Den ryska spikmattan ska hjälpa mot ryggsmärtor och sömnproblem. Men då får man stå ut med ett par minuters smärta först. Foto: Joachim Wall
Den ryska spikmattan ska hjälpa mot ryggsmärtor och sömnproblem. Men då får man stå ut med ett par minuters smärta först.  Foto: Joachim Wall

Så är årets Skånemässa

Publicerad
MALMÖ. Inredning, mat, hälsa och skönhet, 250 utställare och 26 500 besökare. Årets Skånemässa är här.
Kvällsposten testade mässans behåskola, provsatt en ekologisk soffa och försökte slappna av på en rysk spikmatta.
Vid första anblicken ser den ryska spikmattan ganska ofarlig ut. Den är till och med i plast. Men efter att ha känt på en av de 3 927 vassa piggarna är jag inte lika stursk.
I bruksanvisningen står att patienten inte bör lämnas ensam eller köra bil efteråt. Och om han eller hon svimmar finns det en akupunkturpunkt man kan använda för uppväckning.
Nu börjar jag bli riktigt tveksam över mitt uppdrag - att provligga mattan, som kallas för en intensiv form av akupunktur.
Malin Svärd lugnar mig.

Som en dag på stranden

– Först känns det ungefär som tusen nålar. Sedan blir det varmt, vissa säger att det känns som att ligga på stranden en varm dag.
Hon och Josefin Hietalahti studerar på komplementärmedicinska högskolan och hjälper vant till vid spikmattan. Ingen av dem har varit med om någon svimmat.
Det känns mer som att jag ligger på en stor, kokhet spisplatta än en sandstrand. Men efter några minuter försvinner smärtan. Det är faktiskt ganska skönt.
– Jag tror att det är kroppens sätt att reagera när den upplever att den attackeras, säger Malin Svärd.

Bra mot stress

Mattan ska vara bra mot bland annat stress, ryggsmärtor och sömnproblem genom att blodcirkulationen ökar och hormonerna endorfin och oxytocin frisätts.
Mässan erbjuder en mängd mindre smärtsamma alternativ. I matdelen finns allt från chokladpraliner till leverpastej att provsmaka eller köpa med hem. Den som är ute efter inredning till hemmet kan köpa solpaneler eller ekologiska möbler.
I ett bås håller Marie Svärd, återförsäljare på underklädesföretaget PXC, en behåskola varannan timme.
– Sju av tio kvinnor har fel storlek på sin behå. De flesta har för stort omfång och för små kupor, säger hon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag