S-miljonär får extra jobb och kan lyfta dubbla löner

Nyligen ville han att folk skulle jobba oavlönat i en reklamfilm för Socialdemokraterna.

Nu kan mångmiljonären Luciano Astudillo tjäna över en kvarts miljon kronor på ett politiskt uppdrag – samtidigt som han lyfter sin lön som stabschef.

Detta sedan Malmö Stad nominerat Katrin Stjernfeldt Jammehs närmaste medarbetare till ordförandeposten för ett bolag där kommunen står som delägare.

– Det är ett viktigt uppdrag. Men jag kan tillstå att det är mycket pengar, säger han.

Socialdemokratiske stabschefen i Malmö, Luciano Astudillo, är redan mångmiljonär. Nu får han ytterligare 380 000 kronor om året för ett nytt uppdrag.
Foto: CHRISTER WAHLGREN
Malmös förra kommunalråd Ilmar Reepalu har också haft tunga förtroendeposter i hamnbolaget.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Som stabschef i Malmö är Luciano Astudillo kommunalrådet Katrin Stjernfeldt Jammehs närmaste man.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN
”Så höga arvoden har vi inte i våra egna bolag, men här är vi minoritetsägare”, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Stadshuset i Malmö är Luciano Astudillos arbetsplats i vardagslag.
Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

I slutet av mars berättade Kvällsposten att Luciano Astudillo sökte folk till en kampanjfilm för Socialdemokraterna inför EU-valet.

Ingen lön utlovades, vilket fick skådespelaren Björn Sjöstrand att reagera kraftigt.

– Det är inte värdigt ett arbetarparti, sa han.

Nu kan Kvällsposten avslöja att Astudillo snart kan lyfta dubbla löner, sedan han nominerats till en högavlönad politisk post.

Detta visar handlingar som vi begärt ut.

Heltidslön och mer därtill

Uppdraget som ordförande för kommunala hel- eller delägda bolag brukar vanligtvis tilldelas politiker som Malmöborna valt.

Men när ordförandeskapet i hamnbolaget Copenhagen Malmö Port, CMP, ska väljas vid årsstämman i morgon nominerar Malmö Stad Katrin Stjernfeldt Jammehs närmaste medarbetare, stabschefen Luciano Astudillo.

Utöver sin heltidslön på 69 421 kronor i månaden för arbetet som stabschef på kommunalrådavdelningen i Malmö, kan Astudillo nu kamma in 380 000 kronor för det nya politiska uppdraget som pågår i ett år.

”Han är också politiker”

Men kommunalrådet Katrin Stjernfeldt Jammeh anser inte att nomineringen strider mot praxis. Hon hävdar att Astudillo är en politiker, precis som de andra som tidigare representerat Malmö stad som CMP-ordförande.

– Som stabschef är Luciano Astudillo en politisk sekreterare. Han är vald av kommunstyrelsen och räknas som förtroendevald, förklarar hon.

– Politiska sekreterare har samma pensionsavtal som kommunalråd, och socialdemokratiska politiska sekreterare betalar partiavgift månatligen på del av sin lön.

Som kommunalråd är hon dock beredd att säga att hon inte är förtjust i storleken på arvodet som CMP-ordföranden får – 380 000 kronor.

– Det är ett högt arvode. Så höga arvoden har vi inte i våra egna bolag, men här är vi minoritetsägare, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.

”Visste inget om arvodet”

Till Kvällsposten säger Luciano Astudillo att han tar uppdraget som ordförande i hamnbolaget för att det är viktigt och för att han är beredd att satsa på det.

– Jag hade ingen aning om storleken på arvodet förrän Kvällsposten började ställa frågor. Och jag kan inte påverka det, säger han.

– Jag får exakt samma summa som de som har haft den här posten före mig. Men jag kan tillstå att det är mycket pengar jämfört med andra uppdrag.

Det är inte alls tal om att Luciano Astudillo skulle gå ner i arbetstid som stabschef.

– Politik är min passion. Jag jobbar en hel del och tänker fortsätta göra mitt bästa, säger han.

Bolaget utnyttjade arbetslösa

Luciano Astudillos uppmärksammades 2015 när Expressen avslöjade att S-stabschefen blivit mångmiljonär på sina aktier i fastighetsbolaget Victoria Park AB, där han också satt i styrelsen.

Bolaget köpte upp fastigheter i miljonprogrammen och profilerade sig som socialt ansvarstagande, samtidigt som man lät arbetslösa hyresgäster sköta husen för småpengar.

Arvoden som ordförande för Malmö stads bolag brukar vara låga men Copenhagen Malmö Port är bara delägt av kommunen.

Aktiebolaget bildades 2001 genom en sammanslagning av Köpenhamns Hamn och Malmö Hamn och ägs i dag av Udviklingsselskabet By og Havn I/S, Malmö Stad och privata investerare. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!