Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förra S-toppen lämnar politiken efter angrepp

Hörbys tidigare kommunalråd, Susanne Meijer (S) förlorade sin post i höstens val. Nu lämnar hon även platsen som ledamot i kommunstyrelsen. I ett inlägg på Facebook angriper hon ”rasister” och ”skitstövlar”.Foto: Pressbild
Susanne Meijer (S) tidigare kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Hörby.Foto: CAROLINE LARSSON
Hörby kommunhus. Sedan valet 2018 styrs kommunen av Sverigedemokraterna sedan Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet och Socialdemokraterna misslyckats med att förhandla fram en blocköverskridande lösning.Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

Det tidigare kommunalrådet i Hörby, Susanne Meijer (S) lämnar politiken.

Beskedet ger hon i ett rasande inlägg på Facebook där hon skriver att anhöriga utsatts för angrepp från ”rasister”.

– Min familj har fått klä skott för beslut som vi fattat, det tär på oss, säger hon.

Susanne Meijer var Socialdemokraternas toppnamn i Hörby och satt som ordförande för kommunstyrelsen under förra mandatperioden. Men vid höstens val tvingades hon och partiet lämna över makten till SD sedan försöket att få ihop en blocköverskridande koalition med Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet misslyckats.

Efter att ha blivit av med ordförandeposten skulle hon sitta kvar i kommunstyrelsen som vanlig ledamot. 

Men den 9 januari meddelade Susanne Meijer på sin Facebooksida att hon valt att helt lämna sina uppdrag, vilket Skånska Dagbladet var först med att rapportera om.

S-toppen om bakgrunden till avhoppet i Hörby

I inlägget skriver Susanne Meijer att hon tills vidare kommer att ligga lågt i kommunstyrelsen och enbart delta i arbeteti fullmäktige när hennes egna motioner behandlas.

Den förra S-toppen skriver även i inlägget om bakgrunden till avhoppet. 

”Den främsta orsaken är den skada mina anhöriga har drabbats av mitt politiska uppdrag. De har fått utså spott och spe utav rasister i Hörby som har synpunkter på mig och min utförda S politik och kletat det på min familj”, skriver Susanne Meijer som tecknar en bild av personerna som en ”hop tragiska skitstövlar”.

Hon beskriver hur det har skett en förskjutning, hur folk generellt har svårt att skilja på sak och person.

– Att jobba i den här funktionen ställer stora krav på familjen och integriteten. I ett litet samhälle som Hörby, där alla känner alla blir det lätt tärande. Min familj har berättat om hur de blivit konfronterade av människor som vill prata om den politik som jag fört och drivit i kommunen. 

Susanne Meijers Facebook-inlägg där hon rasar över ”rasister” och ”skitstövlar”Foto: Skärmdump

– Samtidigt har jag själv känt mig obekväm med att vara ute, jag möts av synpunkter och kommenterar på apotek, på bensinmacken. Överallt. Det är tärande, säger hon och berättar även om nattliga, anonyma telefonsamtal från människor som vill diskutera politik.

Känga mot övriga partier i Hörby

Susanne Meijer kritiserar även de politiker från andra partier som valde att inte samarbeta med S efter valet och på så vis krattade manegen för ett maktövertagande av SD.

”De Centerpartister, Liberaler och Miljöpartister som inte ville samverka med S då jag var med i spelet till de beklagar jag bara deras litenhet. Jag säger till er -- att alla gör ett val och valet för er var inte att motverka rasister och homofober. Ni gav dem i stället röda mattan”, skrev hon.

– Där finns politiker som sa att inte de ville medverka i ett samarbete med Socialdemokraterna om jag var med, det var viktigare att inte ha med mig än att stoppa SD från inflytande, säger Susanne Meijer.

Det politiska efterspelet slutade med att SD:s nya kommunalråd, Cecilia Bladh in Zito, tog över Susanne Meijers arbetsuppgifter. 

 

LÄS MER: Spelet bakom SD:s genombrott

 

Manövern var unik, det var första gången som Sverigedemokraterna tog över ett kommunhus. 

I Hörby fick partiet 35 procent av rösterna, rekord för riket.

Cecilia Bladh in Zito (SD) är sedan någon månad kommunstyrelsens ordförande i Hörby och därmed kommunens enda heltidsanställda politiker.Foto: JENS CHRISTIAN / KVÄLLSPOSTEN/EXPRESSEN

Tog beslutet med familjen

Susanne Meijer säger att avhoppet är att betrakta som en paus. Hon hoppas få tid till familjen och att en mindre framträdande roll i samhällsengagemanget ska leda till att trycket på dem minskar.

Beslutet att pausa har vuxit fram under flera månader och i samråd med de anhöriga.

– Mina antagonister tänker säkert att ”nu kryper hon i väg” men det handlar inte om det. Jag har gjort ett bra jobb för vår politik men nu måste min familj och jag få vila ut. 

Renaldo Tirone, ordförande för Socialdemokraterna i Hörby, beklagar Susanne Meijers avhopp men säger att det är förståeligt.

– Vi hade gärna haft henne kvar i toppolitiken i Hörby men hon har blivit så hårt utsatt att jag förstår beslutet.

Valresultatet blev en rejäl smäll för S i Hörby, partiet tappade tio procentenheter från valet 2014. Men enligt Renaldo Tirone har partikamraterna inte varit ifrågasättande mot Susanne Meijer.

– Det är klart att vi har diskuterat resultatet men ingen har angripit Susanne, tvärtom har vi förtroende för henne och tycker att detta är tråkigt, säger han.

Susanne Meijer utesluter inte en återkomst men under vilka former i så fall är oklart.

– Jag vill fortsätta vara en aktiv samhällsmedborgare och kommer att fortsätta stå för min sak. Men nu måste jag landa i det här och sedan får vi se vad som kan ske.

Så tycker de andra partierna om kritiken

Jörgen Leufstedet, gruppledare för Miljöpartiet i Hörby, känner inte igen Susanne Meijers bild av det misslyckade försöket att få ihop ett blocköverskridande samarbete.

– Det här är ett hemskt tråkigt sätt att uttala sig på. Vi är ett eget parti med en egen ideologi, som förvisso stämmer överens med S politik på många sätt. Men jag ser det inte som att vi har släppt fram något parti på det här sättet, att vi har gett någon röda mattan. Faktum är att det finns ett valresultat, som man kan tycka vad man vill om, men samtidigt måste man respektera det och förhålla sig till det. 

Liberalernas gruppledare i Hörby, Hans Frank, kommenterar utspelet:

– Vi fann inte att vi kunde ha en valsamverkan med Socialdemokraterna i det läget vi hade då. Mig veterligt är det inte heller någon i vårt parti som har haft någon kritik mot Susanne som person eller hennes roll heller, har vi skilda uppfattningar gäller det ju politiken. 

Kvällsposten söker Anders Larsson, kretsordförande för Centerpartiet i Hörby.