Under julhandeln ökar brotten. Foto: LEIF JACOBSSONUnder julhandeln ökar brotten. Foto: LEIF JACOBSSON
Under julhandeln ökar brotten. Foto: LEIF JACOBSSON
Ikea sätter in extra personal- och vaktstyrka till julen. Foto: LASSE SVENSSONIkea sätter in extra personal- och vaktstyrka till julen. Foto: LASSE SVENSSON
Ikea sätter in extra personal- och vaktstyrka till julen. Foto: LASSE SVENSSON
Per Geijer, säkerhetschef vid Svensk Handel. Foto: Björn MattissonPer Geijer, säkerhetschef vid Svensk Handel. Foto: Björn Mattisson
Per Geijer, säkerhetschef vid Svensk Handel. Foto: Björn Mattisson
"Håll koll på väskan och stäng den", säger Ewa-Gun Westford, presstalesperson för polisområde södra Skåne. Foto: TOMAS LEPRINCE"Håll koll på väskan och stäng den", säger Ewa-Gun Westford, presstalesperson för polisområde södra Skåne. Foto: TOMAS LEPRINCE
"Håll koll på väskan och stäng den", säger Ewa-Gun Westford, presstalesperson för polisområde södra Skåne. Foto: TOMAS LEPRINCE

Tjuvar slår till på någon sekund mitt i julhandeln

Publicerad

I samband med julhandeln ökar antalet brott lavinartat.

Tjuvarna är kvicka och klåfingriga – och lyckas komma över stöldgods på diverse olika sätt.

– Plötsligt är ens plånbok försvunnen, säger Ewa-Gun Westford, presstalesperson för polisområde södra Skåne.

Julhandeln är i full gång och tusentals människor trängs i stadens butiker för att handla klappar till nära och kära. Men med folkmassan kommer även risker. Den som ger sig ut för att bocka av inköpslistan är ett potentiellt offer för både tjuvar och bedragare.

– Från första advent till julafton finns det stor risk för ficktjuvar. Man är kanske lite för ouppmärksam och ivrig på att handla, då kan det hända att man glömmer bort sin öppna handväska. Plötsligt är ens plånbok försvunnen, säger Ewa-Gun Westford, presstalesperson för polisområde södra Skåne.

Ju trängre det är, desto lättare blir det för tjuven att stjäla värdesaker. Polisen rekommenderar allmänheten att vara försiktig.

– Håll koll på väskan och stäng den. Den som inte har handväska bör ha sina värdesaker nära kroppen. Har man kroppskontakt med sin plånbok känner man lättare att den är kvar. Då kan man titta i butiker och på samma gång känna sig trygg, säger hon.

"Håll koll på väskan och stäng den", uppmanar polisen.Foto: GT/EXPRESSEN

Stjäl från bilen

Även ens parkerade bil kan vara en lockelse för tjuvar.

– När man ställer sin bil på en parkering med köpta julklappar i, för att sedan gå in i en affär och handla lite till, då kommer bilinbrottet som ett brev på posten. Det går på sekunder för tjuven att krossa rutan och stjäla innehållet.

 

Skydda dig i julhandeln – polisens bästa tips

Ha koll på din handväska och plånbok.

– Tjuvarna är snabba på att ta värdesaker när du är uppmärksam på annat, säger Ewa-Gun Westford. 

Håll ögonen på ditt kontokort.

– Det är nästan värre att förlora kortet än kontakter. Kontokortet är man beroende av på ett annat sätt.

Titta dig omkring.

– Se dig runt och öka ditt eget säkerhetsmedvetande. Det kan försvåra för tjuvarna.

 

Antalet inbrott i bilar ökar inför julen. Redan innan julhandeln startade hade inbrott anmälts i tolv bilar, i stadsområde väster i Malmö, skriver Sydsvenskan. I majoriteten av fallen hade inga skador orsakats på bilarna – på grund av tjuvarnas så kallade störsändare.

– När du trycker på nyckeln för att låsa din bil kan det se ut som att den låser sig för att lamporna blinkar, men om någon använder en störsändare så fungerar inte låsmekanismen och bilen blir inte låst, säger Göran Holmgren, kommunpolis i Malmö, till tidningen.

Sätter in fler vakter

Svensk Handel menar att antalet stölder ökar avsevärt innan jul – även från butikerna.

– Vi ser definitivt att stölderna ökar runt jul, det har vi sett under ganska många år. Varor till ett värde av en miljard kronor försvinner under julhandeln. Det handlar om varor som tjuvarna tar för eget bruk, eller för att sälja vidare, säger Per Geijer, säkerhetschef vid Svensk Handel.

Jakob Holmström är pressansvarig på Ikea.Foto: IKEA / IKEA

Ett av de varuhus som säkrar upp inför julruschen är Ikea. Genom att bland annat ta in en större personalstyrka hoppas de på att kunna skydda sig, och kunderna, mot eventuella stölder.

– Om vi vet att det kommer bli fler kunder än vanligt är det rutin att varuhusen lokalt stärker upp med ytterligare personal, för att bättre kunna möta kunderna. Det kan också röra sig om extra säkerhetsvakter, samt att det görs fler ronderingar i varuhuset så att kunderna ska känna sig trygga, säger Jakob Holmström, pressansvarig på Ikea.

Även Ikea uppmanar sina kunder att hålla ett extra öga på sina värdesaker.

– Det är alltid viktigt att ha koll på sina värdesaker, men kanske i synnerhet när det är mycket folk runtomkring. Man bör till exempel inte gå ifrån sin jacka med nycklar och telefon i, när man hämtar maten i vår restaurang.

 

Enkla knep för att skydda sig

Genom att täcka kortterminalen vid betalning minskar risken att någon obehörig ska se din pinkod.

Säg inte ditt personnummer högt. Lämna i stället fram ditt ID-kort till personalen, för att undvika att någon hör det.

Handla bara från butiker och säljare du litar på, vid internetshopping.

Stäng handväskan för att försvåra för tjuvarna.

Bär plånboken nära kroppen, då känner du lättare om någon tar den.

Dubbelkolla att din bil är låst innan du går ifrån den.

Relaterade ämnen
Elvira Lagerström Dyrssen
Elvira Lagerström Dyrssen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag