Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

S utreder Mansour Ahmed – efter läckta mobilfilmen

Mikael Andersson, ordförande för Socialdemokraterna i Helsingborg. Foto: Socialdemokraterna

Efter Kvällspostens avslöjande om SSU Skåne och Mansour Ahmed har Socialdemokraterna i Helsingborg startat en utredning.

Ordförande Mikael Andersson (S) har försökt – men inte lyckats – ha ett samtal med Mansour Ahmed.

– Det har hänt förr att man måste ta bort personer från uppdrag, säger Mikael Andersson. 

En mobilfilm från SSU Skånes årskonferens i Lund visar hur mötet spårade ur. I klippet hörs Mansour Ahmed skrika:

– Det står inte i arbetsordningen att man inte får skrika. Begära ordet? Jag begär inte ordet. Jag bara står här och skriker.

Samtidigt är Mansour Ahmed den som "ska agera med kraft" för att få bukt med de problem som Kvällsposten avslöjat. 

Har inte haft samtal

Nu har Socialdemokraterna i Helsingborg startat en utredning mot Mansour Ahmed, enligt Helsingborgs Dagblad.

Ordförande i Helsingborg,  Mikael Andersson, berättar att han försökt ha ett samtal med Mansour Ahmed – men inte lyckats. 

De har haft sms-kontakt.

– Vi ska bestämma om ett möte nu. Han har inte varit hemma. Vi ska ha ett samtal för att jag ska få en helhetsbild. Det kan finnas två sidor av historien, säger Mikael Andersson. 

– Filmen är besvärlig eftersom man ser beteendet i filmen. Men vad som hänt före själva filmen vet vi inte. Att det skriks, det ser man ju där.  

Philip Botström, SSU:s förbundsordförande, är under press. Förbundet kan förlora miljonbidrag på grund av krisen i Skånedistriktet, som medlemmar rapporterat att han ska ha känt till, vilket han nekar till. Foto: SVEN LINDWALL

Konsekvenser

Mansour Ahmed är ordförande i SSU Skåne, som ska göra en åtgärdsplan. Den väntas vara klar inom några veckor. 

Men Mansour Ahmed har också förtroendeuppdrag i kommunfullmäktige i Helsingborg. 

– Vi vill ha en helhetsbild av vad som hänt. Det här är SSU:s problem i synnerhet, men det är klart att vi har ansvar vad som händer eftersom han har uppdrag i Helsingborg, säger Mikael Andersson (S).

 – Det är klart att det här kan få konsekvenser, men jag vill inte spekulera i vad nu. Vi ska ha ett riktigt samtal – för nu har vi bara bilden som vi fått genom tidningen – innan vi agerar. För det känns inte så akut att vi inte kan göra det på ett bra sätt.

Vad är möjliga konsekvenser? 

– Inga uppdrag är viktigare än vad organisationens är. För det är klart att den som inte följer det partiet står för, och nu gäller det i Mansour i sak, men det har hänt förr att man måste ta bort personer från uppdrag. Men jag vill inte gå in så långt i vad detta kan få för följder. 

”Vi måste vara tydliga”

Mikael Andersson ser positivt på den granskning Federico Moreno gjort av SSU. 

Kvällsposten har bland annat avslöjat att SSU Skåne sedan flera år styrts av en falang som spridit fundamentalistiska åsikter och att de skrämt oliktänkande till tystnad. 

Mansour Ahmed har sagt att det är ”helt oacceptabelt att personer som uttrycker och bär värderingar som står i strid med våra grundläggande värderingar ges utrymme i organisationen”. Samtidigt pekas han ut som en av de ledande i antidemokratiska metoder och hot, vilket framgår i interna rapporter som skickats till bland andra förbundet och partistyrelsen i Skåne

 – Det är viktigt att vi kan ge en bra bild i både Socialdemokraterna och SSU och verkligen få fram vår trovärdighet. Vi accepterar ingenting som inte följer vår värdegrund, och det tar vi hårt vid, säger Mikael Andersson.  

– Vi måste vara tydliga i var vi står. Därför är mediebevakningen positiv på det sättet. 

Kvällsposten har sökt – och fortsätter söka Mansour Ahmed. I ett mejl har SSU-ordföranden svarat så här:
Jag kommenterar gärna händelsen skriftligt. Men är på resande fot i annan tidzon”.

Kvällspostens Federico Moreno har skickat frågor både på mejl och via sms – men Mansour Ahmed har inte återkommit. Kvällsposten har även i dag, söndag, sökt honom på annat sätt.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!