Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Roskildefestivalens miljonregn – vartenda öre till välgörenhet

Roskildefestivalen skänker miljoner till välgörenhet.
Foto: SANNA DOLCK

Roskildefestivalen gick med 26 miljoner i vinst förra året. 

Allt skänks till välgörenhet – framför allt till organisationer som värnar om barn och unga. 

– Det här kan vi alla vara mycket stolta över, säger Signe Lopdrup som är administrerande direktör för Roskildefestivalen. 

Fest, solsken, fylla, musik, gemenskap – och otroligt mycket pengar till välgörenhet. Så kan man sammanfatta Roskildefestivalen 2018. 

Föreningen bakom festivalen meddelar nu att vinsten för förra året blev mer än 19,2 miljoner danska kronor, vilket motsvarar över 26 miljoner svenska, och rubbet skänks till olika välgörenhets organisationer. 

– Roskildefestivalen 2018 var inte bara en fantastisk upplevelse då 130 000 besökare och volontärer skapade ett progressivt och vetgirigt kulturevenemang. Det var också en festival som återigen gav vår förening möjlighet att leva upp till våra samhällsnyttiga ambitioner och att kunna vara till nytta för barn och unga, säger Signe Lopdrup i ett pressmeddelande. 

Några dagars musikfest varje sommar bidrar med hundratals miljoner till välgörande ändamål.
Foto: SANNA DOLCK

Har byggt en högskola

Det är långt ifrån första gången Roskildefestivalen gör så här. Genom åren har föreningen delat ut 535 miljoner svenska kronor till välgörande ändamål. 

Roskildefestivalen har också byggt en högskola, den första nya i Danmark sedan 1969. De 60 första eleverna började på skolan i januari i år. De kan välja kurser inom områden som musik, medier, politik och konst. 

Många kanske frågar sig varför en rockfestival bygger en högskola. 

”Varför? För att Roskildefestivalen drivs framåt av idén av att skapa lärorika miljöer där unga människor kan testa nya sidor av sig själva”, skriver föreningen i sin årsrapport. 

https://twitter.com/orangefeeling/status/1113901726006902784

Rockklubb i Malmö fick pengar

Vilka organisationer är det då som får ta del av miljonerna från 2018? Det är inte klart än, pengarna kommer delas ut under året. I sin årsrapport redogör Roskildefestivalen vilka som fått ta emot pengar och hur mycket. Bland många andra fick till exempel svenska ”Ensamkommandes förbund” 50 000 danska kronor. Andra som fick pengar var Kvinnomuseet i Danmark, Ragnarock och Folkkyrkans nödhjälp. 

Rockklubben Plan B i Malmö fick 36 340 danska kronor, i Roskildefestivalens årsrapport lyfts de fram som ett exempel på en förening som verkligen förtjänat pengar. ”Få aktörer i Skandinavien har spelat en så stor roll för underground- och experimenterande musik som det användardrivna (och nu nedläggningshotade) Plan B i Malmö. Donationen har säkrat motkultur, nischmusik och inte minst gemenskap för Malmös unga”. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!