Många vittnen hörde av sig till försvaret efter att ha sett den ryska ubåten i Öresund på fredagen. En läsare skickade in den här bilden till Kvällsposten. Foto: Läsarbild
Många vittnen hörde av sig till försvaret efter att ha sett den ryska ubåten i Öresund på fredagen. En läsare skickade in den här bilden till Kvällsposten.  Foto: Läsarbild

Rysk ubåt passerade Öresund på fredagen

Publicerad

MALMÖ. Ungefär samtidigt som försvaret meddelade att de blåst av jakten i Stockholms skärgård dök en ubåt upp i Öresund. Kylteknikern Jonas Svensson, 29 på färjan Hamlet var en av dem som bevittnade besöket.

– Den hade inga synliga nationsbeteckningar men när jag la upp bilden på Facebook var det någon som föreslog att den var rysk.

U-båten passerade bakom färjan när Jonas Svensson knäppte bilden.

– Den var relativt nära, säger Jonas Svensson som själv trodde att u-båten var svensk.

Han la upp bilden på Facebook där det givetvis spekulerades farkosten möjligen var rysk. Och enligt Sjöfartsverket är den gissningen korrekt.

De hade blivit informerade om att en rysk ubåt, eskorterad av en rysk bogserbåt, skulle passerade Öresund under förmiddagen

Åkte norrut

Bogserbåten anmälde strax före klockan 5 till sjötrafikinformationscentralen i Malmö att den avsåg att passera genom Öresund med ubåten under förmiddagen. Resan gick enligt uppgift mellan S:t Petersburg och Murmansk.

Vid klockan 11.30 befann sig ekipaget i höjd med Helsingborg och stävade norrut.

Enligt regler från FN:s sjöfartsorgan ska alla fartyg över 300 bruttoton anmäla sig till sjötrafikinformationscentralen när de närmar sig.

Henrik Högström
Henrik Högström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag