Polisen ska öka närvaron på Rosengård. Nu ska det finnas polis på området 24 timmar om dygnet. Foto: Nils Petter Nilsson
Polisen ska öka närvaron på Rosengård. Nu ska det finnas polis på området 24 timmar om dygnet. Foto: Nils Petter Nilsson

Rosor, poliser och herrgårdar

Publicerad
Uppdaterad
Poliser som syns och har kort avstånd till där saker händer, borde vara regel och inte undantag i alla problemfyllda områden. De finns redan i Rosengård, och med en ökad närvaro 24 timmar om dygnet med fler patrullerande poliser på plats kanske några fler av de boende kan känna sig lite tryggare.
För den senaste veckan har Rosengård blivit en nationell angelägenhet med utegångsförbudskrav, meningslösa bränder och ökad polisnärvaro. Flera av de boende i området har visat misstro mot samhällets myndighetspersoner, och politikerna kontrar med en övertro på systemet.

I stället för att de personer som bor i och kring Herrgården behandlas som vilka andra ansvarstagande människor som helst, försöker samhällsföreträdare antingen att leka curlingföräldrar, eller föreslå symbolpolitik som inte skulle vara demokratiskt rumsrent om de hade gällt vilket annat bostadsområde som helst.
Anja Sonessons (M) föreslagna utegångsförbud är bara kollektiv bestraffning som slår mot fel personer och bara riskerar att sopa problemen under mattan, i stället för att göra situationen bättre för någon.
Riksdagsmannen Johan Pehrssons (FP) förslag om en nationell insatsstyrka riskerar ännu flera gris-polis-incidenter och skapar ett ännu större avstånd mellan boende, bråkmakare och myndigheter.

Fler poliser och hårdare tag är inte en lösning per automatik. Det var inte länge sedan som filmerna där polisen hånfullt kallade ungdomar för apadjävlar och blattar, visades i en rättssal, och det behövs inte många felsteg från enskilda idiotiska poliser, för att en hel yrkeskår ska lida av förlorat förtroende.
Kanske kan Malmöpolisens nya uthålliga satsning med att skapa fler relationer och kontakter mellan polis och boende hindra utvecklingen att förvärras.
Lösningarna på problemen som bränder kring Herrgården måste komma från dem som varje dag bor och verkar i området.
Det är viktigt med långsiktiga planer som sträcker sig utanför de politiska mandatperioderna, tillsammans med ett större ansvarsutkrävande från både politiker, föräldrar och ungdomar.
Bara ett starkt civilsamhälle kan vända utvecklingen till det bättre, med respekt och mellanmänsklig anständighet.
Det är bland törnen som rosor växer.
Johanna Nylander

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag