Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

S-toppen: Riv upp reformen efter valet

Förespråkaren och motståndaren argumenterar.
Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö stad.
Foto: JENS CHRISTIAN
Statsminister Stefan Löfven (S).
Foto: JONAS EKSTROMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö, vill riva upp reformen om marknadshyror efter valet – men tycker att januariavtalet ska hållas.

– Socialdemokraterna är ett parti man kan skaka hand med.

Flera tunga S-namn vill att partiet stoppar reformen om marknadshyror i nyproduktion. SSU:s ordförande Philip Botström kallar den för en ”skitidé” och Karin Wanngård (S), oppositionsborgarråd i Stockholm, vill inte ge markrabatt till vinstsugna byggherrar.

Andra, som Göteborgspolitikern Jonas Attenius (S), anser att marknadshyror vore ”en katastrof”, men att januariavtalet ska hållas.

Han får medhåll från Malmötoppen Katrin Stjernfeldt Jammeh (S).

– Utredningen landar i att man delvis slår sönder den modellen som bygger på att hyresgäster och fastighetsägare förhandlar. På sikt tror jag att det är dåligt.

”Byggs för dyra bostäder”

Enligt henne missar reformen målet.

– Det byggs rekordmycket i Malmö, och det som är vårt och många andras problem är att det som byggs ska möta det folk har råd att efterfråga. Utredningen löser inte de problem som rikspolitiken borde fokusera på.

– Morgan Johansson påtalade också att det är mindre än en procent av beståndet som påverkas.

Men hon vill inte stoppa reformen. Katrin Stjernfeldt Jammeh framhåller att det finns ett statligt investeringsstöd till bolag som bygger billigare lägenheter.

– Man får lägga fram ett förslag som inte slår sönder maktbalanserna. Det måste vara ett rimligt förslag som läggs fram på riksdagens bord. Men avtalet är en del av en kompromiss där S fått igenom investeringsstödet.

Vill riva upp

Enligt henne ska Malmös nya markanvisningspolicy göra att det även byggs lägenheter med lägre hyror.

– Vi ställer långtgående krav för att få bygga på kommunens mark. Ett initiativ gäller att man ska bygga prisvärt till ett fast tak.

Hon vill att S kampanjar för en ny bostadspolitik i valet.

– Jag tycker att S i valrörelsen måste ha ett fokus på att se till att det byggs lägenheter som vanligt folk har råd med.

Ingår då att riva upp en reform om marknadshyror i nyproduktion?

– Ja, det tycker jag. Men framför allt vill jag inte att fokus ska hamna där.

Het diskussion om marknadshyror i dagens partiledarsamtal.