Rumänska gästarbetare slår larm om arbetsförhållanden

Rumänska gästarbetare bor inne på verkstadsområdet för att serva bussarna som tiotusentals skåningar åker dagligen.
Foto: SHUTTERSTOCK

Rumänska gästarbetare bor inne på verkstadsområdet för att serva bussarna som tiotusentals skåningar åker dagligen. 

De slog larm om dåliga arbets- och levnadsförhållanden, skriver Sydsvenskan.

Nu ska Region Skåne granska Bergkvarabuss.

Bolaget Bergkvarabuss driver ett av Sydsveriges största bussgarage, placerat i Toftanäs utanför Malmö. I garaget servas regionbussar, skol- och turistbussar, bland annat åt Skånetrafiken.

– Vi ser med stort allvar på detta och följer noggrant upp det som beskrivs i artikeln, skriver Skånetrafiken på sin Twittersida om Sydsvenskans artikel.

Intill verkstadslokalerna ligger en gammal stallbyggnad. Det är nu bostad för företagets rumänska gästarbetare som har kommit hit med hjälp av ett bemanningsbolag. De gästarbetar åt Mekka Traffic AB, moderbolag till Bergkvarabuss. 

Simon Sandberg, marknadschef på Bergkvarabuss, skriver att det är fel att nedvärdera bostaden. 

– Vi hjälper dem med en inkörsport till jobb i Sverige. Och hjälper dem med bostadsfrågan, säger Simon Sandberg till Sydsvenskan.

Berättelserna går isär

När räddningstjänsten inspekterade bostaden uppgav Mekka Traffic att tre till fem rumänska arbetare bor i byggnaden och att de känner varandra sedan innan och har valt att bo ihop. Även verkstadschefen Martin Karlsson bekräftar Mekkas historia och säger att gästarbetarna kommer från samma rumänska by.

En av de rumänska arbetarna ger en annan bild. Han säger att det för tillfället bor nio personer i stallet, varav bara två kände varandra sedan innan, skriver Sydsvenskan.

Arbetarna tjänar nio euro per timme och jobbar nätter, sen eftermiddag till tidig morgon, minst fyra dagar i veckan. Ibland måste de dessutom jobba extra, utan lönetillägg.

Bilden som de rumänska arbetarna vittnar om är helt olik den som företagsledningen och verksamhetschefen påstår sig känna till. Enligt Mekka Traffics servicechef Roland Rickardsson är allt extraarbete på frivillig basis.

Arbetarna byts ut

Nu arbetar 28 personer för Mekka Traffic i Toftanäs. Runt hälften har anställts det senaste året och den svenska personalen har bytts ut mot fler och fler rumäner. Det ser flera av gästarbetarna som ett problem.

– Vi kom ju till Sverige för att jobba på svenskt vis, under eget ansvar. Nu blir det som i Rumänien. Företaget tycker om rumäner. Det är billig lön. Du kan vara oförskämd mot dem och lever under hemska förhållanden. De vet inte sina rättigheter, säger en rumänsk arbetare till Sydsvenskan.

Politisk storm

Nu ska Region Skåne granska Bergkvarabuss. Beslutet om revision togs av regionstyrelsen på torsdagen. Det är regiondirektör Alf Jönsson som har fått politikernas uppdrag att revidera bussverksamheten som Bergkvarabuss och Mekka Traffic driver åt Skånetrafiken. 

Miljöpartiet kräver att regionens regler för upphandling skärps, medan Vänsterpartiet vill att avtalet med Bergkvarabuss sägs upp helt. 

Allianspartierna krävde i stället en revision, och detta förslag ställde sig hela regionstyrelsen bakom.Till den rödgröna ledningen i Region Skåne, som ansvarar för Skånetrafiken, sa de fyra borgerliga partierna i ett uttalande:

"Allians för Sverige ser mycket allvarligt på anklagelserna. Alliansen ser det som självklart att samtliga oegentligheter inom verksamheter som Region Skåne har ansvar för ska utredas och åtgärdas, oavsett driftsform".


Följ utvecklingen i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!