Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

S i Lund vill börja bygga konstgräsplaner igen

S i Lund vill börja bygga konstgräsplaner igen.
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Socialdemokraterna i Lund kan tänka sig att riva stoppet för nya konstgräsplaner.

– Det går nästan helt och hållet att eliminera utsläpp av mikroplaster, säger Sebastian Jaktling (S), som ligger bakom förslaget, till Sydsvenskan.

Kommunfullmäktige beslutade 2018 om ett stopp för att anlägga nya konstgräsplaner i Lund. Detta på grund av gummigranulatet i konstgräsplaner försvinner från planerna och påverkar miljön.

Men fotbollsklubbar i kommunen har ont om planer att träna och spela på, därför säger nu Sebastian Jaktling (S), andre vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden, att man måste väga eventuella miljörisker mot hur bristen på fotbollsplaner kan slå mot folkhälsan, skriver Sydsvenskan. Särskilt mot barn och unga.

Han påpekar att man i studier från bland annat Kalmar kan se att det nästan går att eliminera utsläpp av mikroplaster från granulatkonstgräsplaner.

– I Lund har vi börjat med åtgärder som att sätta sargar runt planerna och granulatfällor i avloppsbrunnar. Men det finns mer man kan göra, säger han till tidningen.

Han säger att han har pratat med företrädare för Lundakvintetten och fått positiva signaler i frågan. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!