Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Rysk ubåt passerade Öresund på fredagen

Många vittnen hörde av sig till försvaret efter att ha sett den ryska ubåten i Öresund på fredagen. En läsare skickade in den här bilden till Kvällsposten. Foto: Läsarbild

MALMÖ. Ungefär samtidigt som försvaret meddelade att de blåst av jakten i Stockholms skärgård dök en ubåt upp i Öresund. Kylteknikern Jonas Svensson, 29 på färjan Hamlet var en av dem som bevittnade besöket.

– Den hade inga synliga nationsbeteckningar men när jag la upp bilden på Facebook var det någon som föreslog att den var rysk.

U-båten passerade bakom färjan när Jonas Svensson knäppte bilden.

– Den var relativt nära, säger Jonas Svensson som själv trodde att u-båten var svensk.

Han la upp bilden på Facebook där det givetvis spekulerades farkosten möjligen var rysk. Och enligt Sjöfartsverket är den gissningen korrekt.

De hade blivit informerade om att en rysk ubåt, eskorterad av en rysk bogserbåt, skulle passerade Öresund under förmiddagen

Åkte norrut

Bogserbåten anmälde strax före klockan 5 till sjötrafikinformationscentralen i Malmö att den avsåg att passera genom Öresund med ubåten under förmiddagen. Resan gick enligt uppgift mellan S:t Petersburg och Murmansk.

Vid klockan 11.30 befann sig ekipaget i höjd med Helsingborg och stävade norrut.

Enligt regler från FN:s sjöfartsorgan ska alla fartyg över 300 bruttoton anmäla sig till sjötrafikinformationscentralen när de närmar sig.