Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ryska kylan håller kvar sitt järngrepp

Kalmar får det tuffast när rysskylan drar in.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
SNÖKAOS. Snön väller ner i Kalmar-trakten.
Foto: Helmuth Petersson

Den ryska kylan har ett järngrepp om Sverige.

Temperaturerna kryper ner långt under nollan. Och med vinden inräknad blir det en kall vecka. 

– I förhållande till vad ni haft blir det ännu kallare, säger Roar Inge Hansen, meteorolog på Storm.

Mössor och vantar på. 

De kommande dagarna fortsätter iskylan från Ryssland att strömma in över Sverige. I syd får Kalmar det tuffast. Redan på måndagen dominerade snöfall – och ett smärre kaos utbröt med trafikolyckor i länet och försenade avgångar på Kalmar Öland Airport.

Och så lär det fortsätta.

– Det är kall luft från Ryssland som drar in från öst. Därmed blir det snöbyar framför allt på östkusten. På hela östkusten mot Stockholm blir det också kuling i perioder, säger Roar Inge Hansen. 

Köldgrepp

I Helsingborg var temperaturen på måndagsmorgonen tio minusgrader. Och ungefär lika kallt var det på de flesta håll i Sydsverige.

Med få undantag är temperaturen lägre ju längre inåt i landet du kommer. Kallast blir det på nätterna – på tisdag väntas 12 minusgrader, i Kalmar 10 och i Malmö -7. 

Men eftersom det blåser känns det betydligt kallare. På östsidan av landet väntas kuling och på den västra sidan cirka tio meter per sekund. I Malmö känns det, enligt Storm, som -17, i Värnamo som -20 och i Kalmar -18. 

– I Helsingborg kan det gå ner till -15, i de inre områdena 20 minusgrader. I området kring Vänern kan det gå ner till -25. Norr över det, mot mitten av Sverige kan det gå ner till -30, säger Roar Inge Hansen. 

Polisens varning

Framför allt på östsidan av Sverige väntas snön välla ner. I Kalmartrakten har det i början av veckan redan startat. Och med stor sannolikhet kommer det att fortsätta snöa under veckan. 

Det medför hala vägar. Därför uppmanade polisen också på måndagsmorgonen om att ta det lugnt i trafiken.

Västra delarna av Sverige verkar dock klara sig undan snön.

Inte förrän till helgen släpper kylan sitt grepp. 

– Jag tror inte det snöar i Västsverige och upp mot Västkusten. Det ser ut som att det bara blir på de östra delarna av Sverige, säger Roar Inge Hansen.  

– Till helgen kan lite mindre kall luft dra sig upp från söder. Då blir det inte fullt så kallt. Det blir minusgrader, men inte som nu.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!