Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

S-toppen: Borde bilda nytt styre – tillsammans med M

Henrik Fritzon (S), gruppledare i Region Skåne, vill inte stänga ute M från möjligt samarbete i en ny regeringsbildning.Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Stefan Löfven, partiledare (S).Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Stefan Löfven förhandlar för att nå en regeringslösning – men S-ledarens senaste försök avfärdades av Annie Lööf (C).

Nu ser Henrik Fritzon (S), gruppledare i Region Skåne, ett styre tillsammans med Moderaterna.

– Det är stora motpoler, men man kan samarbeta för det, säger Fritzon till Kvällsposten.

Förhandlingarna om en ny regeringsbildning har trappats upp sedan C-ledaren Annie Lööf skickade en kravlista till Stefan Löfven för ett eventuellt samarbete.

Det mynnade sedan ut i att Lööf tog emot ett ”skambud” från Löfven.

Samtidigt har Löfven blivit beviljad mer tid att förhandla om regeringsbildningen av talmannen Andreas Norlén. Senast på fredag den 7 december ska Löfven lämna en rapport om sina framsteg. Där förväntas han redogöra för nästa steg i försöket till regeringsbildning.

Annelie Karlsson (S), vice ordförande i distriktsstyrelsen i Skåne och riksdagsledamot, gläds åt samtalen mellan Löfven och Lööf – och hoppas på mer.

– Jag välkomnar att vi har kommit till ett förhandlingsläge. Att Annie Lööf nu har sagt att hon är beredd att diskutera är en jätteframgång. Sedan är det klart att hon vill föra igenom så mycket som möjligt av sin politik, men att vi har kommit hit är en framgång, säger hon.

Stefan Löfven och Ulf Kristersson, partiledare för S respektive M.Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Vill inte utesluta M-samarbete

Henrik Fritzon, gruppledare i Region Skåne, är dock villig att se en annan lösning. Han menar att det mittenstyre som nu diskuteras – med Liberalerna, Centerpartiet och Miljöpartiet – är att föredra, men att ett annat parti inte ska uteslutas. 

Nämligen Moderaterna.

– Jag kan se det som ett andrahandsalternativ. Om det inte skulle bli något med mittenstyret ser jag S plus M som fullt realistiskt. Det är stora motpoler, men man kan samarbeta för det. Det är bara att lära sig att kompromissa, säger Fritzon.

Tror du att många S-företrädare håller med dig?

– Nej, det tror jag inte, det finns ingen sådan tradition inom svensk politik. Men vi måste börja vara mer flexibla kring vad vi kan tänka oss. Det är inte konstigt att de två största partierna går in och samarbetar.

M-profilen: ”Finns beröringspunkter”

Tidigare har även M-profilen Bo Frank, ordförande i kommunfullmäktige i Växjö, varit positivt inställd till en koalition mellan Socialdemokraterna och Moderaterna. Han har bland annat uttalat sig om en sådan diskussion i Dagens Industri.

Men han tror inte att det kommer att ske i praktiken, trots att flera värderingsfrågor, enligt honom, övarlappar mellan partierna.

– Det finns beröringspunkter där S står närmare M än vad man står andra allianspartier. Däremot gissar jag att det är ideologiskt svårt, det finns en uppdelning där som går flera decennier tillbaka, säger Bo Frank.

Är det för inhamrat i många politiker att S och M ska stå på var sin sida?

– Ja, framför allt hos Socialdemokraterna tror jag att det är så.

Vill lösa upp blockpolitiken

Annelie Karlsson håller inte med sin partikollega Henrik Fritzon om att ett M-samarbete kan vara vägen att gå för Stefan Löfven.

– Den frågan ser jag inte som aktuell. Så länge det pågår förhandlingar med C eller L ser jag det som onödigt att spekulera i något annat. Men i det läget vi är nu hoppas jag att man spräcker blockpolitiken, den är förödande för det parlamentariska läget, säger hon.

Annelie Karlsson (S), vice ordförande i distriktsstyrelsen i Skåne och riksdagsledamot.Foto: Pressbild

När det kommer till samarbetet mellan de två partiledarna Stefan Löfven och Ulf Kristersson (M) ser Henrik Fritzon inga större hinder.

– Visst, personkemi spelar in ibland, men samtidigt måste politiker vara professionella. Det ingår i vårt jobb. Det finns ett ansvar om att lösa frågan i slutändan, säger han.