Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rovdjurshandläggare: Vi blir utsatta för hot

Under helgen inträffade ytterligare ett vargangrepp i Skåne.

Men i vargens fotspår får länsstyrelsen personal ta emot otrevliga telefonsamtal och rena kränkningar.

– Man blir illa berörd när folk tycker sig ha rätt att hoppa på en, säger Bertil Nilsson, rovdjurhandläggare på länsstyrelsen i Skåne.

De många vargattackerna i Skåne den senaste tiden har väckt upp mycket känslor. Förra veckan lämnade länsstyrelsen sitt yttrande där de avrådde från skyddsjakt. Under veckan väntas beslutet från naturvårdsverket.

Men det är inte bara vargen som blivit föremål för ilskan. Även länsstyrelsens personal har hamnat mitt i skottgluggen.

– Man blir lite förvånad över att människor tror att de har rätt att göra så här, säger Bertil Nilsson.

"Gör bara mitt jobb"

Han uppskattar att han den senaste tiden fått ta emot ett 20-tal mejl, ett tiotal samtal och ett antal sms där människor har hoppat på honom. I vissa fall har han blivit kallad idiot, i andra har han fått föreslaget att byta jobb.

– Jag har fått något riktigt otrevligt telefonsamtal där personen frågade hur jag egentligen var funtad trots att jag bara gör mitt jobb, säger han.

Han menar att det inte hör till ovanligheten att rovdjurshandläggare på länsstyrelsen får ta emot hot i sitt arbete. Han har flera exempel från andra län där handläggare blivit påhoppade vid beslut kring exempelvis skyddsjakt. Själv har han klarat sig – fram till nu.

Bemöter påhoppen

– Jag var förberedd, men det känns ju ändå. Man blir lite förvånad att människor tror att de har rätt att hoppa på en. Att människor inte känner själv var gränsen går, säger Bertil Nilsson.

Han försöker alltid att bemöta påhoppen.

– Vi svarar alltid så sakligt vi kan och håller oss till fakta.

Än så länge känner han sig inte hotad, och även om angreppen skapar obehag, försöker han se det som ett uttryck för maktlöshet.

– Det är människor som känner sig maktlösa och tar till det här och kanske inte riktigt tänker sig för, säger han.