Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

S slår tillbaka efter utspelet: ”Inte ärligt”

Andreas Schönström (S). Foto: JENS OHLSSON / PRESSBILD
SSU skanderade ”krossa sionismen” under sitt förstamajtal. Foto: JENS CHRISTIAN

Andreas Schönström (S) slår tillbaka efter Torbjörn Tegnhammars utspel om en påstådd antisemitism inom Socialdemokraterna. 

– Han vill gärna måla upp en bild att det är struktur hos oss, säger kommunalrådet. 

Enligt Andreas Schönström rör det sig inte alls om någon ”detaljerad beskrivning” i en ansökan till Malmö stad om finansiell hjälp, som Moderaterna påstår.

Kommunalrådet säger att det inte ens fanns en ansökan att avslå. Det handlar sig i stället om en ”bruttolista” med önskemål.

– Listan är inte en formell ansökan från judiska församlingen och har aldrig varit avsedd så. Det är bara Torbjörn Tegnhammar som använder det i ett politiskt syfte för att klämma åt kommunledningen och Socialdemokraterna. Och jag tycker inte att det är ärligt att göra på det sättet, säger han.

”Kan inte matcha”

Andreas Schönström hävdar att Socialdemokraterna i stället vill bidra med bland annat utbildning i skolorna.

– Vi kan aldrig matcha den mycket generösa finansiella bidrag som de här två herrarna gett församlingen, vi måste kunna matcha med andra typer av bidrag. Det vi diskuterat med skolförvaltning är att samarbeta för att nå x antal elever och Malmöungdomar i stället, säger han. 

– Jag tycker att han förminskar när det blir en fråga om hur mycket pengar vi ger, då tycker jag att han i grund och botten inte förstått vad problemen är. 

Kommunalrådet utvecklar och kommer – precis som Tegnhammar gjort – tillbaka på det att judiska församlingen blir mindre. En av anledningarna är antisemitism och rasism.

– Det är kanske där kommunen kan göra den största insatsen, säger Andreas Schönström.

Har fördömt

Torbjörn Tegnhammar hävdar att Socialdemokraterna inte velat fördöma antisemitism tillräckligt kraftfullt. Socialdemokraterna håller inte med.

– Jag tycker att vi gjort det väldigt många gånger. Katrin Stjernfeldt Jammeh (kommunstyrelsens ordförande, S) har varit tydlig och jag har varit väldigt tydlig. Jag tyckte att jag var extremt tydlig när de fruktansvärda slagorden ekade på Möllevångstorget, säger Schönström.

Kommunalrådet syftar på när runt 200 samlades för att protestera mot Donald Trumps erkännande av Jerusalem som Israels huvudstad. Protestanterna skanderade ”Vi vill ha tillbaka vår frihet, och vi ska skjuta judarna”. 

Vad säger du om Tegnhammars utspel att ”antisemitismen bitit sig fast hos Socialdemokraterna?”

– Han vill gärna måla upp bilden av att det är struktur hos oss, antagligen av de saker som hänt i vårt ungdomsförbund. Att det skett olyckliga och dumma uttalanden emellanåt. De har vi försökt hantera som vilket annat parti som helst.  Jag dömer inte Moderaterna för vad enskilda politiker gör hos dem, eller vad ungdomsförbundet gör och säger. Jag räknar med att vi upprätthåller en hög lägstanivå som partier och markerar konsekvent mot de som uttrycker åsikter som inte hör hemma i vårt samhälle.

– Vi har gjort det, och varit tydliga mot SSU vad som förväntas av en socialdemokrat och jag antar att Tegnhammar gör det i Moderaterna.