Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rosa enhörningen invigdes – kostar kommunen 900 000

Därför är Pride så viktigt: ”Många som inte har det bra”
Andreas Schönström (S) framför skapelsen som nu står på Gustav Adolfs torg i Malmö.
Foto: Malmö stad/Pressbild
World pride kommer till Malmö i augusti. Så här såg Malmö pride ut 2019.
Foto: FRITZ SCHIBLI

En sex meter hög och tio meter bred skimrande rosa enhörning har ställts på plats på Gustav Adolfs torg i Malmö.

Skulpturen, som kostade kommunen 900 000 att köpa in, är en del av satsningen inför World Pride i augusti.

Den färgstarka skapelsen avtäcktes på Gustav Adolfs torg i Malmö på fredagen. Det är en blinkande, rosa enhörning som vilar på ett fundament i regnbågens alla färger – och är resultatet av ett samarbete mellan Malmö stad och Malmö pride. 

Med tanke på dess skimrande ljus gör den sig allra bäst på kvällstid, menar Andreas Schönström (S), ordförande i tekniska nämnden i Malmö stad.

– Enhörningen blir en glädjespridare i staden, såväl bland barn som vuxna. Även i sitt färgsprakande skimmer bär den också ett allvarligt budskap när den påminner oss på ett lekfullt sätt om alla människors lika värde. Det ska också bli spännande att se vilka namn som barnen ger enhörningen när bilder av den sprids i olika sammanhang, säger Andreas Schönström (S) i ett pressmeddelande.

I augusti kommer enhörningen att få en än mer central roll då World Pride hålls i Malmö och Köpenhamn.

”Jag ser fram emot att se alla selfies”

Anna Tenfält, projektledare för World pride i Malmö, är mycket nöjd med hur den blev.

– Det är något magiskt med enhörningar. De symboliserar hur e det finns en styrka i att bryta normer och vara olika. Vilket är precis som årets Pridetema: #YouAreIncluded. Jag ser fram emot att se alla selfies som kommer att tas med enhörningen, säger hon i pressmeddelandet.

Notan för konstverket blev 900 000 kronor för Malmö stad. Andreas Schönström anser att den är värd priset med tanke på att den kommer att flyttas runt i staden även efter att World pride har varit.

– Vi uppmanar alla att tipsa om platser som den kan dyka upp på efter att den har stått här. Vi vill att den ska turnera runt i staden, säger han till Sydsvenskan.FLER NYHETER: Stenkastare nära träffa Sophies bebis i bilen

Polisen vill ha in tips om händelsen i Bjuv