Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rumänska ligan länsade Marias och Oskars villa

Rumänska ligan länsade familjens villa
Familjen Lorentzon fick inbrott – en rumänsk inbrottsliga greps bara dagar senare i Trelleborg.Foto: JOAKIM ERIKSSON / JOAKIM ERIKSSON
När vi fick bilderna från polisen och äldsta dottern fick se sin dator brast det.Foto: JOAKIM ERIKSSON

De fria gränserna gör det lätt för de utländska ligorna att snabbt lämna landet med stöldgods.

Bara dagar efter ett inbrott hos familjen Lorentzon greps en rumänsk liga i Trelleborgs hamn med värdesaker och student- och balbilder. 

– När vi fick bilderna från polisen och äldsta dottern fick se sin dator brast det, säger mamma Maria Lorentzon.

Oroar du dig för inbrott?

Den 18 juni 2018 anlände de rumänska männen i bil till hamnen i Ystad. Två dagar senare, den 20 juni, stoppas den grå Opeln med bulgariska registreringsskyltar i hamnen i Trelleborg.

Tullpersonalen reagerade på att männen uppträdde nervöst och stressade. När tullaren bad männen att öppna bakluckan sa männen att den inte gick att öppna.

Utan problem öppnade tullaren luckan och inuti hittades flera väskor med stöldgods.

Stöldligan greps i Trelleborg.Foto: Polisens förundersökning / Polisens förundersökning

I väskorna fanns smycken, klockor, bordssilver, datorer och kameror. Stöldgodset kan senare knytas till nio villainbrott i olika delar av Syd- och Västsverige. Men i bilen hittades även gods som inte kunde knytas till något inbrott. 

I januari i år fastställde hovrätten över Skåne och Blekinge domen från Ystads tingsrätt. De tre männen från Rumänien dömdes till fleråriga fängelsestraff.

Tjuvarna stal en dator från familjen Lorentzon. Foto: Polisen / Förundersökning
Familjen fick tillbaka sina klockor efter inbrottet.Foto: Polisen / Förundersökning
Med sig i sin Opel hade den rumänska inbrottsligan stöldgods.Foto: Polisen / Förundersökning
Framför allt tar inbrottstjuvarna smycken och klockor – värdefulla föremål som inte tar mycket plats.Foto: Polisen / Förundersökning
Foto: Polisen / Förundersökning
Pengar som ligan stulit.Foto: Polisen / Förundersökning

Familjen utsattes för inbrott

En del av stöldgodset kunde senare kopplas till familjen Lorentzon i Hökerum i Ulricehamns kommun. 

Eftermiddagen före gripandet, tisdagen den 19 juni 2018, hade Oskar Lorentzon precis kommit hem när de märkte att något inte stod rätt till.

Dörren på baksidan stod öppen och det visade sig att någon hade brutit upp karmen.

– Vi hade inbrott tio år tidigare, så känslan var mest att man ville vända på klacken och bara vända om, säger Oskar Lorentzon.

Datorer saknades liksom silverbestick, kameror, kontanter och en del smycken. 

– Det som var jobbigast var att vår äldsta dotter, som precis hade tagit studenten på fredagen, hade blivit av med sin kamera och dator där alla hennes bilder från bal och student fanns. Det tog hon tuffast, säger Maria Lorentzon.

– Det andra var mest materiella ting, men för Moa var det en av de största dagarna i hennes liv, en massa bilder som hade försvunnit, säger Oskar Lorentzon.

Inbrottstjuvarna lämnade tydliga spår efter sig.Foto: Privat
De drog ut saker från lådor. Foto: Privat

Däremot hade tjuvarna helt struntat i Ipads som låg framme, eller dotterns studentpresenter som fanns helt öppet i hennes rum.

Eftersom familjen tidigare blivit utsatta för ett bostadsinbrott i en annan fastighet, hade de inga förhoppningar om att få tillbaka något av det som stulits.

– Det klart det är obehagligt och så man blir förbannad. Men framför allt är man evigt tacksam att man inte var hemma den där dagen, säger Maria Lorentzon.

Oskar Lorentzon ser mycket till det praktiska.

– Man känner mest uppgivenhet. Det blir en massa krångel och jobb. Det var en jobbig period.

Familjens lilla hund hade också klarat sig oskadd.

– Han hade säkert skällt när han hörde något i dörren och sedan bara viftat på svansen. Men man är väldigt glad att de inte hade skadat honom, säger Maria Lorentzon.

Fick tillbaka det mesta 

I samband med inbrottet hade tjuvarna bläddrat i en skolkatalog som låg framme. Det fick Maria Lorentzon att reagera.

– Då började man undra om det var någon man kände.

Men bara ett par veckor efter inbrottet kom plötsligt ett glädjande besked – polisen trodde sig ha gripit inbrottstjuvarna.

– När vi fick bilderna från polisen, öppnade filen och äldsta dottern fick se sin dator brast det. Hon blev väldigt lättad, säger Maria Lorentzon.

I och med att polisen lyckades gripa tjuvarna innan de passerade gränsen fick familjen Lorentzon också tillbaka det mesta av stöldgodset. Bland annat alla ärvda smycken som försvunnit.

– Det är väldigt fantastiskt att se att den här typen av brott går att lösa. Det tråkiga är att de ska behöva hända och att man inte kan ha sina saker i fred, säger hon.

Oskar Lorentzon är inne på samma linje.

– Det finns inte i sinnevärlden att man faktiskt ska lyckas knipa några, så all heder åt polisen. Det visar att brott klaras upp. Det behöver inte vara kört även om risken är stor. 

Stöldgods för två miljarder

Enligt siffror från NOA rör det sig om gods till ett värde av två miljarder kronor varje år. Men tillvägagångssättet är typisk för de utländska ligorna.

Ofta stannar gärningsmännen en kortare period. Ofta är de specialiserade på en viss typ av gods. Ofta har de hjälp av personer i Sverige.

– Det handlar mycket om efterfrågan. Många av de här internationella brottsnätverken går att jämföra med välorganiserade vinstdrivande företag. Där gör man hela tiden riskbedömningar, var kan man tjäna mest pengar med minst risk, säger Linda H Staaf, chef för NOA:s underrättelseenhet.

De fria gränserna gör det lätt att komma in och ut ur landet. Förövarna kommer ofta från Östeuropa och godset försvinner på färjor från Ystad, Trelleborg och Karlskrona eller via Öresundsbron. 

– Det varierar utifrån vilket stöldgods vi pratar om, ett sätt är postpaket, men en del fraktas i till exempel lastbilar, säger Linda H Staaf.

Grävmaskin stals – kördes i väg

De utländska stöldligorna uppskattas också stå för ungefär 90 procent av stölderna av bilar, bildelar, jordbruksmaskiner och båtmotorer.

Många av ligorna försvinner snabbt från landet med stöldgods, det gör det svårt för polisen att spränga ligorna – och därmed återlämna det som stulits.

Mattias Refónd, vd på Mark & Miljö, har inte sett skymten av det som stals från hans företag tidigare i år.

När medarbetarna på Mark & Miljö, ett mark- och anläggningsföretaget i Ljungby, kom till sin arbetsplats tidigt en morgon i januari saknades deras grävmaskin. 

– Vi kunde se spår i snön och att staketet var uppklippt, säger företagets vd Mattias Refónd. 

Den drygt 15 ton tunga maskinen, värd en dryg miljon kronor, hade stulits från platsen. Den inbyggda GPS:en hade slutat fungera innan maskinen ens lämnat området.

Mattias Refónd, vd för Mark & Miljö.Foto: Privat
Den stulna grävmaskinen.Foto: Privat

Det sista spåret var en grannfastighets övervakningsfilm där grävmaskinen syntes köra förbi kvart över tolv på natten.

På en avskild parkeringsplats fanns också spår som tydde på att maskinen lastats på en lastbil.

– Troligtvis var den ute ur landet redan när vi anmälde den som stulen vid kvart över sju på morgonen. Det är bara två timmar till närmste hamn, säger Mattias Refónd

Ett halvår senare finns fortfarande inga spår efter grävmaskinen. Företaget har däremot förstärkt sitt eget skydd genom att investerat knappt 200 000 kronor i ökad säkerhet. 

– Vi har utökat med kameror och uppdaterat larm. Händer det igen har vi bättre övervakningsutrustning. Det här är en trygghet, säger Mattias Refónd.