Röntgen avslöjade knark i torktumlare

Den mörka skuggningen längst upp på röntgenbilden är narkotikapartiet värt 16 miljoner.
Foto: TULLVERKET
Sammanlagt fanns 9,4 kilo kokain och 6,1 kilo heroin i de båda torktumlarna.
Foto: TULLVERKET
Tullen vid Öresundsbron gjorde ett riktigt klipp när den polska skåpbilen kontrollerades.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

En polskregistrerad skåpbil som stoppades av tullen vid Öresundsbron visade sig ha narkotika för 16 miljoner kronor i lasten.

Knarket var gömt i två torktumlare – men avslöjades när tullen röntgade maskinerna. Nu åtalas en man i 45-årsåldern för grov narkotikasmuggling.

– Att narkotika smugglas i torktumlare hör inte till vanligheterna, säger Stefan Granath vid tullkriminalen.

Bilen stoppades för kontroll av tullarna på Lernacken i början av året. Att lasten bestod av två begagnade torktumlare väckte misstänksamhet – så maskinerna röntgades.

Överst i varje maskin, i det tomma utrymmet ovanför den roterande trumman, fanns sammanlagt 1 661 kapslar med narkotika. Där låg 9,4 kilo kokain och 6,1 kilo heroin.

– Det vanligaste är att narkotikakapslar av det här slaget är svalda när de smugglas in i landet, säger Stefan Granath, chef för tullkriminalenheten i Stockholm, i ett pressmeddelande.

"Storskalig smuggling"

– Den här stora mängden kapslar och tillvägagångssättet är mycket ovanligt. Det tyder på att det här är en storskalig form av narkotikasmuggling som skulle distribueras till nästa led i försäljningskedjan innan det når gatunivån.

Gatuvärdet på narkotikapartiet beräknas till 16 miljoner kronor.

Snabbt plockade tullarna ut knarket och bytte ut det mot helt ofarligt pulver.

Sedan släpptes skåpbilen i väg och tilläts fortsätta mot sin destination. Men den skuggades av spanare från Tullverket.

Chauffören slapp åtal

De följde den till Södertälje och dokumenterade hur en man i 45-årsåldern mötte upp där och hjälpte chauffören att lasta av torktumlarna.

De bar tillsammans in maskinerna i en port där de sedan greps på bar gärning.

Både chauffören och godsets mottagare misstänktes för grov narkotikasmuggling. Men under förundersökningen har misstankarna mot chauffören lagts ner.

Mottagaren åtalades på torsdagen vid Södertälje tingsrätt för grov narkotikasmuggling och riskerar mellan två och sju års fängelse.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!