Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Ryktet går bland de gamla kompisarna att jag är död"

Efter ett helt liv som missbrukare vände Stefan Olafsson på allt. Han gick från hemlös och tandlös sprutnarkoman till juridikstuderande på Lunds universitet.
Foto: Privat
Stefan Olafsson hade i princip gett upp under de sista åren i missbruket, hade ingenstans att bo, var helt tandlös, mager som en sticka. Här köper han sin första kostym efter förvandlingen.
Foto: Privat

För sex år sedan var Stefan Olafsson, 43, en hemlös, tandlös, utmärglad, kriminell sprutnarkoman.

– Ryktet går bland de gamla kompisarna att jag är död, berättar han.

I själva verket har han börjat leva igen, läser juridik på universitetet och har precis lämnat in sin kandidatuppsats. 

Stefan Olafsson i Malmö har en historia av missbruk som sträcker sig ända från tonåren. Han var beroende av alkohol i tio år, sedan amfetamin lika länge, och levde flera år som sprutnarkoman.

– Jag hade i princip gett upp under de sista åren i missbruket. Jag hade ingenstans att bo, var helt tandlös, mager som en sticka. Jag var en vandrande skugga, och jag visste att det här inte kommer att hålla, säger Stefan Olafsson.

– När jag tittar tillbaka på det tunga missbruket, amfetaminmissbruket, så var det de första fem åren rätt bra trots hemlösheten. Jag tyckte att det var OK så länge jag hade knark. Men när jag började med sprutor och att ta heroin också… det gick bara ett par månader, sedan tappade jag allt.

Lever sin dröm

I dag lever Stefan Olafsson sin dröm: han har bostad i Malmö, har nya vänner och åter bra kontakt med sin familj, arbetar som boendestödjare och har studerat tre år på universitetet i Lund. I ett inlägg på Facebook beskriver han omvandlingen.

– Jag säger till mig själv då och då: tänk att det gick! Jag fattar inte att jag tog det där första betyget, det viktigaste. Jag var ändå 38 år. Det borde inte ha gått. Men jag var så naiv att jag trodde att jag skulle kunna göra någonting annat, säger han.

När Stefan ska förklara vad som fick honom att förändra sitt liv är det särskilt en berättelse som dyker upp.

– Det är en situation som jag kallar för rundningsmärket. För sju år sedan var jag en natt på Östermalm i Stockholm för att göra inbrott som vanligt. Då såg jag en person som halvlåg i en bil, och jag kunde inte fortsätta.

"Blev en sorts hjälte"

Det var en äldre kvinna som hade fått en stroke. Stefan Olafsson ringde 112, stod och väntade, och uppgav sitt namn och tillfälliga telefonnummer till polisen som dök upp.

– Det var overkligt, jag blev en sorts hjälte, polisen talade respektfullt med mig, jag hade gjort något gott, och hennes liv kunde räddas. Värdet av att ha räddat den här människan var något helt nytt för mig. Jag hade varit så oerhört egoistisk i mina egna behov, säger Stefan Olafsson.

Efter några månader ringde kvinnan upp, tackade och bjöd in honom till sin bostad på Östermalm. Vid första besöket ljög Stefan och sa att han studerade. Redan vid andra mötet var han uppriktig med sin situation, men hon dömde honom inte för det. 

– I dag har vi en jättefin och varm relation. Hon är en Östermalmsdam, över 80 år, det är en helt otippad relation. Värdet i den bidrog till att jag vill göra någonting annat. Hon har hjälpt mig i min comeback i livet, säger han.

Tio fängelsestraff

Stefan har dömts till fängelsestraff tio gånger, ofta korta straff för narkotikarelaterad brottslighet. Den sista domen var på två år, och längden på straffet hjälpte honom att bestämma sig. Han läste in gymnasiet på anstalten och gjorde högskoleprovet, och när han sökte in på juristprogrammet vågade han inte berätta det för någon.

– Inte ens min mamma visste något. Jag trodde inte att jag skulle klara det, jag trodde inte att jag hade de kvaliteterna. När jag ringde min mamma grät vi båda av glädje, berättar han.

Stefan Olafsson säger att stödet från mamma och familjen har varit ovärderligt, liksom Kriminalvårdens hjälp efter beslutet att bryta med det gamla och göra något vettigt av tiden på anstalt: behandling och utbildning.

– Det kan vara en tuff attityd hos människor på en riksanstalt. Den som kommer in och marknadsför att man vill börja ett nytt liv kan bli ganska ensam.

Efter att Stefan hade varit borta från sin tidigare så destruktiva värld under några år uppstod ryktet att han hade dött. Han skrattar till och säger:

– Jag är gärna död för det gamla gardet.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!