Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rösterna på film kan fälla Yaras mördare

Misshandlad till döds. Åttaåriga Yara avled efter att ha utsatts för en grov misshandel. En 31-årig kvinna, gift med en släkting till Yara, pekas i förundersökningen ut för hennes död.
När larmet om Yaras död kom på valborgsmässoafton hade polisrapporten blivit liggande i sex dagar utan att någon åtgärd vidtagits.
Foto: Ludvig Thunman

Den 31-åriga kvinna som misstänks för mordet på 8-åriga Yara hävdar att hon försökte rädda livet på den svårt skadade flickan. Men i förundersökningen pekas hon ut för att ha dödat flickan.

Yaras farbror, kvinnans man, som också misstänks för mordet gav polisen två mobilfilmer direkt efter flickans död för att bevisa sin oskuld.

Röster som hörs på mobilfilmerna kan avgöra vem som döms för att ha dödat Yara.

Förra veckan blev förundersökningen av mordet på Yara i Karlskrona klar. Den innehåller enligt uppgift hundratals förhör. I utredningsmaterialet finns även samtalet med en bön om hjälp till den svårt skadade flickan.

Kvinnan larmar

I ett dokument som ingår i materialet kring Yaras död påstår den mordmisstänkta kvinnan att det var hon som försökte rädda flickans liv och att det var hon som ringde efter ambulansen den 30 april i år. På ljudbandet hörs även mannens röst i bakgrunden, enligt kammaråklagare Pernilla Åström.

- Jag kan bekräfta att det var hon som ringde, säger åklagaren.

När ambulanspersonalen kom till parets lägenhet i Karlskrona var Yara så svårt skadad att hon senare avled, efter vad som enligt samstämmiga uppgifter varit en mycket grov misshandel.

Förra veckan cirkulerade uppgifter om att kvinnan och mannen i förhör skyller på varandra. Om det varit korrekt skulle det kunna betyda att både kvinnan och mannen skulle kunna frias från mordet på Yara.

Pekar ut ansvarig

Den häktade 32-årige mannens advokat Christer Holmqvist dementerar att paret skyller på varandra.

Har din klient en uppfattning om hur Yara dog?

- Ja, det har han.

Pekar han ut någon?

- Det gör han

Då drar jag slutsatsen att du syftar på att han pekar ut sin hustru.

- Den slutsatsen får du själv dra.

Avgörande del

Mannen agerade själv mycket tidigt för att försöka bevisa sin oskuld, enligt sin advokat.

Finns det bevis i förundersökningen som talar till hans fördel?

- Absolut. Det finns till exempel två mycket korta filmsekvenser från den här kvällen. Jag har tidigare fått frågan om det friar min huvudman och då har jag sagt att filmerna är viktiga pusselbitar av många detaljer som på något sätt förklarar eller fredar honom från det som kan ha hänt.

Tveksam kvalitet

Är det här filmer som han tagit för att kunna freda sig mot en misstanke?

- Ja, så är det. Han berättade direkt om filmerna och sa "titta på dem, titta på dem". Men tyvärr är de av dålig kvalitet. Den ena är becksvart. Men det är ju röster.

Även kvinnans advokat Eric Widner dementerar att det gifta paret pekar ut varandra för att ha dödat Yara.

- Det är inte frågan om två personer som skyller på varandra, säger han men vill inte kommentera närmare vad det innebär.

Kammaråklagare Pernilla Åström räknar med att kunna väcka åtal den 23 oktober.