Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Flera partier kräver Trollmyrs avgång

Toppolitiker larmades om romsk rättegång i september
Frida Trollmyr (S), ordförande i kulturnämnden och i romska rådet.
Foto: PRESSBILD
Malmö stad har inlett en internutredning.
Foto: FRITZ SCHIBLI
Ett av fallen handlar om hur en misstänkt våldtäkt på en 13-årig flicka avgjorts vid en parallell rättegång, en romsk krísi.
Foto: Loka Kanarp
Kvällspostens avslöjande visar hur parallella rättegångar arrangerats.
Foto: Loka Kanarp
Torbjörn Tegnhammar (M) kräver Trollmyrs avgång.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Kvällspostens avslöjande om att Frida Trollmyr (S) kände till uppgifterna om en romsk rättegång i Malmö och valde att inte agera, har väckt massiva reaktioner.
Nu kräver flera partier hennes avgång. 

– Man kan inte bedriva kommun på det här sättet, det är en bananrepublik. Socialdemokraterna måste förstå att de inte kan ha en representant för malmöborna som agerar så här, säger Torbjörn Tegnhammar (M), oppositionsråd.

I riksdagen konfronterade Ebba Busch (KD) statsminister Stefan Löfven om Kvällspostens avslöjande:

– Min fråga är vad statsministern ämnar göra och vad han anser om att hans partikamrater vill mörka de utomrättsliga prövningarna, sa hon.

Kvällsposten har i en rad artiklar granskat romani kris, en parallell domstol som behandlar konflikter och brott romer emellan. Vi har bland annat kunnat berätta hur Stefan och Marian Wydow, som jobbar med romsk inkludering för kommunens och regeringens räkning, samtidigt behandlar romska rättsskipningar genom sina kommunala poster.

Frida Trollmyr (S), ordförande i kulturnämnden och i Malmö stads råd för den nationella minoriteten romer, hävdade i samband med publiceringen att hon inte hört talas om någon romsk rättegång förrän hon läste artiklarna.

– Jag har inte fått någon indikation på att det var något allvarligt eller att det var någon rättegång eller något sånt, sa hon till Kvällsposten i fredags.

Fick information i september

Några dagar senare kunde dock Kvällsposten avslöja att Frida Trollmyr redan i september fick ett telefonsamtal med information om hur Stefan Wydow genom mejlutskick försökt dra in en romsk aktivist i en romsk rättegång. Aktivisten informerade också om att den kommunala verksamheten användes för hedersförtryck och korruption.

”Och vad ska jag göra, lägga ner verksamheten? Då begår jag politiskt självmord”, sa Trollmyr till den romske mannen i telefon.

Nu kräver flera partier hennes avgång.

”Trollmyrs agerande är horribelt och att sätta sina politiska uppdrag före invånarnas rättstrygghet är bortom allt vi kan tolerera”, skriver Anton Sauer, gruppledare för Centerpartiet i Malmö.

https://twitter.com/andreas_carlson/status/1405246614890061833

Oppositionsråd Torbjörn Tegnhammar (M), säger att han blev ”minst sagt chockad” av att läsa avslöjandet om Frida Trollmyrs agerande, och kommenterar Moderaternas avgångskrav såhär:

– Jag vill betona att detta inte är något vi gör lättvindigt. Vi brukar inte strössla avgångskrav omkring oss. Men Socialdemokraterna måste förstå att man inte kan ha en representant för malmöborna som agerar på det här sättet. 

– Det är en fruktansvärd signal till alla de unga flickor och pojkar som lever under hedersförtryck i Malmö, att det är såhär Socialdemokraterna ser på det. Är det politiskt besvärligt på nåt sätt så kommer de alltså inte att agera för att säkerställa mänskliga rättigheter, säger Tegnhammar.

https://twitter.com/mariahindalias/status/1405246184264962049

Han är också kritisk till att både det kommunalt drivna RIKC (Romskt informations- och kunskapscenter) och Malmö stads råd för den nationella minoriteten romer inte har lagts ner för längesen.

– Det som sticker ut allra mest i det inspelade samtalet är Frida Trollmyrs resonemang om att det vore politiskt självmord om hon skulle agera. Det är hennes förbannade skyldighet att omedelbart agera och stänga ner RIKC och upplösa det romska rådet och sen tillsammans med sina kolleger ta en ordentlig funderare på hur vi ska kunna jobba vidare med romsk inkludering och tillgodose den romska gruppen deras rättigheter, säger han. 

Även Sverigedemokraterna kräver Frida Trollmyrs avgång, och på torsdagen meddelade man att partiet lämnar det politiska romska rådet i Malmö, i vilket Trollmyr är ordförande.

Statsministern svarar 

Ebba Busch (KD) frågade under torsdagen ut statsminister Stefan Löfven i riksdagen angående Kvällpostens avslöjande:

– Min fråga är vad statsministern ämnar göra och vad han anser om att hans partikamrater vill mörka de utomrättsliga prövningarna, och varför vi ska tro S högtidstal mot hedersvåld när prioriteringarna är annorlunda i verkligheten, frågade hon statsministern i riksdagen.

Statsminister Stefan Löfven svarade att han inte hade någon detaljkunskap i det Ebba Busch läste upp, men att det inte skulle ”råda någon som helst tvekan om var vi står vad gäller hedersvåld”. 

– Vi var faktiskt den regering som tog fram en tioårig strategi gällande mäns våld mot kvinnor, inkluderande hedersbrott, sa Stefan Löfven (S). 

”Dumt och slarvigt”

Frida Trollmyr själv har inte velat svara på Kvällspostens frågor om ljudinspelningen. Men i ett inlägg på Facebook skriver hon nu att hon vill ”göra några förtydliganden”:

”Först och främst är det självklart för mig att svensk lagstiftning gäller alla. Jag står upp för vårt demokratiska samhälle där vi alla är lika inför lagen. Jag tar avstånd från all form av hedersförtryck och alla former av parallell rättskipning.

Hon skriver också:

”Jag förstår att uttrycket ”politiskt självmord” är dumt och slarvig oavsett hur det används. Jag har aldrig medvetet underlåtit att stå upp mot felaktigheter. Det spelar ingen roll vem eller vilka det handlar om.”

Sedan tidigare står det klart att kulturförvaltningen startat en internutredning efter uppgifterna om att kommunens medarbetare är inblandade i romani kris och att Malmö stads lokaler använts i sådana syften.

Kvällsposten har återigen sökt Frida Trollmyr (S), och då blivit hänvisade till Joakim Sandell (S), ordförande i Malmö Arbetarekommun. Vi söker Joakim Sandell.


Reporter Jenny Strindlöv har i en rad artiklar granskat romani kris och dess kopplingar till Malmö stad och regeringen.
Foto: FRITZ SCHIBLI

TV: Man ”rentvåddes” för våldtäkt mot barn – i parallell rättegång

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!