Den ena gärningsmannen, en 25-årig man, satt i rullstol och den andra körde runt mannen i butiken. Foto: PolisenDen ena gärningsmannen, en 25-årig man, satt i rullstol och den andra körde runt mannen i butiken. Foto: Polisen
Den ena gärningsmannen, en 25-årig man, satt i rullstol och den andra körde runt mannen i butiken. Foto: Polisen
Den rullstolsburne mannen som flydde till fots började slåss med en magnet när han blev påkommen. Foto: PolisenDen rullstolsburne mannen som flydde till fots började slåss med en magnet när han blev påkommen. Foto: Polisen

Den rullstolsburne mannen som flydde till fots började slåss med en magnet när han blev påkommen.

 Foto: Polisen

Rullstolsburen tjuv reste sig och sprang

Publicerad

Den rullstolsburne tjuven blev stoppad av väktare i Stadiumbutiken i Växjö.

"Plötsligt reser sig mannen upp och springer från platsen", förklarar väktaren i förhör.

Nu är den 25-årige mannen åtalad för stöld, försök till misshandel och brott mot utlänningslagen.

Tjuvarna fångades på övervakningskamera när de plockade på sig märkesjackor till ett värde av 12895 kronor i Stadiumbutiken i Växjö.

I förundersökningsprotokollet framgår det att en civil väktare reagerade på att de båda bar exklusiva jackor av samma märke och att mannen som sköt rullstolen verkade uppenbart nervös.

Den ena gärningsmannen, en 25-årig man, satt i rullstol och den andra körde runt mannen i butiken. 25-åringen i rullstolen ska ha larmat av jackorna, dolt under sin egen jacka.

– Det är ett väldigt lågt tillvägagångssätt som stölden har gjorts på, förklarar Emir Bajric, inre befäl vid polisen i Växjö i Smålandsposten.

Vakten följde efter männen och uppmärksammade att de provade olika jackor som försvann.

Under tiden har väktaren också haft kontakt med en vän, en före detta väktare, som ställt sig utanför butiken.

Måttade slag mot huvudet

När männen lämnade Stadium ingrep väktaren och försökte få med sig männen in i butiken igen. I förhöret står det angående den rullstolsburnes agerande: "plötsligt så reser sig mannen upp och springer från platsen, han tappar alla jackorna men fortsätter framåt" .

Väktaren utanför ska ha sprungit efter 25-åringen som måttat ett slag mot väktarens huvud, och sedan beväpnat sig med en magnet och måttat ytterligare fyra till fem slag mot väktaren.

Slagen träffade dock inte. När mannen halkade kunde han överbemannas och den andra vakten kunde hjälpa till och sätta handfängsel på 25-åringen.

Tidigare utvisad

Mannen är nu åtalad för stöld, försök till misshandel och brott mot utlänningslagen. Enligt förundersökningsprotokollet utvisades mannen från Sverige sommaren 2014 med förbud att återvända inom fem år. Mannen ska dock senast i november i fjol ha dömts för stöld och utvisades då ur landet på nytt, uppger Smålandsposten.

25-åringen säger i förhör att han kom till Sverige med färja dagen innan, med avsikt att träffa sin flickvän, men bara var på transitresa.

Nu kräver åklagaren att återreseförbudet bestäms till tio år eftersom mannen återkommit, rapporterar Smålandsposten.

Medhjälparen som körde rullstolen är fortfarande på fri fot och oidentifierad.

Rättegången äger rum 26 januari. Kvällsposten har sökt åklagaren utan framgång.

Malin Forsberg
Malin Forsberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag