Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så är vaccinläget just nu där du bor

Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström berättar att vi till sommaren troligtvis kommer ha tre ytterligare vaccin godkända.
Kristianstadsbon Ingvar Ringdahl, 84 år, ska nu få sin spruta.
Brevutskicket till dem som är 76 - 84 år skjuts fram en vecka, meddelade Maria Landgren, vaccinsamordnare och läkemedelschef i Region Skåne, i förra veckan.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Tror du alla kommer att ha vaccinerats innan sista juni? Linda Riis, 41, undersköterska, Bunkeflostrand: – Jag har ingen aning, det är så många människor så man undrar om det finns resurser. Och det är redan så hög belastning på sjukvården. Jag är väldigt osäker på det här vaccinet men jag har haft Corona och väljer i nuläget att inte vaccinera mig.
Foto: FRITZ SCHIBLI
Tror du alla kommer att ha vaccinerats innan sista juni? Malin Kåreby, 49, controller, Bunkeflostrand: – Nej, vi har inte fått tillräckligt med doser än och jag tror inte att vi hinner få det heller.
Foto: FRITZ SCHIBLI

Intresset för vaccinet har varit så stort i den äldsta åldersgruppen i Skåne att man nu får skjuta upp utskicket till nästa grupp.  

En som har bokat och nu ska få vaccin är Ingvar Ringdahl, 84 år.  

– Det har varit en lång väntan och ska bli skönt, säger han. 

Drygt ett år efter pandemins inledning är de sydsvenska regionerna i gång med vaccination av den äldsta åldersgruppen. 

Kristianstadsbon Ingvar Ringdahl, 84 år, ska få sin spruta på måndagen. För honom har väntan känts extra lång då han inte fick besöka sin fru på över ett halvår. 

– Hon var dement och dog för en månad sedan, om jag fått vaccin tidigare hade jag kunnat besöka henne mer, konstaterar han. 

Nu när erbjudandet kom tvekade han inte en sekund. 

– Jag har tagit alla andra influensasprutor. Det ska bara bli skönt att få båda så att man i begränsad utsträckning kan umgås med folk igen.

– Inge vaccination är hundra procent skydd men om man blir sjuk ska man inte lika allvarligt sjuk. Jag har också alltid munskydd när jag går ut och det kommer jag fortsätta med. 

Tror du alla kommer att ha vaccinerats innan sista juni?Anette Mårtensson, 59, frisör, Bunkeflostrand: – Nej, jag pratade med min 82 år gamla mamma och hon hade fått besked om vaccination den 11 mars, men att det nu är framskjutet på grund av att det inte finns vaccin. Jag tror aldrig att vi blir av med coronan. Precis som influensan kommer den alltid att finnas kvar.
Foto: FRITZ SCHIBLI
Tror du alla kommer att ha vaccinerats innan sista juni?Quan Pham, 35, restaurangägare, Malmö:– Nej, speciellt inte om man ska hinna få två sprutor. Logistiken med vaccinet är ett problem. Jag tror att det kommer att hjälpa men om det hjälper mot nya mutationer som kommer är svårt att veta.
Foto: FRITZ SCHIBLI
Tror du alla kommer att ha vaccinerats innan sista juni? Anton Lexelius, 40, industriarbetare, Arlöv:– Nej, det går för långsamt, bristen på vaccin gör att det dröjer.
Foto: FRITZ SCHIBLI

Problem med bokning 

Sedan breven gått ut till de äldsta med möjligheten att boka tid har det rapporterats om en hel del problem. På en del håll har det inte gått att komma fram till vårdcentralerna – som man uppmanats att ringa för tidsbokning – men även 1177 har blivit nedringt efter att formuleringen i breven missuppfattats. Därefter har Region Skåne förtydligat att man inte ska ringa 1177 för tidsbokning. 1177 gäller bara för bokning via nätet. 

Ingvar Ringdahl upplevde dock inga problem med att boka även om han inte lyckades via 1177. 

– Jag försökte boka på nätet men det gick inte utan då ringde jag vårdcentralen och kom fram direkt. Några minuter senare var det ordnat. Jag får säga att det var väldigt lätt att boka tiden. 

Catharina Persson från Arkelstorp berättar att även hennes pappa hade lite problem att boka. 

– Han kan lite med datorer och loggade in men då fanns där inget alternativ att boka.  Han försökte flera gånger och blev rätt irriterad för att det var så otydligt. Sedan ringde han till vårdcentralen och fick boka tid. 

– Jag förstår att man kan bli lite frustrerad när allt inte är färdigt när brevet går ut. De har väntat länge också och vill bli vaccinerade så att det kan gå tillbaka till det normala. 

Catharina Persson.

Stort intresse för vaccinet

Samtidigt meddelade Region Skåne i fredags att man kommer skjuta fram brevutskicket till åldersgruppen 76 - 84 år. Anledningen är en kombination av stort intresse och lite vaccintillgång. 

– Vaccinationsviljan bland skåningar 85 år och äldre har varit helt fantastisk och vi fortsätter att vaccinera denna åldersgrupp och övriga som återstår i fas 1, under kommande veckor. Men tanke på det, och att tillgången på vaccin fortsatt är begränsad, skjuter vi fram brevutskicket en vecka till dem som är 76 - 84 år, säger Maria Landgren, vaccinsamordnare och läkemedelschef i Region Skåne, i pressmeddelandet. 

Det kommer dock inte påverka planen i stort i och med att Astras vaccin nu godkänts för alla åldersgrupper.  

– Förskjutningen av brevutskicket innebär ingen förändring av vaccinationsplanen däremot innebär godkännandet av Astra Zenecas vaccin att vi kommer att öka vaccinationstakten ytterligare om några veckor, vilket är glädjande, säger Maria Landgren.

I pressmeddelandet skriver Region Skåne också att det kommer gå att boka via 1177 på nätet. Annars är rekommendationen fortsatt att ringa vårdcentralen.  

Prioriteringsordningen för vaccin:

Fas 1: Personer på särskilda boenden för äldre, personer med hemtjänst. Personal inom bland annat äldreomsorg, hälso- och sjukvård. Nära hushållskontakter: Vuxna som lever tillsammans med någon som tillhör riskgrupp. 


Fas 2: Personer i följande riskgrupper:
Personer över 65 år, personer som genomgått organtransplantationer och personer med dialysbehandling och deras hushållskontakter. 

Personer som är 18 år och äldre som får insatser enligt LSS eller som har assistansersättning enligt socialförsäkringsbalken.

Personal inom vård och omsorg, inklusive LSS, som arbetar nära de patienter och omsorgstagare i tidigare nämnda punkter.


Fas 3: Personer i åldern 60-64 år. 

Personer i åldern 18–59 år med sjukdom eller ett tillstånd som innebär en ökad risk för att bli allvarligt sjuk i covid-19. 

Personer med ett tillstånd som innebär svårigheter att följa råden om smittskyddande åtgärder 


Fas 4: Alla personer över 18 år som inte prioriterats i de tidigare faserna. 


Källa: Folkhälsomyndigheten 

Så är vaccinationsläget i ditt län 

SKÅNE: 

Då skickas informationsbrevet (först därefter får man boka tid):

85 år och äldre: Ska ha skickats mellan 2 och 3 mars (cirka 40 000 personer)

76-84 år: 16 mars (cirka 90 000 personer)

70-75 år: Så snart föregående grupp är klar (cirka 86 000 personer)

65-69 år: Se ovan (cirka 70 000 personer)

Enligt Skånes preliminära vaccinplan inleds vaccineringen av fas 3 i april och fas 4 i maj. 

REGION KALMAR:

När det gäller fas 2, alltså gruppen 65 år ser det ut så här:

80 och äldre: brev gick ut vecka 7, vaccinationerna pågår. 

77-79 år: Informationsbrev om hur man bokar går ut i veckan. (7 400 personer)

74-76: Ej klart. (9 400 personer)

70-73: Ej klart (13 000 personer)

65-69: Ej klart (15 000 personer)

Enligt region Kalmars preliminära vaccinplan väntas fas 3 inledas i början av april och fas 4 i slutet av april. 

HALLAND:

80 år och äldre: Vaccinering pågår.

70 år och äldre: Bokning öppnar 11 mars

65-69: Inte i gång. Släpps på när det finns doser.

Dialys/transplanterade samt sambo: Inleds vecka 9 och 10

Brukare LSS och personlig assistens: Inleddes vecka 9 

Personal: Pågår i viss omfattning

Enligt Hallands preliminära vaccinplan inleds vaccinationerna av fas 3 i mars/april. Fas 4 inleds i maj. 

KRONOBERG: 

80 år och äldre: Har fått utskick och kan nu boka tid 

Övriga åldersgrupper i fas 2: Finns det i nuläget ingen tidsplan kring, det beror på vaccinleveranserna.

Enligt Kronobergs preliminära vaccinplan inleds vaccinationerna av fas 3 i mars eller april. Vaccineringen av fas 4 planerar man att inleda i april eller maj. 

BLEKINGE: 

80 år och äldre: Vaccineras från och med vecka 9 (ca 10 500 personer)

70-79 år: Startas eventuellt upp vecka 11 (ca 18 000 personer)

65-70 år: Planeras att eventuellt starta från vecka 14 (ca 10 000 personer)

På grund av begränsade mängder vaccin har Region Blekinge inte gått ut med en bred kallelse där man kan boka tid. För tillfället bokar vårdcentralerna personerna för vaccination. Brevutskick planeras inför gruppen 65-70.​

Enligt Blekinges preliminära vaccinplan inleds vaccinationerna av fas 3 i april och fas 4 i april/maj. 

Sveriges vaccinsamordnare om hur inställningen till vaccin verkar ha ändrats.
Mats Snäll, leveransområdeschef för digital utveckling, förklarar steg för steg hur vaccinpassen kommer fungera.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!