Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rullande korvstånd firar sin 100-årsdag

På måndagen jubilerar en dansk nationalklenod. Den rullande korvkiosken, pølsevognen, fyller 100 år.

Och den tiden är förbi när en rød pølse betraktades som skräpmat.

– Det är en kvalitetsstämpel när något överlever så länge, intygar korvälskaren och författaren Jan Scherman.

Den 18 januari 1921 gavs det första tillståndet för försäljning av korv från rullande vagnar i Danmark. Sex pølsevogner hittade sina första, hungriga kunder.

Så ser den moderna korvvagnen ut – med en liten bardisk och vindskydd hörnen.
Foto: LABAN STORIES
Den kokta, smala röda korven har sett likadan ut i 100 år nu.
Foto: LABAN STORIES

Gradvis byggdes en landstäckande armada av rullande korvstånd upp. Och utbudet breddades från bara en rød pølse med brød og sennep.

Med tiden tillkom ketchup, ristede pølser, frankfurter, agurkesalat, remoulade och risted løg. Bland annat.

Som mest fanns 700 korvvagnar

När den knallröda korven med tillbehör var som populärast fanns omkring 700 välutrustade korvvagnar över hela Danmark.

Vagnarna försågs med bardisk och vindskydd, och blev ett slags improviserade träffpunkter och viloplatser i storstadsvimlet.

Men hamburgare, kebab och annan snabbmat har ätit sig in på marknaden och i dag finns bara cirka 130 pølsevogner kvar.

Jan Scherman hyllar traditionen

De serverar å andra sidan uppemot 100 miljoner korvar om året, enligt turismorganisationen Visit Denmark, som uppmärksammar jubileet. 

Författaren Jan Scherman, ledamot av Korvakademien och nyss utkommen med boken ”Den svenska korvresan”, deltar gärna i en hyllning av korvvagnen och den røde pølsen.

– Den danska korven är en av mina favoriter. I första hand eftersom det är en bra och fin korv. Men också för att det finns en kultur runtomkring varje korv, säger Jan Scherman.

Utbudet har breddats med stekta korvar, rostad lök och inlagd gurka. Den här har ”det hele”.
Foto: LABAN STORIES
Författaren och korvälskaren Jan Scherman är mycket förtjust i den danska korvtraditionen, säger han.
Foto: CHARLOTTE BRUNZELL / IBL

– Att stå i Köpenhamn och få en bricka med en klick senap och en klick ketchup, och en liten hög med rostad lök och så den där röda slangen därtill. Det är en av korvlivets höjdpunkter.

Här bjuds verklig gourmetkorv

Visit Denmark frestar med några höjdpunkter för den sanne korvkonnässören:

Michelinrestaurangen MeMu i Vejle, som har vunnit den danska nationella korvtävlingen två gånger.

Flyvergrillen nära Copenhagen Airport i Kastrup, som är en korvkiosk med mycket tradition.

John's Hot Dog Deli på Hovedbanegaarden i Köpenhamn, som blivit framröstad som bästa korvkiosken i Köpenhamn.

Hotdoggeriet i centrala Aalborg.

Danskarna kommer god trea

Numera finns även flera ekologiska korvvagnar i gatuvimlet, och fullgoda vegetariska alternativ har tagits fram.

Numera finns ekologiska och vegetariska alternativ i de rullande korvvagnarna.
Foto: LABAN STORIES
Besöket vid den lilla korvvagnen kan även bli en gourmetupplevelse, enligt Visit Denmark.
Foto: LABAN STORIES

Jan Scherman tycker dock inte att den danska korven är den bästa man kan få.

– Nej, en välgjord tysk eller svensk korv slår den danska pølsen med korvlängder. Definitivt.

– Danskarna är slagna i den här genren av korv av både svenskar och tyskar, det hävdar jag bestämt. Men en bronsplats är också en bronsplats.

TV: Här ringlar trafikköerna i Frostavallen

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!