S har kvar förtroendet för Trollmyr: Hon gjorde rätt

Joakim Sandell, ordförande för Socialdemokraterna i Malmö.
Foto: SOCIALDEMOKRATERNA

Förra veckan kunde Kvällsposten avslöja att en romsk man larmade Frida Trollmyr (S) redan i september om hedersförtryck och korruption i den kommunala verksamheten. 

Sedan dess har oppositionen krävt hennes avgång. 

Socialdemokraterna har dock fortsatt förtroende för Frida Trollmyr. 

– Hon sa ju till den romska mannen att han skulle polisanmäla. Det är så man ska agera som förtroendevald för Socialdemokraterna, säger Joakim Sandell, ordförande för Socialdemokraterna i Malmö.

Kvällsposten har i en rad artiklar granskat hur en romsk parallell domstol behandlar konflikter och brottslighet mellan romer, och hur personer som är kommunalt anställda för att jobba med inkludering samtidigt använder sina förtroendeposter och kommunens lokaler för parallella rättsskipningar

Frida Trollmyr (S), ordförande i kulturnämnden och i Malmö stads råd för den nationella minoriteten romer, hävdade i samband med publiceringen att hon inte tidigare hört talas om någon romsk rättegång. 

Några dagar senare stod det klart att hon i själva verket fick larm om en romsk rättegång redan i september, då en romsk Malmöbo ringde upp Frida Trollmyr personligen. Han hävdade då att det kommunalt drivna RIKC och det romska rådet används för hedersförtryck och korruption, samt att han själv blivit kallad till romsk rättegång av Stefan Wydow, vice ordförande i romska rådet. RIKC ligger under kulturförvaltningen och Frida Trollmyr är ordförande över rådet.

”Och vad ska jag göra, lägga ner verksamheten? Då begår jag politiskt självmord”, sa Trollmyr till den romske mannen i telefon. 

Några åtgärder kunde inte vidtas så länge polisen inte utrett saken och fått till en fällande dom, enligt Frida Trollmyr.

På en romsk rättegång i mars fick en man svära ed på att han inte hade våldtagit sin styvdotter. I dag sitter han häktad, misstänkt för grov våldtäkt mot barn.
Foto: Loka Kanarp

”Hon gjorde som man ska”

Sedan dess har flera partier krävt hennes avgång, men Socialdemokraterna har fortsatt förtroende för sitt kommunalråd. 

– Det viktigaste när folk hör av sig till enskilda förtroendevalda om oegentligheter eller olagligheter är att den första rekommendationen alltid blir att den enskilde skall polisanmäla. Det uppfattar jag att Frida har gjort och det är så man ska agera som förtroendevald för Socialdemokraterna. Det grundläggande i det här är att det inte finns någon plats för parallella rättssystem i Malmö eller i någon annan del av landet heller för den delen, säger Joakim Sandell, ordförande för Socialdemokraterna i Malmö.

När den romske mannen kom till Frida Trollmyr med uppgifter om hedersförtryck, korruption och romska rättegångar i kommunal regi, hade det inte varit rimligt av henne att undersöka saken närmare då? 

– Jag tycker det rimliga i det här fallet är att den romska mannen vänder sig till polisen och gör en polisanmälan. Precis det som Frida bad honom göra. 

Han larmar ju om korruption och hedersförtryck relaterat till den kommunala och politiska verksamheten. Borde inte det vara intressant för er också?

– Korruption och hedersförtryck är ju olagligt i Sverige, så det viktigaste tycker jag är att man hänvisar till våra rättsinstanser så får de utreda om det är brott. Vi bedriver ju inga kommunala rättegångar. 

Hur tolkar ni i partiet hennes svar om att det vore politiskt självmord att lägga ner verksamheten? 

– Den kommentaren har Frida på Facebook och i intervju med Sydsvenskan sagt att hon tycker var slarvig, och jag håller med. Det finns inget i detta som skulle vara ett politiskt självmord. 

Men vad tror ni att hon menade när hon sa så?

– Ja, det är ju jättesvårt för mig att svara på. Det är ju Frida du ska fråga.

Frida Trollmyr, socialdemokratiskt kommunalråd, samt ordförande i kulturnämnden och i Malmö stads råd för den nationella minoriteten romer.
Foto: JENS OHLSSON / PRESSBILD

Vi har i över en vecka försökt nå Frida Trollmyr, men hon har inte velat ställa upp på en intervju med oss sedan det framkom att vi har en dold inspelning rörande hennes samtal med den romske mannen. Istället har vi hänvisats till Joakim Sandell. 

När en Malmöbo personligen larmar ett kommunalråd om såhär pass allvarliga uppgifter och hon inte ser allvaret i dem, hur ska då andra utsatta Malmöbor som kanske inte vågar uttrycka sig lika rakt som den här romske mannen någonsin kunna räkna med att bli hörda när de larmar? 

– Det viktigaste är ju att man faktiskt vågar larma. Att man använder det rättssystem vi har. Om man har råkat ut för detta så är det jätteviktigt att man tar kontakt med polisen. Hedersförtryck är ju brottsligt.

Det är ju inte säkert att alla dessa handlingar är brottsliga. Mycket rör ju fall i gråzoner? 

– Det får i så fall polisen komma fram till.


LÄS MER:
Romsk rättegång frikände man för grov våldtäkt mot barn

LÄS MER:
Verkar i parallellt rättssystem - jobbar med inkludering för Malmö stad 

LÄS MER:
Efter granskningen - Malmö stad startar utredning 


MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!