Det flytande ryska kärnkraftverket ska bogseras genom Östersjön till Sibirien. Foto: OKBMDet flytande ryska kärnkraftverket ska bogseras genom Östersjön till Sibirien. Foto: OKBM
Det flytande ryska kärnkraftverket ska bogseras genom Östersjön till Sibirien. Foto: OKBM
Kärnkraftverket byggs på den här pråmen som har sjösatts på varvet i S:t Petersburg. Foto: OKBMKärnkraftverket byggs på den här pråmen som har sjösatts på varvet i S:t Petersburg. Foto: OKBM
Kärnkraftverket byggs på den här pråmen som har sjösatts på varvet i S:t Petersburg. Foto: OKBM
Den ryska reaktortillverkaren hävdar att det flytande kärnkraftverkets reaktorer ska kunna skyddas mot både stormar och Tsunami Foto: OKBMDen ryska reaktortillverkaren hävdar att det flytande kärnkraftverkets reaktorer ska kunna skyddas mot både stormar och Tsunami Foto: OKBM
Den ryska reaktortillverkaren hävdar att det flytande kärnkraftverkets reaktorer ska kunna skyddas mot både stormar och Tsunami  Foto: OKBM

Ryskt kärnkraftverk bogseras i Östersjön

Publicerad

Världens första flytande kärnkraftverk, laddat med ryskt anrikat uran, ska nästa år bogseras från S:t Petersburg genom Östersjön.

Kärnkraftverket ska vidare genom Stora Bält i Danmark.

– Vi kommer att ha en något förhöjd beredskap och följa fartyget, säger Carsten Israelson på danska Beredskapsstyrelsens avdelning for nukleär beredskap till danska nyhetsbyrån Ritzau.

Det flytande kärnkraftverket har döpts till "Akademik Lomonosov" och beräknas vara färdig för transport från sitt varv S:t Petersburg i oktober nästa år.

Även om transporten ska ske först då har danska myndigheter börjat förbereda sig inför ankomsten av det cirka 140 meter långa och 30 meter breda kärnkraftverket.

Danska nyhetsbyrån Ritzau har uppmärksammat transporten.

Efter att "Akademik Lomonosov"passerat Stora Bält ska det vidare längs norska kusten till Sibiren.

Kärnkraftverket ska huvudsakligen användas för att omvandla saltvatten till sötvatten men dess två reaktorer ska och leverera ström till 200 000 invånare.

"Mycket dålig idé"

Det är flera ryska företag som samarbetar om det kontroversiella kärnkraftverket. OKBM, en rysk tillverkare av kärnreaktorer, har tagit fram ett omfattande informationsmaterial om denna första flytande kärnreaktor.

I sina informationsfoldrar hävdar företaget att när kärnkraftverket lämnat sitt varv, fullt funktionsdugligt, så ska man ha tagit hänsyn till alla tänkbara bestämmelser.

Greenpeace Norden är motståndare till hela projektet.

– Det är en mycket dålig idé att man nu vill använda atomkraftverk med kraftigt radioaktivt avfall som ska flyta runt i isfyllda arktiska farvatten, säger Tarjei Haaland på Greenpeace Norden till Ritzau.

Han ser bland annat stora risker om det inträffar kraftiga stormar eller en Tsunami i farvatten där kärnkraftverket ankrat.

Han pekar bland annat på att ryska myndigheter och företag tidigare inte visat någon större omsorg om miljön.

Inga synpunkter från Sjöfartsverket

Han hänvisar bland annat till att det i Murmansk finns en kyrkogård bestående av uttjänta atomubåtar.

Tarjei Haaland ser däremot inte själva transporten genom Östersjön som farofylld.

Svenska Sjöfartsverket har inga synpunkter på transporten av "Akademik Lomonosov" i Östersjön.

– Fartyg som är på väg till en svensk hamn eller ankarplats på svenskt sjöterritorium ska rapportera till Sjöfartsverket. Våra sjötrafikinformationscentraler ger information och rekommendationer till fartyg i hårt trafikerade eller miljökänsliga områden men när det, som i det här fallet, handlar om fartyg på internationellt vatten så har vi inga synpunkter säger Tobias Fälth, kommunikatör vid Sjöfartsverket till Kvällsposten.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag