Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rysk ubåt passerade Öresund på fredagen

Många vittnen hörde av sig till försvaret efter att ha sett den ryska ubåten i Öresund på fredagen. En läsare skickade in den här bilden till Kvällsposten.
Foto: Läsarbild

MALMÖ. Ungefär samtidigt som försvaret meddelade att de blåst av jakten i Stockholms skärgård dök en ubåt upp i Öresund. Kylteknikern Jonas Svensson, 29 på färjan Hamlet var en av dem som bevittnade besöket.

– Den hade inga synliga nationsbeteckningar men när jag la upp bilden på Facebook var det någon som föreslog att den var rysk.

U-båten passerade bakom färjan när Jonas Svensson knäppte bilden.

– Den var relativt nära, säger Jonas Svensson som själv trodde att u-båten var svensk.

Han la upp bilden på Facebook där det givetvis spekulerades farkosten möjligen var rysk. Och enligt Sjöfartsverket är den gissningen korrekt.

De hade blivit informerade om att en rysk ubåt, eskorterad av en rysk bogserbåt, skulle passerade Öresund under förmiddagen

Åkte norrut

Bogserbåten anmälde strax före klockan 5 till sjötrafikinformationscentralen i Malmö att den avsåg att passera genom Öresund med ubåten under förmiddagen. Resan gick enligt uppgift mellan S:t Petersburg och Murmansk.

Vid klockan 11.30 befann sig ekipaget i höjd med Helsingborg och stävade norrut.

Enligt regler från FN:s sjöfartsorgan ska alla fartyg över 300 bruttoton anmäla sig till sjötrafikinformationscentralen när de närmar sig.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!