Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rysk atomubåt i Östersjön: ”Som en nål i en höstack”

Har kapacitet för kärnvapen.
Ett Herculesplan från Air Transport Wing Aalborg lyckades fånga ubåten på bild under sin färd genom Skagerrak.Foto: Air Transport Wing Aalborg
2017 åkte en annan atomubåt, Dmitrij Donskoj, genom Stora Bält mot Östersjön.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Atomubåten ”K-266 Orel” har två kärnreaktorer och plats för 24 kryssningsmissiler.

Nu har den tagit sig in i Östersjön. 

– Vi har kontroll på det som rör sig. Vi följer verksamheten. Det gör vi alltid, säger major Kristina Swaan, vakthavande kommunikatör i Försvarsmakten, till SVT. 

Under torsdagen rörde sig den ryska atomubåten ”Orel” i vattnen kring Danmark och Sverige. ”Orel” är av samma ubåtsklass som ”Kursk”, den atomdrivna ubåten som förliste i Norra ishavet år 2000 då 118 besättningsmän omkom. 

Ett danskt Hercules-flyg som var på en rutinflygning mellan Andøya i nordnorge och Aalborg fick plötsligt ett uppdrag av Natos övervakningsenhet i Storbritannien. 

– De hade en förmodan om att det kunde ligga en rysk ubåt i Skagerrak och bad besättningen om att leta efter den genom att flyga över området, säger major Morten Valentin Jensen som är kommunikatör vid Air Transport Wing Aalborg som sköter transporter för det danska försvaret, till tidningen Nordjyske

Ett Herculesplan saknar utrustning för spaningsuppdrag, men lyckades till slut få syn på den ryska atomubåten. 

– Även om ubåten är 150 meter lång är det som att leta efter en nål i en höstack.

”K-266 Orel” har två kärnreaktorer och är 150 meter lång och plats för 120 besättningsmedlemmar.Foto: AP

Ska delta i en marinparad

Ubåten fortsatte sin färd genom Stora Bält och vidare mot Östersjön. ”Orel” rörde sig under färden i ytläge. 

”Vi kan bekräfta att det passerat en rysk ubåt av Oscar-klass genom danska farvatten i dag” svarar Lars Skjoldan, presschef vid Danmarks försvarshögkvarter i ett mejl till SVT Nyheter.

The Barents Observer har tidigare skrivit om att ”Orel” i juli ska delta i en marinparad utanför Sankt Petersburg och det är därför den rör sig nära svenska farvatten. 

– Ryska krigsmakten sänder ett tydligt budskap till oss: de vill markera att de är stora och starka, sa säkerhetsrådgivaren Joakim von Braun när en annan atomubåt, Dmitrij Donskoj, var i Östersjön 2017. 

https://www.facebook.com/airtransportwing/photos/pcb.3250652694978133/3250657854977617/?type=3&theater

 

TV från arkivet: Ryska ubåten gör sin jungfrufärd

Carl Bildt: "Ett väldigt speciellt uppdrag”.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!