Den ena gärningsmannen, en 25-årig man, satt i rullstol och den andra körde runt mannen i butiken. Foto: PolisenDen ena gärningsmannen, en 25-årig man, satt i rullstol och den andra körde runt mannen i butiken. Foto: Polisen
Den ena gärningsmannen, en 25-årig man, satt i rullstol och den andra körde runt mannen i butiken. Foto: Polisen
Den rullstolsburne mannen som flydde till fots började slåss med en magnet när han blev påkommen. Foto: PolisenDen rullstolsburne mannen som flydde till fots började slåss med en magnet när han blev påkommen. Foto: Polisen

Den rullstolsburne mannen som flydde till fots började slåss med en magnet när han blev påkommen.

 Foto: Polisen

Rullstolsman sprang från väktare – döms

Publicerad

På butikens övervakningskameror syns den 25-årige mannen sittandes i en rullstol. Men när väktare konfronterade männen med att stjäla jackor sprang 25-åringen plötsligt i väg på kvicka ben.

"Plötsligt reser sig mannen upp och springer från platsen", har väktaren berättat i förhör.

Han kom dock inte långt och döms nu för stöld. Domen är den femte mot mannen sedan år 2013, rapporterar Smålandsposten.

Det var i slutet av december som de två männen kom in på Stadium i Växjö. 25-åringen kördes i rullstol av en medbrottsling. De två filmades av sportbutikens övervakningskameror och när en civil väktare noterade att de två männen stal jackor konfronterade denne männen. Värdet på stöldgodset visade sig senare uppgå till knappt 13 000 kronor.

25-åringen ska då helt plötsligt ha rest sig upp och springande försökt lämna platsen. Visst handgemäng ska ha utbrutit, bland annat ska 25-åringen ha måttal slag med en magnet mot en väktare, men mannen kunde ändå gripas strax därpå.

Flera domar

25-åringens kumpan, mannen som körde rullstolen, har inte kunnats identifieras.

25-åringen däremot döms nu för stöld av fem jackor och försök till misshandel till fyra månaders fängelse, enligt Smålandsposten.

Under polisens utredning har det även framkommit att mannen redan 2014 utvisats från Sverige. Han döms därför även för brott mot utlänningslagen och 25-åringen ska nu utvisas från Sverige.

Men det är inte första gången 25-åringen drabbas av detta öde. Mannen har enligt Smålandsposten dömts inte mindre än fem gånger sedan 2013, så sent som i höstas dömdes 25-åringen för stöldbrott. Då 25-åringen, trots de tidigare domarna, utan synbara problem kunnat ta sig tillbaks till Sverige ville åklagaren denna gång skärpa mannens återreseförbud till att gälla de närmaste tio år. Tingsrätten i Växjö ansåg dock att fem års återreseförbud var tillräckligt, enligt Smålandsposten.

Alexander Vickhoff
Alexander Vickhoff

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag