Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ryter ifrån: Äldre bokar upp andras vaccintider

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Maria Landgren är Skånes vaccinsamordnare.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Region Skåne reagerar mot hur äldre ringer runt till olika vårdcentraler och bokar tid på flera ställen samtidigt.

Fenomenet har börjat kallas för ”vaccinshopping” – men den som inte dyker upp till bokad tid kan behöva betala 300 kronor.

– Att blockera en tid, inte avboka och inte komma ställer det till. Vi riskerar också att kassera en vaccindos, säger Maria Landgren, Skånes vaccinsamordnare. 

Flera vårdcentraler i region Skåne har märkt av ett ökat tryck när äldre mellan 65 och 75 år börjat söka efter vaccintider.

Vissa av dem har till och med börjat ”vaccinshoppa” och bokar upp tider både via 1177 och genom att ringa till olika vårdcentraler. Det riskerar att blockera för andra, berättar Maria Landgren, Skånes vaccinsamordnare. 

– Det som menas är att personer bokar upp sig på flera sidor på flera vårdcentraler och på så sätt blockerar tider. Sedan dyker de inte upp och då blir det svårt att planera, säger hon och fortsätter:

”Riskerar att kassera en vaccindos”

– Att blockera en tid, inte avboka och inte komma ställer det till. Vi riskerar också att kassera en vaccindos.

En del frågar om Astra Zenecas vaccin när de ska boka sin tid och region Skåne har nu undersökt hur vanligt det är att folk tackar nej till vaccin om det är just från Astra Zeneca.

”Vaccinshopping” är ett nytt fenomen under pandmein.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

– Det diskuteras mycket kring Astra Zenecas vaccin men jag uppfattar att det inte är många som vänder i dörren. Det är några. Men det flesta väljer att ta vaccinet och det gläder mig.

Väntetiderna på de olika skånska vårdcentralerna kan variera mycket. Vissa har ingen tid förrän ett par veckor framåt medan andra kan vaccinera inom ett par dagar.

300 kronor för uteblivet besök

Region Skåne sätter dock ner foten mot de som ”vaccinshoppar” och påminner om att det kostar 300 kronor för uteblivet besök. Samma sak gäller för de som bokar besök och vänder i dörren när de ska få Astra Zenecas vaccin.

– Det är samma regler för vaccinering som för alla bokade besök som är avgiftsfria – om man uteblir tar vi en avgift på 300 kronor. Men det verkar råda osäkerhet kring detta, säger Gilbert Tribo (L), regionråd, till Sydsvenskan

Då yngre och yngre åldersgrupper vaccineras ökar också trycket på digitala tider. 

SE FLER NYHETER: Främmande art hittad i Sverige: ”Ett problem”

Kan bygga meterlånga rev och korka igen vattenintag.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!