Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så avslöjades bordellen – hittade bevis i soporna

Brottsstatistik 2020 från Brottsförebyggande rådet (Brå)
Salongens sovrum undersöktes noggrant. I lokalerna hittades även ett videoövervakningssystem.
Foto: Polisen
Ägaren av salongen, en 40-årig man, döms för grovt koppleri, grovt bokföringsbrott, olaga hot och narkotikabrott.
Foto: Polisen

På massagesalongens lista över behandlingar i Malmö stack en tjänst ut: ”Paradise room” – som kostade dubbelt så mycket som den näst dyraste massagetjänsten på listan.

Det tog socionomerna lång tid att få de anställda kvinnorna att berätta.

Men till slut avslöjade en av dem att salongen var en regelrätt bordell.

När polisen började undersöka fallet gjorde man allt – gick till och med igenom alla bordellens sopor i jakten på bevis.

Kvinnorna kände sig instängda på salongen, som ligger mitt i Malmö, på en av de mest trafikerade gatorna. De har vittnat om att de blev kameraövervakade av ägaren. Han ville säkerhetsställa att de inte lämnade salongen under arbetstid, så om de behövde mat eller dryck åkte ägaren dit med det. Vid ett tillfälle levererade han akut p-piller till en av kvinnorna.

Fem anställda kvinnor vittnade till slut om sexförsäljningen på salongen. Trots detta står mannen fast vid sin ståndpunkt – han säger att han inte känt till att det såldes sex där.

En kvinna har berättat att mannen betalade för hennes bostad och körde henne till och från jobbet. En annan kvinna har berättat att hon ville sluta men att ägaren då blev arg på henne.

En stödorganisation för kvinnor som säljer sex har misstänkt sexköp på salongen en längre tid. Därför kom anställda socionomer dit vid flera tillfällen för att prata med kvinnorna.

Det var först i slutat av augusti i fjol som en av kvinnorna valde att berätta om det. 

Då gick organisationen till polisen – och bordellhärvan kunde nystas upp.

Letade i soporna

Sedan hösten 2018 har mannen drivit massagesalongen i Malmö. De anställda kvinnornas huvuduppgift var inte att massera – de sålde sex. Detta har en av kvinnorna berättat i förhör.

Det var under sommaren 2020 som salongen blev känd hos polisen efter att de fick uppgifter om sexköpen.

– Under sommaren kommer det in uppgifter om att det i den här salongen bedrevs en omfattande försäljning av sexuella tjänster, sa kammaråklagare Magnus Pettersson till Kvällsposten då.

Salongen omsatte över tre miljoner kronor under tiden 40-åringen ägde verksamheten.
Foto: Polisen

Polisens spanare har bland annat vid åtta tillfällen gått igenom salongens sopor och räknat antalet använda engångslakan och på så sätt kunnat uppskatta antalet besök.

För att knyta misstänkta sexköpare har man gått igenom swishbetalningar som gjorts till salongen och då särskilt intresserat sig för så kallade dubbla betalningar. 

Köparna swishade först för en massagebehandling. När de efterfrågade sexuella tjänster fick de swisha en gång till för den ”behandlingen”.

Det är något som enligt erfarenheter från utredning av liknande salonger i andra delar av landet är ett sätt att maskera köp av sexuell tjänst.

Varje dag kom flera sexköpare till salongen.

En anställd har sagt att det kunde vara upp till tio kunder per dag. Oftast var det mellan fem och sju kunder. Ungefär 90 procent av kunderna efterfrågade sexuella tjänster. Det brukade vara två eller tre kvinnor som jobbade samtidigt.

Hälften till ägaren och hälften till kvinnorna

När dagens sexköp var över tog ägaren hälften av pengarna från kvinnorna.

En kvinna har berättat att ägaren hade fått henne till att skriva på ett kontrakt om att hon inte skulle sälja sex. Enligt henne var det ett sätt att lura myndigheterna på.

I förhör har en annan anställd kvinna berättat att ägaren började som kund hos salongen – då köpte han sex av kvinnorna. Sedan tog han över verksamheten.

Hon har berättat att hon gradvis börja må sämre av att sälja sex. Mot slutet av sin tid som anställd fick hon ångest och återkommande panikattacker.

Allt som allt ska salongen omsatt upp emot 3,4 miljoner kronor under tiden den ägdes av 40-åringen. Lite drygt 2,4 miljoner kronor var pengar som kom från försäljning av sexuella tjänster, skriver Malmö tingsrätt i ett pressmeddelande

Övervakade kvinnorna

Nu har domen fallit mot mannen som drev massagesalongen, samt mot fem köpare av sexuella tjänster och narkotikabrott.

Mannen som äger massagesalongen i Malmö döms för grovt koppleri, grovt bokföringsbrott, olaga hot och narkotikabrott. Han nekar till alla brott.

Samtliga nekar köp av sexuella tjänster, förutom en. Han säker att han köpt sex – fyra gånger.

Tingsrätten konstaterar att det är utom tvivel att ägaren visste om att det förekom sexhandel på salongen.

Förutom fängelse i tre år och sex månader döms ägaren även till fem års näringsförbud. Dessutom ska han även betala 1,2 miljoner kronor till svenska staten för det ekonomiska utbyte han haft av sitt brott.

Tisdagens största nyheter i Expressen TV

Nyhetsuppdatering med Lisah Silfwer

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!