Det var en rostangripen fjärrvärmeledning som orsakade den svåra vattenläckan i Lund.Det var en rostangripen fjärrvärmeledning som orsakade den svåra vattenläckan i Lund.
Det var en rostangripen fjärrvärmeledning som orsakade den svåra vattenläckan i Lund.
Dagen efter. Här är hålet där det 88-gradiga vattnet började forsa ut över gatorna mitt i Lund och skada fyra personer. Foto: Andreas Holm / Newsfoto.SeDagen efter. Här är hålet där det 88-gradiga vattnet började forsa ut över gatorna mitt i Lund och skada fyra personer. Foto: Andreas Holm / Newsfoto.Se
Dagen efter. Här är hålet där det 88-gradiga vattnet började forsa ut över gatorna mitt i Lund och skada fyra personer. Foto: Andreas Holm / Newsfoto.Se

Rost på ledning låg bakom läckan i Lund

Publicerad

Det var en rostangripen fjärrvärmeledning som orsakade läckaget i Lund i fredags. Det uppger energibolaget Kraftringen i ett pressmeddelande.

Kraftringen skriver att en analys av händelsen i Lund visar att röret var rostangripet. Det ska i kombination med det högt tryck ha orsakat läckan.

– Vi beklagar läckan och dess konsekvenser och ser naturligtvis mycket allvarligt på det inträffade. Våra tankar går till dem som på olika sätt drabbades, säger Sylvia Michel, Kraftringens koncernchef, i pressmeddelandet.

Nu ska inspektioner av äldre delar av fjärrvärmenätet göras. Därefter ska riskanalyser och underhållsplaner uppdateras, skriver bolaget.

Flera skadades av varmt vatten

Det var vid sextiden i fredags kväll som larmet om vattenläckan i centrala Lund kom. Stora vattenmängder forsade rakt ut på gatan och Sankt Laurentiigatan och Bangatan fylldes med vatten.

I samband med den kraftiga ångan som uppstod av vattenläckan inträffade en svår trafikolycka. En buss for rakt in genom avspärrningarna och flera fotgängare och eller cyklister blev påkörda.

Fyra personer skadades, en av dem, en man i 65-årsåldern, avled av sina skador.

Dessutom ska ytterligare tre personer, varav en brandman ha skadats, efter att ha kommit i kontakt med det heta vattnet.

Anledningen till olyckan är oklar, men chauffören är misstänkt för vållande till annans död, vållande till kroppsskada och grov vårdslöshet i trafik. Enligt busschauffören själv, som mår mycket dåligt över det inträffade, gasade bussen i väg av sig själv och det gick inte att hindra katastrofen. Den aktuella bussen har tagits i beslag och undersöks.

 

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag