Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Rymd”-duschen renar och återanvänder vattnet

Följ senaste nytt i Expressen TV
Orbital Systems vd Mehrdad Mahdjoubi
Foto: Heinz Troll / Pressbild
Foto: Orbital Systems / Orbital Systems

Malmöföretaget Orbital Systems har utvecklat ett energibesparande duschsystem –byggd med rymdteknik. 

Duschen renar och återanvänder duschvattnet och nyligen har bolaget dragit in över 200 miljoner kronor i riskkapital.

Den Malmöbaserade startupen Orbital Systems har utvecklat en dusch som i stället för att släppa ut vattnet direkt i avloppet renar och återanvänder vattnet.

Bolaget har nyligen fått in 20 miljoner dollar, motsvarande 214 miljoner svenska kronor från nya och befintliga ägare. sara

”Vi är väldigt glada över att ledande fastighetsägare och utvecklare ser så tydliga fördelar med vår teknologi, att de väljer att inte bara köpa våra produkter utan även att investera i bolaget”, säger grundaren och vd:n Mehrdad Mahdjoubi i ett pressmeddelande.

Kom på idén under sin tid på Nasa

Idén till duschsystemet fick Mahdjoubi under sin studietid vid amerikanska Nasa. Han noterade astronauternas behov av att hushålla med vatten, någonting som sedan ledde till Orbital Systems.

”Med ökande vattenbrist globalt och energipriser som rusar finns ett uppenbart momentum för Orbital och våra lösningar för att spara vatten och energi utan att kompromissa med komforten,” säger Mehrdad Mahdjoubi.

Sverige satsar på hållbarhet när de just nu deltar i världsutställningen Expo 2020 Dubai.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!