Filip Hermansson i blekingska Mörrum lider av Duchennes muskeldystrofi. En genetisk och obotbar sjukdom som sakta men säkert gör att hans muskler förtvinar.
– Det går bara utför och det enda som stoppar det lite är kortison, säger Anette Olsson.
Filip Hermansson behöver hjälp med allt från att räcka upp handen till att gå på toaletten. Under hela skolgången har mamma Anette upplevt att Filip inte fått den hjälp han behöver. Men sedan i höstas, när 11-åringen började i en ny klass, upplever Anette att situation försämrats ytterligare.
– Tidigare har han alltid haft en assistens som suttit bredvid, men nu ska assisten även hjälpa andra i klassen, säger hon.
Upplevs som deprimerad
På grund av de mediciner som Filip tar måste 11-åringen få gå på toaletten ett par gånger under skoldagen. När Anette Olsson upplevde att skolan misskötte toalettbesöken efterfrågade hon ett beslut om ett visst antal per dag.
Först kom de överens om att Filip skulle få tre toalettbesök – nu har antalet minskat till två. Enligt Anette Olsson förpassas också toalettbesöken ofta till raster på grund av personalbrist.
– De måste vara två som hjälper honom, men alla som sitter i rullstol måste ha rätt att gå på toaletten, säger Anette Olsson.
Den nya situationen har gjort att Filip vantrivs allt värre i skolan, menar hans mamma.
– Jag vet inte vad jag ska göra. Filip ser deprimerad ut. Det är inte samma gamla glada pojk längre. Han är en helt annan människa hemma. Där pratar och skrattar han, men nu är det slut på skrattandet i skolan.
Hon upplever att skolan lägger ett alltför stort ansvar på att Filip själv ska säga till och inte riktigt vill förstå hans behov.
– Han är ju väldigt tyst och lugn och säger knappt till om sådant här hemma. Hade han skrikit hade det kanske varit på ett annat sätt, säger Anette Olsson.
"Hittar en bra lösning"
Men Karlshamns utbildningsförvaltning upplever att stödet till funktionsnedsatta elever fungerar bra. Men om beslutet om två toabesök per skoldag är rimligt vill förvaltningen inte svara på.
– Det kan jag inte svara på, utan elever måste få gå på toa när de vill. Ibland blir vi ålagda att se till det sker toabesök på regelbundna tider, men om man själv påtalar att man vill gå på toa emellan så får man göra det, säger Patrik Håkansson, verksamhetschef över förskola och grundskola på Karlshamns kommun, till BLT Sydöstran.
Mörrumsskolans rektor, Sofia Olsson, säger också till tidningen att de beslut som har fattats har tagits tillsammans med familjen. Samtidigt öppnar Patrik Håkansson för att familjen och skolan ska sätta sig ner igen.
– Skulle föräldrarna inte vara nöjda med mötet så kan de höra av sig till mig. Om vi tycker att vi gjort det vi ska, får de vända sig till Skolinspektionen. Men i de flesta fall slutar det med att vi hittar en bra lösning tillsammans, säger Patrik Håkansson till BLT Sydöstran.
Anette Olsson hoppas att en förändring ska ske snart, men verkar ändå lite uppgiven. Om situationen inte förbättras funderar hon på att vända sig till Skolinspektionen.
– Man griper efter varje halmstrå, men hur många möten vi än har blir det ingen skillnad, säger hon