Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gick i väg för att röka och kom inte tillbaka

Den dömde mördaren Imad Alzuriey rymde på onsdagen från en permission i stadsparken i Kalmar.
Det var vid den här platsen som mördaren ska ha försvunnit.
Foto: Carl Carlert
Det var på anstalten Kalmar den dömde mördaren satt.
Foto: Marcus Bengtsson/Wikimedia Commons

Den dömde mördaren Imad Alzuriey var på en lekplats tillsammans med en nära anhörig. 

Enligt den anhörige så gick han i väg och rökte utan sin övervakare – och kom inte tillbaka. 

– Jag tror att han har lämnat landet, säger den anhöriga. 

Samtidigt berättar kriminalvårdschefen i Kalmar att personalen som övervakade permissionen inte hade i uppgift att ingripa handgripligen vid rymningsförsök.

Det var på onsdagseftermiddagen som Imad Alzuriey, som är dömd till 13 års fängelse för mord, rymde under en permission i stadsparken i Kalmar.  

Alzuriey hade permission för att träffa sin familj, och en kriminalvårdare var på platsen för att övervaka mötet. Men vid 14-tiden sprang den dömde 32-åringen ifrån vakten – och under onsdagskvällen utfärdades ett rikslarm. 

Enligt en anhörig som var med under permissionen gick rymningen lugnt till.

– Det var ingen dramatik alls. Han gick i väg för att röka och sedan kom han inte tillbaka. Han hade inte sagt i förväg att han planerade att rymma och jag har inte pratat med honom sedan dess. 

Den anhöriga tror att Alzuriey har lämnat Sverige. 

– Han är inte dum. Om han rymde så fanns det nog en anledning till det. 

Den anhöriga vänder sig mot beskrivningen att Alzuriey skulle ha sprungit ifrån övervakaren. 

– Det hela gick lugnt till. Övervakaren sprang först efter men kom sedan tillbaka. Han sa inte så mycket då. 


LÄS MER: Efter två rymningar: M vill skärpa reglerna för fotboja 


Alzuriey sitter dömd för att ha knivmördat en man på Norra Grängesbergsgatan i Malmö år 2011. 

– Man gör alltid riskbedömningar och i början av en sådan här permissionsstege så är permissionen med högre kontroller, fler personal, högre kontroll kring klienten för att sedan successivt trappa ned, förklarar ställföreträdande kriminalvårdschefen i Kalmar, Albert Gegaj.

– Och när man kommit så pass långt att man är på en tillsynspermission är det i princip mer att personalen som befinner sig i närheten och ska kontrollera permissionen den har egentligen i syfte att ifall en klient skulle välja att avvika att försöka tala klienten till rätta och sedan om det ändå sker kunna larma givetvis.

Högg 35-åring i ryggen

Alla de inblandade i mordet 2011 hade samtliga en koppling till gänget Brödraskapet Wolfpack, och Imad Alzuriey ska ha varit god vän till den tidigare mördade gängledaren.

Händelsen uppstod när han och andra ur samma gäng ville komma in på en fest på Norra Grängesbergsgatan. Festen var privat, och de blev stoppade av en 35-årig man som drev klubben. Då uppstod ett bråk och Alzuriey drog fram en 22 centimeter lång kniv, en butterflykniv, och högg 35-åringen i ryggen.

Fyra dagar senare avled mannen på sjukhus.

”Hur får det här ske?”

Hos Imad Alzurieys föräldrar var känslorna många på kvällen. De var inte i Kalmar för att träffa sonen, men menar att rymningen inte ska kunna ske. 

– Det har hänt flera saker de senaste sju åren (då sonen suttit inlåst, reds. anm). Men man måste också se till bakgrunden – hur kunde det bli så? Han har lyckats göra det fler än en gång, och chefen på kriminalanstalten måste kunna svara på hur det här får ske? Han skulle ha varit ute 24 timmar och så lyckas han med en sådan sak, säger pappan.

– Det finns säkert bristande omständigheter som har kunnat låta det här ske, men det spelar ingen roll vad mamma eller pappa säger. Lagen tillåter inte att du rymmer från ett fängelse, och lagen är lag. Han har rymt från ett fängelse och det går inte att försvara. Men man borde söka anledningen till varför det kan ske, fortsätter Imad Alzurieys pappa. 

Natten mot torsdag jagades Imad Alzurieys fortfarande av polisen.
Foto: Carl Carlert

Permissioner regleras av fängelselagen och klienten har rätt under vissa förutsättningar att få permissioner, förklarar Albert Gegaj.

– Jag förstår självklart frustrationen och besvikelsen och vi delar den i Kriminalvården, vi ser självklart det här som ett misslyckande mot bakgrund att en person har avvikit. Samtidigt har permissionen ett syfte i grunden och jag vill påstå att det syftet är gott i grunden med tanke på att vi genomför över 16 000 permissioner per år och det är väldigt få fall som blir så här allvarliga som det här fallet, säger han.

Syftet med permission är att underlätta återanpassning till samhället så att man inte sitter tio år i fängelse och helt plötsligt är man ute i det fria. Det finns forskning som visar att de som får permissioner under kontrollerade former inför en sådan här frigivning lyckas hantera livet i frihet på ett bättre sätt när de väl kommer ut, enligt Gegaj.

Uppträdde olämpligt

Den 20 december 2013 fick Imad Alzuriey en varning från den anstalten han satt på, med anledning av olämpligt uppträdande. 

I rapporten står det att personalen uppfattat de andra intagna som rädda för honom, och att han tillsammans med en annan medintagen utövat påtryckningar för att få tag på narkotika genom ett hotfullt och våldsamt beteende. 

Imad Alzuriey nekade själv till alla anklagelser.

Har inte hört av sig

Familjen, som har nära och kontinuerlig kontakt med sonen i anstalten, säger sig inte ha någon aning om varför han rymt. 

– Det finns alltid kontakt mellan oss, och vi kommer dit och stannar ibland över i närheten för att kunna hälsa på. Men jag vet inte vad han tänker, det är omöjligt att säga. En rymning löser inga problem. Det gör saken värre, och återigen bör man fråga cheferna hur det här har kunnat ske. 

Pappan menar att det finns ett tydligt program för permissionerna och det inte bör finnas utrymme till att fly. Allt har inte gått rätt till, menar han. 

– Då hade vi sluppit detta. 

Har han visat något missnöje med sin vistelse på anstalten den senaste tiden, eller sagt något om att vilja fly? 

– Nej, det har inte varit något särskilt. Men jag är säker på en sak, och det är att han kommer att komma tillbaka till Kalmar på egen hand. 

"Behöver inte vara rädd"

Familjen har efteråt inte hört någonting från Imad Alzuriey. Pappan säger sig vara orolig för att rymningen kan späda på oron – "en mördare som är på rymmen" – och att sonens försvinnande kommer att få konsekvenser för honom. 

– Vi har hört att han är farlig och si och så i sju år, men jag lovar dig att det inte finns något motiv i det här. Han har inte rymt för att hota någon eller göra någon illa. Det är jag helt säker på, säger pappan, som dock är kritisk mot rymningen: 

– Jag vet inte omständigheterna, men jag säger återigen att man inte behöver vara rädd för honom och att han kommer att komma tillbaka till Kalmar på egen hand. Vi har en stark relation och har ofta kontakt. Sedan vet man inte vad unga killar tänker i stunden, det kan mycket väl ha varit ett plötsligt infall som han får ångra. 

Bedöms inte som farlig av polis

Kriminalvården har gått upp i nationell stab med anledning av det inträffade och påbörjade omedelbart en utredning om händelsen. 

–  Vi ser allvarligt på det inträffade. Inför alla permissioner görs en riskbedömning. Det är väldigt ovanligt att vi bedömer riskerna fel, säger Niklas Bellström, ställföreträdande säkerhetsdirektör på Kriminalvården.

– När man jobbar med människor finns det aldrig facit för hur något kommer att bli, man gör bedömningar och där har man inte haft några indikationer på att det skulle bli på det här sättet under den här permissionen, säger Albert Gegaj.

Kriminalvården samverkar med polisen, och hänvisar till dem när det gäller bedömningen om klienten är farlig för allmänheten.

Polisen har bedömt att den 32-åriga mannen inte är farlig för allmänheten.

– Vi bedömer att han inte är farlig för allmänheten, säger Stephan Söderholm, presstalesperson på polisen vid region Syd. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!