Rude Food recyclar maten till frukost

Frukostmenyn hänger på vad de andra stånden på festivalen vill bli av med.
Foto: Henrik Högström
Sara Frenning är volontär.
Foto: Henrik Högström

Det är ingen större idé att predika för kören. Därför vill Rude Food Malmö uppmärksamma slöseriet av ätbar mat på ett nytt sätt. Bland annat genom att sälja "recyclad" frukost på Malmöfestivalen.

– Vi riktar oss till människor som inte funderat över matsvinn förr, säger Nikolai Atefie i Rude Food Malmö.

Tisdagens frukost på Rude food består av bullar med kimchismör, morotsmuffin och kaffe. Bullarna kommer från Pulled Pork-ståndet som fick en stor leverans av felaktigt bröd som de ville bli av med. Andra stånd skänkte till exempel överbliven tortellini och langos. De rätter som är "färdiga" har distribuerats vidare genom andra kanaler till behövande. Bullarna har, som sagt, blivit frukost.

– Om vi inte slänger maten så är det ju inte skräp, säger Nikolai som till vardags är frilansande journalist och studerar migration.

Menyn är, med tanke på verksamheten, i ständig förändring.

– Varken vi eller våra kunder vet vad det blir för något i morgon, säger Nikolai Atefie.

Frukostvagnen är bara en del av verksamheten, som har funnits i Malmö sedan i höstas. Rude Food har ett kök i Food Courten på Mitt Möllan. Där preparerar man tillvaratagen mat, erbjuder catering och takeawaylunch, håller workshops och till och med Food Waste julbord. Rude Food samarbetar med restauranger, lantbruk och livsmedels VA Syd och Malmö Stad.

Organisationen är ideell och bygger på frivilliga volontärer men har numera även en anställd kock på deltid.

– Så vi skapar jobb också.

En tanke med frukosten är att väcka frågan om matsvinn hos "vanligt fölk". För det är, säger Nikolai, hushållen som står för det största svinnet. Många slänger produkter när sista bäst före-datum är passerat utan att reflektera om maten blivit dålig eller inte.

Han tar vinäger som ett löjligt exempel på produkter som knappast kan bli sämre över en natt.

– Vad blir vinäger när det blir sämre? Det blir vinäger

Rebecca Halasz-Rosenberg jobbar på en av matstånden på festivalen som skänker livsmedel till Rude Food i stället för att slänga det.

– Vi har ett langosvagn och har skänkt deg. Jag tycker att det är en sjukt bra idé. Man känner sig liksom som en del av det hela.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!