Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Rost på ledning låg bakom läckan i Lund

Det var en rostangripen fjärrvärmeledning som orsakade den svåra vattenläckan i Lund.
Dagen efter. Här är hålet där det 88-gradiga vattnet började forsa ut över gatorna mitt i Lund och skada fyra personer. Foto: Andreas Holm / Newsfoto.Se

Det var en rostangripen fjärrvärmeledning som orsakade läckaget i Lund i fredags. Det uppger energibolaget Kraftringen i ett pressmeddelande.

Kraftringen skriver att en analys av händelsen i Lund visar att röret var rostangripet. Det ska i kombination med det högt tryck ha orsakat läckan.

– Vi beklagar läckan och dess konsekvenser och ser naturligtvis mycket allvarligt på det inträffade. Våra tankar går till dem som på olika sätt drabbades, säger Sylvia Michel, Kraftringens koncernchef, i pressmeddelandet.

Nu ska inspektioner av äldre delar av fjärrvärmenätet göras. Därefter ska riskanalyser och underhållsplaner uppdateras, skriver bolaget.

Flera skadades av varmt vatten

Det var vid sextiden i fredags kväll som larmet om vattenläckan i centrala Lund kom. Stora vattenmängder forsade rakt ut på gatan och Sankt Laurentiigatan och Bangatan fylldes med vatten.

I samband med den kraftiga ångan som uppstod av vattenläckan inträffade en svår trafikolycka. En buss for rakt in genom avspärrningarna och flera fotgängare och eller cyklister blev påkörda.

Fyra personer skadades, en av dem, en man i 65-årsåldern, avled av sina skador.

Dessutom ska ytterligare tre personer, varav en brandman ha skadats, efter att ha kommit i kontakt med det heta vattnet.

Anledningen till olyckan är oklar, men chauffören är misstänkt för vållande till annans död, vållande till kroppsskada och grov vårdslöshet i trafik. Enligt busschauffören själv, som mår mycket dåligt över det inträffade, gasade bussen i väg av sig själv och det gick inte att hindra katastrofen. Den aktuella bussen har tagits i beslag och undersöks.

 

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!