Rukeia, 25, mördades när hon ville skiljas – fallet ändrar svensk lag

Rukeias make Marwan Alabdullah dömdes till livstid.
Domen mot Rukeias mördare gör att fler hustrumördare lär dömas till livstid
Foto: Privat
Rukeia Hasan hittades mördad i dubbelsängen bredvid barnens sängar. De bodde trångt, lägenheten bestod av ett sovrum där alla sov och ett vardagsrum och kök.
Foto: Polisen

Rukeia Hasen, 25, ville skiljas.

Det vägrade maken Marwan Alabdullah, 34, acceptera – han började hålla långa förhör med henne och dök upp på hennes jobb.

Till kollegerna sa Rukeia att hon var rädd att maken skulle mörda henne – morgonen därpå gjorde han det.

Nu gör fallet det lättare att döma hustrumördare till livstids fängelse.

Rukeia Hasen kom från Syrien till Sverige efter att ha flytt undan IS. Hon var gift med en betydligt äldre man men lyckades skilja sig och gifte sig i stället med Marwan Alabdullah. 

De fick tre barn tillsammans.  

Rukeia kom in bra på sitt jobb på McDonald's i skånska Löddeköpinge. Hon var omtyckt av kollegerna som hjälpte henne att pussla med schemat så att arbetstiderna passade med hämtning och lämning av barnen i förskoleåldern.

LÄS MER: Marwan Alabdullah får livstid – mördade frun som ville skiljas


SAKEN I KORTHET/ Dom som förändrar svenska rättsväsendet

2020 trädde nya bestämmelser om straffet för mord i kraft. Syftet är att livstids fängelse ska utdömas i större utsträckning än tidigare.

Under våren 2021 har Högsta domstolen tagit ställning till flera mål där de nya bestämmelserna har aktualiserats. I det senaste målet med Rukeia Hasens mördare har domstolen prövat bland annat hur bestämmelserna ska tillämpas vid mord på nära anhöriga.

HD fastställde hovrättens livstidsdom – nu blir det vägledande i kommande fall.

Maken Marwan Alabdullahs förvandling

I takt med att Rukeia Hasen jobbade mer och trivdes med sina kolleger blev maken Marwan Alabdullah alltmer misstänksam.

Hans arbetspraktik gick inte lika bra. En tidigare arbetsledare säger att han inte höll tiderna, inte var på plats och inte visade något intresse för jobbet. I stället satt han mycket med sin telefon och kom inte in i verksamheten. Han hade flera sjukdagar och vabbade mycket.

Det upptäcktes snabbt att han var analfabet och inte kunde skriva eller läsa, han hade språkproblem och var tillbakadragen.  

Rukeias larm dagen innan hon mördades

I början av förra året sa Rukeia Hasen att hon ville skiljas. Då slutade Marwan Alabdullah att sova och började hålla långa förhör med henne.

Svartsjukan tog över och Rukeia berättade för vänner och kolleger om rädslan hon kände för honom.

Den 19 mars berättade hon för en kollega att hon var livrädd för sin make.

– Jag sa till henne att vi är Sverige nu, sånt kan inte hända här, säger kollegan i förhör.

Kollegan berättar att Rukeia hade sagt att om hon inte kom till jobbet dagen efter så hade han mördat henne.

Hon kom inte till jobbet dagen därpå.

Dagen innan Rukeia Hasen hittades död kom Marwan Alabdullah till hennes arbetsplats. Han var svartsjuk och ville att hon skulle komma hem. Hennes kolleger försökte få mannen att lämna. På övervakningsbild syns Marwan Alabdullah (framför disken) och bakom kassan i slöja står Rukeia Hasen.
Foto: Polisen
Kollegerna blir oroliga när Rukeia inte dyker upp på jobbet eller svarar i telefon. Senare bestämmer de sig för att åka hem till henne. Då möter de polisen.
Foto: Polisen

Marwan Alabdullah mördade – sen lämnade han barnen på förskolan

Familjen bodde trångt och sov alla i samma rum. Rukeia mördades när barnen var i samma lägenhet.

Efteråt tog pappan dem till förskolan och släppte av dem där, utan strumpor och ordentliga skor. En vän ska ha rått honom att fly och lämna landet.

Marwan Alabdullah försökte men stoppades när han försökte komma in i Danmark. Han gjorde under sitt flyktförsök ett stort uttag av pengar. Men sedan tog hans flyktplan slut.

En arrestvakt beskriver i förhör Rukeias make som ”iskall”. På frågan varför han mördat svarade han: ”För att hon har hittat någon annan och är kär, så jag dödade henne med en hantel.”
Foto: POLISEN
Marwan Alabdullah i arresten några timmar efter mordet efter att polisen hittat honom på tågspåren i Malmö.
Foto: Polisen

”Jag dödade henne med en hantel”

Han la sig på tågspåren vid bangården till Malmö central med 53 000 kronor i kontanter i sin vänstra bakficka. En lokförare upptäckte honom och larmade polis.

När patrullen kom till platsen berättade Marwan Alabdullah att han mördat sin fru. Samtidigt som polisen pratade med honom hittades hans fru död i sängen av utskickade patruller. Barnen var fortfarande kvar på förskolan och omhändertogs av socialen.

En arrestvakt beskriver i förhör Rukeias make som ”iskall”. På frågan varför han mördat svarade han:

– För att hon har hittat någon annan och är kär, så jag dödade henne med en hantel.

Rättsläkare konstaterade efter obduktion att Rukeia fått en smäll mot huvudet av en hantel och att det gjort att hon förlorat medvetandet. Sen ströps hon till döds.

Skiss över var Marwan Alabdullah hittades av polis. Gul stjärna visar var han hittades, röd prick var han ställt bilen och grön halvmåne var lokföraren som såg honom stannade tåget.
Foto: Polisen
Foto: Polisen

”Livstid oftare när män mördat sin partner”

Lunds tingsrätt dömde Marwan Alabdullah, som är medborgare i Syrien, till fängelse i 18 år och utvisning. Hovrätten ändrade straffet till livstids fängelse och i en mycket viktig dom fastställde Högsta domstolen nyligen hovrättens dom.

Att Högsta domstolen fastställer ett livstidsstraff för ett mord i nära relation gör att den påföljden, lagens strängaste straff, lättare kommer kunna utdömas i liknande fall.

– Det är en mycket viktig dom och de nya bestämmelserna kommer att få genomslag på det sätt att det lär bli livstid oftare i de fall män mördat sin partner, såvida det inte funnits förmildrande omständigheter, säger My Hedström som företräder Riksåklagaren.

– Från Riksåklagarens sida är vi väldigt nöjda över den här domen som är väldigt tydlig i sina vägledande uttalanden om hur rättsväsendet ska döma.

Mordet på Rukeia var ”särskilt hänsynslöst”

Mordet på Rukeia bedöms ha varit ”särskilt hänsynslöst”.

Det skedde i hemmet.

De var närstående.

Barnen var hemma.

Hon befann sig i en skyddslös ställning – eftersom hon hade nedsatt medvetande då hon ströps till döds.

Charlotta Hallgren, justitiesekreterare på Högsta domstolen, säger:

– Det fanns flera omständigheter som gav anledning att beteckna gärningen som särskilt hänsynslös. Brottet riktade sig mot hustrun och var föranledd av att hon ville skiljas. Det förövades i det gemensamma hemmet där också de tre gemensamma barnen befann sig och det förelåg en överhängande risk att barnen skulle uppfatta vad som skedde.

”Det har varit stötande”

Elisabeth Massi Fritz, målsägandebiträde med stor erfarenhet av att företräda utsatta kvinnor och deras anhöriga, välkomnar HD-domen.

– Många av mina mål har dömts till livstids fängelse, men långt ifrån alla där jag har tyckt att det borde ha dömts. Flera mål har innehållit försvårande omständigheter där barn har vistats i hemmet när exempelvis mamma mördas av pappa. Det har varit fängelsestraff mellan 17-18 år, vilket har varit stötande, säger hon.

Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM


Tre mordfall upp i högsta domstolen – tre olika domar

Mordet på Rukeia, fallet som HD kallar ”Mordet med hanteln”: HD fastställde hovrättens dom att Marwan Alabdullah som mördade sin fru ska dömas till livstid.

I fallet med HD:s benämning ”Mordet med brödkniven” kom domen den 1 juni i år. En kvinna knivhögg sin pojkvän till döds med en tandad brödkniv. De var i en relation. Tingsrätten och hovrätten hade utdömt 16 års fängelse, men HD sänkte straffet till 13 år.

I fallet som HD kallar ”Mordet med kökskniven” kom beslutet den 26 februari i år. En man knivdödade en annan man, han dömdes för mord och ringa narkotikabrott. HD avvisar Riksåklagarens krav på livstidsstraff och fastställer hovrättens dom: 18 års fängelse.

NYA LAGSTIFTNINGEN

Den 1 januari 2020 skärptes straffet för mord.

Tidigare var normalstraffet 14 års fängelse. Livstid utdömdes vid försvårande omständigheter.

Med lagskärpningen är det meningen att en majoritet av morden ska straffas med livstid.

Hittills har straffskärpningen i hovrätten tolkats som att normalstraffet för mord ska vara 16 års fängelse och Högsta domstolen delar den uppfattningen i sin vägledande dom.

Skäl för livstid kan numera vara: Att gärningen föregåtts av noggrann planering, präglats av särskild förslagenhet, syftat till att främja eller dölja annan brottslighet, inneburit svårt lidande för offret eller annars varit särskilt hänsynslös.

• Mord som tidigare lett till fängelse i 15-18 år bedöms nu i stället leda till fängelse på livstid.


Källa: Riksåklagaren, Svea hovrätt, regeringen

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!