Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Rukije, 21, misshandlades av sin far: ”Trodde jag skulle dö”

Under hela sin uppväxt upplevde Rukije sin pappa som våldsam. Foto: Privat

Flera gånger under sin uppväxt misshandlades Rukije så illa att hon trodde att hon skulle dö.

När Rukije var elva år gammal ville hennes pappa att hon skulle giftas bort, till hennes 38-årige kusin.

Nu, tio år senare, har hon lyckats slita sig loss från misären och lever ett lyckligt liv.

– Till slut vågade jag säga ”min pappa kommer mörda mig, vi måste ringa polisen”, säger Rukije.

I Sverige bedöms runt 124 000 personer i åldern 16-25 vara utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck. Hedersvåld innebär att någon utsätts aggressivt beteende, som straff för att hen anses ha vanärat familjens heder.

– Hedersrelaterat våld är i regel ett samlingsbegrepp för kulturella mönster, som begränsar personers rättigheter och frihet. Detta med hänvisning till att man ska upprätthålla heder, allt som oftast handlar det om familjens heder, säger Linn Rivero Mildén, kommunikatör på Riksorganisationen GAPF.

Flyttade från Irak

En av de som har varit utsatt för hedersrelaterat våld och förtryck är Rukije, 21. Hon kom till Skåne från Irak som elvaåring, tillsammans med sina föräldrar och sin syster. 

I Irak levde Rukije under dåliga förhållanden, berättar hon. Hennes pappa var våldsam, hennes mamma svårt psykiskt sjuk i schizofreni och familjen var fattig. När Rukije kom till Sverige hoppades hon på att allting skulle bli bättre – men det visade sig bli fortsättningen på en historia, som kantades av allt från misshandel till dödshot.

– Pappa slog och våldtog mamma framför oss. När jag var fyra år råkade jag hamna emellan, då bröt han min näsa, säger hon och fortsätter:

– Han flydde först till Sverige utan oss, folk var ute efter att döda honom. Även om han hade varit våldsam tänkte jag att det skulle bli bättre. Till slut fick vi åka till Sverige – det var som att komma till paradiset, jämfört med att bo i vårt nedbombade hus i Irak. 

När Rukije var elva år ville pappan gifta bort henne. Foto: Privat

Skulle bli bortgift som elvaåring

Trots Rukijes förhoppningar blev det bara värre. Hennes pappa ska ha haft ett enormt kontrollbehov och hon förklarar att fadern inte drog sig för att slå sin familj. Rukije uppger att hon hölls inlåst i den svenska lägenheten under en månads tid, tillsammans med sin mamma och sin lillasyster. 

När Rukije började skolan släpptes hon till slut ut från lägenheten – men trots det menar hon att vardagen försämrades ytterligare.

– Jag kom i trasiga kläder till skolan. En dag hade jag en blåtira, läraren frågade om det var ögonskugga. Jag försökte uppmärksamma skolsköterskan på hur jag hade det, men det var som att skolan inte märkte någonting.

– Hemma blev det ännu värre med pappa. Vi hade ingen mat. Bidraget vi fick från socialen slösade han på alkohol och horor. Jag, min mamma och min syster fick 500 kronor som vi skulle dela på – varje år, säger Rukije.

Linn Rivero Mildén, kommunikatör på Riksorganisationen GAPF. Foto: Ulla Andesong

När Rukije var elva år fick hon sin mens. Några egna bindor fick hon inte ha, i stället tvingades hon be sina föräldrar om mensskydd. Fadern ska ha hållit koll på hennes cykel – och anklagade Rukije för att inte vara oskuld, för att hon blödde mer än sju dagar i sträck. I samband med mensen ville Rukijes pappa gifta bort henne, berättar hon.

– Jag sågs som en vuxen kvinna och redo, då var det dags för giftermål. Jag hade en kusin som var 38 år, som mina föräldrar ville att jag skulle gifta mig med.

”Min pappa kommer mörda mig”

En dag hade Rukije skrivit ut bilder på artisten Justin Bieber, som hon förvarade i hemlighet i sin skolväska. Hennes far ska ha blivit vansinnig, när han kom på henne med bilderna. Utbrottet har etsat sig fast i Rukijes minne.

– Han började slå mig och sparka på min rygg, jag trodde att jag skulle dö. Jag bad till universum att ta min själ därifrån, jag skrek på hjälp men ingen kom. Han sa att allting var mitt fel, att jag var en skam för familjen. Jag var tvungen att pussa hans fötter.

 

Barnäktenskap i Sverige

Under 2016 identifierade Migrationsverket 132 fall där minderåriga var gifta.

I slutet av 2017 släppte Socialstyrelsen rapporter ”Barn som kommer till Sverige och uppges vara gifta” som granskar situationen i kommunerna.

 1 januari i år skärptes lagen mot barnäktenskap.

 

Våldet fortsatte och Rukije kände stor panik inför framtiden. Hon berättar att hennes pappa ville ha konstant kontroll över hennes liv, och att han gjorde allt i sin makt för att kunna kartlägga hennes dagar. Dagen före skolavslutningen i årskurs sex fick Rukije nog. Hon tog modet till sig och berättade om sin situation för skolsköterskan.

– Jag visste att jag skulle dö om jag inte gjorde något snart. Till slut vågade jag säga ”min pappa kommer mörda mig, vi måste ringa polisen”.

Vill hjälpa andra i samma situation

En polisanmälan gjordes och Rukije fick flytta från sin bostad. Hon berättar att hennes biologiska familj inte längre bor kvar i Sverige, hennes pappa ska ha tagit med familjemedlemmarna tillbaka till Irak. 

Under en period slussades hon runt mellan flera olika jourhem, men vid 17 års ålder hamnade hon slutligen hos en familj där hon kände sig hemma.

– Jag har alltid velat ha kärlek. När jag väl fick det i min nya familj förstod jag inte vad det var, jag visste knappt vad en kram innebar. Men nu har jag en familj som ser på mig som sin egen dotter. Vi är fem systrar, bara en av oss är biologiskt barn till min fostermamma.

– Jag har aldrig mått bättre än vad jag gör i dag. Det har varit kämpigt, men jag är stolt över mig själv, säger hon.

För att bearbeta sina upplevelser har Rukije börjat skriva på en bok. Hon hoppas på att andra utsatta kan hitta stöd i hennes berättelse.

– Det är inte så många som vågar prata om detta, jag vill att folk ska öppna sina ögon. Jag vill hjälpa andra människor som har haft det jobbigt. Nu har jag äntligen berättat min historia, jag hoppas att det kan hjälpa andra.