Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ryska minor hittades vid fastighet i Malmö

Fastigheten evakuerades och flera gator spärrades av efter fynden av de fjärrutlösta ryska minorna.
Foto: Kvällsposten
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det var enligt uppgift ryska minor som kan fjärrutlösas som hittades i Malmö på torsdagen. Minorna låg i påsar med insamlade kläder.

Polisen i Skåne har i hemlighet inlett ett omfattande arbete för att försöka få klarhet i hur minorna hamnat i Malmö.

Det var på torsdagen som polis kallades till en fastighet vid Industrigatan i Malmö i stadsdelen Sorgenfri. I påsar med kläder som hämtats från en återvinningsstation i Staffanstorp fanns flera föremål som uppfattades som farliga. Polis kallades till fastigheten. Senare skickades Nationella bombskyddet dit.

Industrigatan spärrades av mellan Östra Farmvägen och Scheelegatan. Byggnaderna inom avspärrningarna evakuerades på människor. Trafiken med godståg på ett järnvägsspår i närheten stoppades.

Omfattande insats

Enligt säkra uppgifter till Kvällsposten var det ryska minor som kan fjärrutlösas som hittades bland de insamlade kläderna. Efter att Nationella bombskyddets personal tagit hand om minorna skickades polispatruller till återvinningsstationen i Staffanstorp. Insatsen var klar strax efter kl 21 på torsdagskvällen.

Polisen inlett en omfattande insats för att spåra vem som haft minorna.

Mattias Sigfridsson, tillförordnad polismästare i Malmö:

– Vi betraktar fynden som farliga föremål. Men det är för tidigt att säga vad det är för något. Vi arbetar nu bland annat med spårsäkring, säger han.

Kvällsposten har ingen uppgift om vilken typ av minor som fanns i klädinsamling men de ska enligt uppgift kunna fjärrutlösas och vara tillverkade i Ryssland. Krigsmateriel av den här typen var bland annat vanligt förekommande under inbördeskriget i forna Jugoslavien.

Polisen har tidigare konstaterat att en stor del av de illegala vapen men också handgranater som använts av kriminella kommer från forna Jugoslavien.


MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!