"Föräldrarollen är känslig att kritisera. Många tar det väldigt personligt och det är en jobbig fråga, men alla vi vuxna har ett ansvar att se till att uppfostra våra ungar", säger Malin Birgersson. Foto: Jari Välitalo/Hallandsposten"Föräldrarollen är känslig att kritisera. Många tar det väldigt personligt och det är en jobbig fråga, men alla vi vuxna har ett ansvar att se till att uppfostra våra ungar", säger Malin Birgersson. Foto: Jari Välitalo/Hallandsposten

"Föräldrarollen är känslig att kritisera. Många tar det väldigt personligt och det är en jobbig fråga, men alla vi vuxna har ett ansvar att se till att uppfostra våra ungar", säger Malin Birgersson.

 Foto: Jari Välitalo/Hallandsposten
Bloggaren Malin Meekatt Birgersson. Foto: Oskar SvenssonBloggaren Malin Meekatt Birgersson. Foto: Oskar Svensson
Bloggaren Malin Meekatt Birgersson. Foto: Oskar Svensson
"Men om inte de vuxna kan bete sig, hur ska vi då kunna lära våra barn vad som är rätt och fel?", säger Malin Birgersson. Foto: Oskar Svensson"Men om inte de vuxna kan bete sig, hur ska vi då kunna lära våra barn vad som är rätt och fel?", säger Malin Birgersson. Foto: Oskar Svensson
"Men om inte de vuxna kan bete sig, hur ska vi då kunna lära våra barn vad som är rätt och fel?", säger Malin Birgersson. Foto: Oskar Svensson

Röt till mot slappa föräldrar – då fick Malin, 36, dödshot

Publicerad

Malin Birgersson tröttnade på ouppfostrade barn som beter sig illa. I ett blogginlägg kritiserar hon nu "slappa" föräldrar som inte säger åt sina barn.

– Föräldrarollen är känslig att kritisera. Många tar det väldigt personligt och det är en jobbig fråga, men alla vi vuxna har ett ansvar att se till att uppfostra våra ungar, säger hon.

Bloggaren Malin Meekatt Birgersson, 36, från Mellbystrand, reagerade på hur barn beter sig mot vuxna människor – därför skrev hon ett blogginlägg där hon ryter till mot "slappa" föräldrar.

"I dag är det skamligt och "fult" att säga till sina barn. Man ska va på samma jävla nivå hela tiden, man ska va pedagogisk, inte höja rösten, man får inte sätta sig över dem och man får under inga omständigheter bestraffa dåligt beteende.

Nej, bestraffa är ett jättefult ord och det är i dag likställt med aga. Skärpning för fan föräldrar! Om man inte kan hantera en 8-åring på ett bibliotek - HUR ska man då kunna hantera en 16-åring i stan en lördagskväll?", skriver hon i inlägget.

– Barnuppfostran är en fråga jag brinner för och jag ser hur barnen beter sig mot exempelvis lärare i skolan. Jag blir jätteprovocerad av lata föräldrar, för det är ju därför samhället ser ut som det gör i dag, säger Malin.

Lära barnen tidigt

Hon menar att man redan i ett tidigt skede måste lära barn rätt och fel och att ha respekt för vuxna.

– Småbarnen kommer att bli tonåringar och det gäller att ändra det innan de är där. Jag blir chockad när jag hör barn kalla vuxna för könsord. Mina barn skulle inte prata så med vuxna. Det är klart att de också beter sig illa men man låter inte dem härja, utan stoppar det.

Malin har fått många reaktioner på sitt inlägg.

– Jag har fått fantastiskt mycket positiv respons, folk kramar om mig och säger "äntligen någon som tar debatten", men så finns det också de som blir provocerade.

Fått dödshot via mejl

Så pass provocerade att de skickar dödshot. Efter att Malin publicerat sitt inlägg mottog hon två dödshot via mejl.

– Det är sjukt, jag har inte pekat ut någon. Man vet inte om det är nättroll som beter sig så här men kan ju misstänka att det är exakt de människorna som har fått samma slappa uppfostran själv.

Malin tycker att utvecklingen är skrämmande, och att en förändring måste ske i samhället innan allt faller.

– Föräldrarollen är känslig att kritisera. Många tar det väldigt personligt och det är en jobbig fråga, men alla vi vuxna har ett gemensamt ansvar för vår nästa generation och att se till att uppfostra våra ungar, men om inte de vuxna kan bete sig, hur ska vi då kunna lära våra barn vad som är rätt och fel?

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag