S-toppens svar: “Ingen tolerans för extremism”

Göran Persson.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Katrin Stjernfeldt Jammeh.
Foto: JENS CHRISTIAN
Synagogan i Malmö.
Foto: LASSE SVENSSON

Katrin Stjernfeldt Jammeh, kommunstyrelsens ordförande i Malmö, ser inget konstigt eller orättvist i Göran Perssons utspel om Malmö. 

– Vi har ingen tolerans för extremism i vårt parti, svarar hon.  

Det var i samband med att Göran Persson mottog Gilel Storch-priset för ”ihärdiga insatser och bidrag i kampen mot antisemitism” under förra veckan som han i en intervju med DN säger att han känner en stor sorg över det som hänt och händer i Malmö. 

– Jag känner stor sorg. Särskilt gäller det det som hänt i Malmö och händer i Malmö. 

– Jag tror att du har fått in i Malmös SSU-grupper en väldigt stark influens från Mellanöstern, där man har haft staten Israel som sin främsta fiende. Och så har motståndet till staten Israel blivit någonting som har övergått i antisemitism, ”de där judarna”. Det finns stor anledning till självkritik. Och det finns stor anledning att inse att det här inte bara kommer handla om Malmö.

”Ser inget konstigt”

Nu ger Katrin Stjernfeldt Jammeh, kommunstyrelsens ordförande i Malmö sin syn på den förra statsministerns åsikter. 

– Han reflekterar över dagens kontext där arbetet fortfarande är högst aktuellt och där Malmö står värd för regeringens hågkomstkonferens i höst. Jag ser inget konstigt eller orättvist i det. Jag håller tvärtemot med Göran Persson när han säger att det finns stor anledning att inse att det här inte bara handlar om Malmö, svarar hon. 

– Vi har ingen tolerans för extremism i vårt parti. Socialdemokraterna i Malmö utbildar sina förtroendevalda med hjälp av svenska kommittén mot antisemitism (SKMA) och samtidigt jobbar staden målmedvetet med att få bukt med den antisemitism som fortfarande gror i vårt samhälle, bland annat i samverkan med judiska församlingen i Malmö. Det är en mycket viktig del av vårt breda arbete mot diskriminering och rasism i staden.

För tre år sedan avslöjade Kvällsposten odemokratiska metoder och antisemitism inom SSU i Skåne. Flera SSU-toppar tvingades avgå. Det socialdemokratiska ungdomsförbundet har också kritiserats för att ha skanderat ”krossa sionismen” under ett första maj-tåg. 

Fick kritik för uttalande 

Nyligen varnade Katrin Stjernfeldt Jammeh också i en intervju med Kvällsposten just för att se antisemitism som ett isolerat Malmöproblem

– Om man nationellt tror att problem som dyker upp här är isolerade Malmöproblem så blir den nationella politiken dålig. Vi ser antisemitism i olika delar av världen och på många håll i Sverige, sa hon. 

– Om man företräder andra kommuner som inte har gjort motsvarade inventering så tycker jag man ska vara lite försiktig. 

Uttalandena väckte dock kritik. Robert Hannah, (L) riksdagsledamot från Göteborg, påpekade att hon inte har någon anledning att peka finger åt några andra.

– Det är ingen som tänker att det är ett Malmöproblem, det är ett problem i många städer men det är värre i Malmö än på andra ställen. Hon har ett ansvar att vända utvecklingen inom sin egen rörelse där det finns en ganska kraftig antisemitism, särskilt inom SSU är problemet djupt rotat. 


S-toppen i Malmö: "Markerar stenhårt mot antisemitism”

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!