Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ryska hotet: Danska fartyg mål för missiler

Hotar med kärnvapen. Upprördheten är stor i Danmark sedan ryske ambassadören Mikhail Vanin, 55, försökt skrämma danskarna att inte delta i Natos missilförsvar. Foto: RYSKA UTRIKESMINISTERIET

Rysslands ambassadör i Danmark hotar med kärnvapenangrepp om danskarna gör allvar av sina planer på att ingå aktivt i Natos missilförsvar. "Danska krigsfartyg blir mål för ryska atomrobotar", skriver han i ett debattinlägg.

– Han verkar ha druckit för mycket vodka, kommenterar den danske försvarspolitikern Nikolaj Villumsen.

Sommaren 2014 beslutade det danska folketinget att landet ska vara en del av Natos så kallade missilsköld med luftförsvarsrobotar baserade ombord på örlogsfartyg. Angripande missiler ska då kunna upptäckas med radar och förstöras med antirobotar.

Ryssland tycker illa om hela idén – trots att Nato bestämt hävdar att systemet inte är riktat mot ryssarna. Och på lördagen fanns alltså en debattartikel i Jyllands-Posten där ryske ambassadören Mikhail Vanin, 55, varnade och hotade Danmark.

"Jag tror inte att danskarna fullt ut har insett konsekvenserna av vad som händer om Danmark ansluter sig till det amerikanskstyrda missilförsvaret. Då blir danska krigsfartyg mål för ryska atommissiler", skriver Vanin.

"Danmark blir en del av hotet mot Ryssland. Det blir mindre fredligt och relationen till Ryssland kommer att ta skada. Det är naturligtvis ert beslut, men jag vill påpeka att ni kommer att förlora både pengar och säkerhet."

Vädjar till ambassadören

Danmarks liberale utrikesminister Martin Lidegaard från Radikale Venstre försöker hålla en lugnt ton när han kommenterar ambassadörens attack.

– Jag vill inte att den här situationen eskalerar ytterligare. Men vi har låtit förstå att detta inte är ett bra sätt att kommunicera på, och att det handlar om alltför allvarliga saker för att man ska hota på det här viset, säger Martin Lidegaard till Berlingske Nyhedsbureau.

– Därför har jag stark vädjan till den ryske ambassadören, och i högsta grad även till regeringen i Moskva, att sluta med den här hatiska retoriken och sluta hota med något som inte alls står i proportion till vad vi talar om.

Han påpekar också att missilskölden är av rent defensiv karaktär.

– Den har aldrig varit och kommer heller inte att bli på något vis riktad mot Ryssland.

Försvarspolitikern Nikolaj Villumsen från rödgröna Enhedslisten är inte lika återhållsam i sin kommentar till Mikhail Vanins text.

– Jag tycker ärligt talat det verkar som att han druckit för mycket vodka. Jag vill bestämt uppmana regeringen att kontakta den ryska regeringen i Moskva för att höra om detta verkligen är deras linje, säger Nikolaj Villumsen.

Holger K Nielsen, som är talesman i försvarsfrågor för Socialistisk Folkeparti, säger sig vara förvånad över Vanins artikel:

– Han bidrar ju till att trappa upp konflikten på ett fullständigt onödigt vis. Det verkar vara ryssarnas syfte att trappa upp och provocera. Och det är mycket tråkigt.

– Danskarna ska läsa detta som en dum artikel och inte drabbas av panik, säger Holger K Nielsen.

Oppositionspartiet Konservative tycker att ambassadörens hot ger en bra anledning att ytterligare stärka det danska försvaret.

– Vi kan bara tolka uttalandena som ett led i Putins aggressioner mot Europa, säger partiets utrikespolitiske talesman Lars Barfoed till Berlingske Nyhedsbureau.

– Vi blev förlöjligade när vi varnade för det säkerhetspolitiska hotet från Ryssland redan förra året men detta understryker att det ska tas allvarligt. Vi måste säkerställa att våra försvarsresurser är tillräckliga för att ryssarna inte ens ska tänka på att anfalla oss.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!