Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

S i Helsingborg bryter med SSU: ”Helt oacceptabelt”

Kuppade in sig på mötet om honom själv – skickade sina släktingar.
Mikael Andersson, ordförande Socialdemokraterna i Helsingborg.Foto: Facebook

S i Helsingborg gör en kraftig och unik markering när man nu bryter helt med SSU.

Detta efter Kvällspostens avslöjanden om misstänkt homofobi, sektliknande styre och misskött ekonomi i S viktiga plantskola.

– Det innebär att det inte finns koppling till SSU i Helsingborg, säger Mikael Andersson, ordförande för S i Helsingborg. 

S kraftiga markering mot SSU är unik.

Det säger både S-källor och Socialdemokraternas ordförande i Helsingborg.

– I Helsingborg har det inte hänt tidigare vad jag har kännedom om. I övriga landet vet jag inte, säger ordförande Mikael Andersson.

Beslutet, att SSU fråntas all koppling till Helsingborgs Arbetarekommun, innebär att SSU inte längre har nomineringsrätt och att medlemmarna inte har rätt att närvara på möten.

”Allt som kommit fram är helt oacceptabelt”

– Det innebär att det inte finns koppling till SSU i Helsingborg, säger Mikael Andersson.

– Det är ett tydligt ställningstagande. Allt som kommit fram är helt oacceptabelt. De får se till att starta om eller göra nytt.

Kvällspostens nya avslöjanden handlar bland annat om förre kommunfullmäktigeledamoten Ahmed Mansour, som anklagats för sektliknande styre.

Idag säger flera styrelsemedlemmar att de inte kände till de omdiskuterade utgifter som Ahmed Mansour och förra ordföranden, numera kassör, Amanda Svensson undertecknat, och att de därför anmält till förbundet.Foto: SSU Helsingborg

Styrelse tar timeout

Det är väldigt tråkigt om någon ska ha påstått någon av de oerhört allvarliga anklagelserna, som inte ens stämmer”, har Mansour kommenterat i ett sms.

Han har även sms:at att han är ”klar med SSU och har inga politiska ambitioner längre”.

SSU-medlemmar och styrelseledamöter har larmat om att det sektliknande styret fortsatt.

SSU Helsingborgs styrelse, och den förra, har nu tagit timeout.

Förbundet ska tillsätta en granskning som troligtvis sköts av externa föreningsjurister.

SSU-föreningar på lokal nivå har möjlighet att även söka status som en förening i partiet. Medan vi granskar SSU Helsingborg har S i Helsingborg tagit beslutet att dra in denna status”, säger SSU:s kommunikationschef Youbert Aziz.

Men enligt S i Helsingborg är beslutet obundet av SSU:s egen granskning.

– Vårt beslut är obundet av det, säger Mikael Andersson och menar att SSU måste göra en ny ansökan om det i framtiden ska få tillhöra Helsingborg Arbetarekommun igen.

Reporter Fredrico Moreno om granskningen