Misshandlad till döds. Åttaåriga Yara avled efter att ha utsatts för en grov misshandel. En 31-årig kvinna, gift med en släkting till Yara, pekas i förundersökningen ut för hennes död.Misshandlad till döds. Åttaåriga Yara avled efter att ha utsatts för en grov misshandel. En 31-årig kvinna, gift med en släkting till Yara, pekas i förundersökningen ut för hennes död.
Misshandlad till döds. Åttaåriga Yara avled efter att ha utsatts för en grov misshandel. En 31-årig kvinna, gift med en släkting till Yara, pekas i förundersökningen ut för hennes död.
När larmet om Yaras död kom på valborgsmässoafton hade polisrapporten blivit liggande i sex dagar utan att någon åtgärd vidtagits. Foto: Ludvig ThunmanNär larmet om Yaras död kom på valborgsmässoafton hade polisrapporten blivit liggande i sex dagar utan att någon åtgärd vidtagits. Foto: Ludvig Thunman
När larmet om Yaras död kom på valborgsmässoafton hade polisrapporten blivit liggande i sex dagar utan att någon åtgärd vidtagits. Foto: Ludvig Thunman

Rösterna på film kan fälla Yaras mördare

Publicerad

Den 31-åriga kvinna som misstänks för mordet på 8-åriga Yara hävdar att hon försökte rädda livet på den svårt skadade flickan. Men i förundersökningen pekas hon ut för att ha dödat flickan.

Yaras farbror, kvinnans man, som också misstänks för mordet gav polisen två mobilfilmer direkt efter flickans död för att bevisa sin oskuld.

Röster som hörs på mobilfilmerna kan avgöra vem som döms för att ha dödat Yara.

Förra veckan blev förundersökningen av mordet på Yara i Karlskrona klar. Den innehåller enligt uppgift hundratals förhör. I utredningsmaterialet finns även samtalet med en bön om hjälp till den svårt skadade flickan.

Kvinnan larmar

I ett dokument som ingår i materialet kring Yaras död påstår den mordmisstänkta kvinnan att det var hon som försökte rädda flickans liv och att det var hon som ringde efter ambulansen den 30 april i år. På ljudbandet hörs även mannens röst i bakgrunden, enligt kammaråklagare Pernilla Åström.

- Jag kan bekräfta att det var hon som ringde, säger åklagaren.

När ambulanspersonalen kom till parets lägenhet i Karlskrona var Yara så svårt skadad att hon senare avled, efter vad som enligt samstämmiga uppgifter varit en mycket grov misshandel.

Förra veckan cirkulerade uppgifter om att kvinnan och mannen i förhör skyller på varandra. Om det varit korrekt skulle det kunna betyda att både kvinnan och mannen skulle kunna frias från mordet på Yara.

Pekar ut ansvarig

Den häktade 32-årige mannens advokat Christer Holmqvist dementerar att paret skyller på varandra.

Har din klient en uppfattning om hur Yara dog?

- Ja, det har han.

Pekar han ut någon?

- Det gör han

Då drar jag slutsatsen att du syftar på att han pekar ut sin hustru.

- Den slutsatsen får du själv dra.

Avgörande del

Mannen agerade själv mycket tidigt för att försöka bevisa sin oskuld, enligt sin advokat.

Finns det bevis i förundersökningen som talar till hans fördel?

- Absolut. Det finns till exempel två mycket korta filmsekvenser från den här kvällen. Jag har tidigare fått frågan om det friar min huvudman och då har jag sagt att filmerna är viktiga pusselbitar av många detaljer som på något sätt förklarar eller fredar honom från det som kan ha hänt.

Tveksam kvalitet

Är det här filmer som han tagit för att kunna freda sig mot en misstanke?

- Ja, så är det. Han berättade direkt om filmerna och sa "titta på dem, titta på dem". Men tyvärr är de av dålig kvalitet. Den ena är becksvart. Men det är ju röster.

Även kvinnans advokat Eric Widner dementerar att det gifta paret pekar ut varandra för att ha dödat Yara.

- Det är inte frågan om två personer som skyller på varandra, säger han men vill inte kommentera närmare vad det innebär.

Kammaråklagare Pernilla Åström räknar med att kunna väcka åtal den 23 oktober.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag