Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så avslöjade Linda, 29, bedragaren på Blocket

Linda från Halmstad försökte hjälpa sin mamma att sälja några sängar på Blocket när en kvinna från London hörde av sig.
Foto: Privat
Allt såg ut att stämma till dess att bedragaren gjorde den stora missen."Jag fick mejlbekräftelsen trots att min man står för Paypal-kontot", säger hon.

Linda, 29, skulle sälja en säng på blocket och betalningen skulle ske via Paypal.

Allt såg ut att stämma till dess att bedragaren gjorde den stora missen.

– Jag fick mejlbekräftelsen trots att min man står för Paypal-kontot, säger hon.

Linda från Halmstad skulle hjälpa sin mamma att sälja några sängar på Blocket. Ganska direkt blev hon kontaktad av en person som utgav sig för att heta Helen Mackenow. Enligt utsago var hon från London och pratade väldigt dålig svenska – och ville därför att hon skulle skriva på engelska.

– Jag var lite misstänktsam men hon sa att jag inte skulle oroa mig, säger Linda Byhler.

Betalade in 7500 kronor

Kvinnan ville gärna köpa en säng och efter att priset prutades ner till 4000 var de överens. Frakten skulle kosta 3500 kronor – som "Helen" lovade att betala.

Linda kände sig osäker och ville använda betaltjänsten Paypal, som "Helen" gick med på. Pengar för både säng och frakt skulle sättas in på hennes och makens Paypal-konto.

Kort efter fick Linda ett bekräftelsemejl från en mejladress som var identisk med Paypals egen.

– Mejlet var verklighetstroget och hade företagets logga på. Det stod att "Helen" satt in 7500 för sängar och frakt, säger hon.

Linda skulle efter det sätta in 3500 kronor på ett Western Union konto för att betala frakten.

– Jag visste inte att man gjorde så, men det verkade vettigt. Godtrogen som jag är tänkte jag göra det. Jag ringde till min man som jobbar i Malmö och bad honom gå in på ett kontor för att föra över.

"Då var det så mycket som inte stämde"

Men han hade inte fått något mejl – och det var då hon började bli misstänktsam på riktigt. Det är nämligen hennes man som står för Paypal-kontot och även har sin mejladress kopplad till det.

– Han fick inget bekräftelsemejl utan det vara bara jag som fick det. Alltså den mejladress som jag hade konverserat med henne på, säger Linda.

– Och när det inte kommit in några pengar på Paypal-kontot förstod jag. Då var det så mycket som inte stämde och jag avslutade kontakten.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!