Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

S-toppen tar ställning för anklagade SSU-profiler

S-ledningen uttalar sig om SSU-skandalen, utan att prata med de som larmat. "Om partiet vill lösa konflikten kan de inte enbart lyssna på ena parten", säger Nadja Weigel Bergholm. Foto: Privat
Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö. Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Katrin Stjernfeldt Jammeh säger att hon inte delar bilden som framkommit om problemen inom S ungdomsförbund.

I en intervju med Kvällsposten säger hon att hon blivit informerad och att förbundet inte fått indikationer om att exempelvis Pride bojkottats av religiösa skäl.

Det förvånar SSU-medlemmar som senaste veckorna larmat om situationen.

– Mycket konstigt, ingen från S har kontaktat oss, säger Nadja Weigel Bergholm.

SSU Malmö-ordföranden Tiba Awni, som också är ledamot i grundskolenämnden, har tillrättavisat medlemmar som vill diskutera hedersproblematik och debattera slöjan.

Det har SSU-medlemmar larmat om.

– Hon sa att jag inte fick debattera öppet om hedersförtryck eller om slöjan mer eftersom folk hade känt sig kränkta, säger Nadja Weigel Bergholm.

– Jag ville fortsätta debattera frågorna på medlemsmöten men det fick jag inte. Hon sa också att om jag inte ändrade åsikter i dessa frågor så är inte SSU ett ungdomsförbund för mig.

Stjernfeldt Jammeh: "Awni var positiv till kampanj om heder"

När Nadja Weigel Bergholm ville driva en kampanj mot hedersförtryck, som förbundet drivit tidigare, kallades den "rasistisk" av SSU Malmö-ledningen.

"Hade du kontaktat Joakim Sandell [ordf. Malmö Arbetarekommun, red. anm.] kunde han ha berättat vilka åtgärder i övrigt partiet vidtagit", svarar Katrin Stjernfeldt Jammeh när Kvällsposten ber henne kommentera vittnesmålen och varför inget gjorts före mediegranskningen.

Hon hävdar att hon själv blivit informerad av Joakim Sandell.

–  Tiba Awni var positiv till en kampanj om heder, men hon föreslog att den skulle utföras efter sommaren, säger kommunstyrelsens ordförande.

Vittne: "Det stämmer inte"

– Det stämmer inte, säger Nadja Weigel Bergholm om Stjernfeldt Jammehs svar.

Det visar sig att S-ledningen svarar på frågor om SSU utan att först kontakta och prata med de medlemmar som larmat om allvarliga, interna problem.

– Mycket konstigt, ingen från S har kontaktat oss angående det som nu framkommit, säger Nadja Weigel Bergholm som suttit i SSU Malmös styrelse.

"Måste prata med båda sidor och inte välja sida"

– Om partiet vill lösa denna konflikt så måste de prata med båda sidor och inte välja sida eller aktivt välja att endast lyssna på den ena parten.

Enligt personer som larmat om problemen inom förbundet känner de sig "mer utanför och mer uteslutna än förr".

De har bland annat berättat om hur 15 SSU Skåne-medlemmar, däribland ordförande, sekreterare och kassör, valt att inte gå i Pride och att flera angav religiösa skäl som orsak.

Men varken förbundet eller partiet tycks lyssna. 

Nadja Weigel Bergholm är aktiv i SSU Malmö. Foto: Privat

Den senaste månaden har Kvällsposten med hjälp av interna rapporter, filmade tal och skärmdumpar från sociala medier gjort flera avslöjanden om SSU Skåne.

Bland annat att distriktet styrts av en falang som anklagas för antidemokratiska metoder, för homofobi och som spridit antisemitism.

"Varken partiet och förbundet gör någonting"

Nadja Weigel Bergholm säger att hon själv fått mycket kritik internt, sedan hon ställt upp på en intervju med Kvällsposten och berättat om problem som hon anser skadar förbundet och partiet.

Hon har bland annat fått höra att hon borde uteslutas.

– Partiet gör inget och förbundet har börjat agera först efter mediegranskningen, säger hon.

Kvällsposten har tidigare förgäves sökt Tiba Awni för att kommentera hur hon agerade angående kampanjen om heder.