Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ronny, 63 hade cancer – tandläkare drog ut tänder

Ronny Bille tillsammans med sitt barnbarn. Foto: Privat
Ronny Bille har anmält vårdmissen till Inspektionen för vård och omsorg. Foto: TT NYHETSBYRÅN

När 63-årige Ronny Bille drabbades av huvudvärk tvingades han söka sjukvård.

Men han skickades till tandläkaren, som drog ut flera tänder.

Flera månader senare upptäcktes hans cancer.

– Det är en enorm skandal, säger Ronny Bille.

Ronny Bille kunde ana att något inte var som det skulle. Huvudvärken han drabbats av gick inte över utan sökte sig ner mot käken. Samtidigt började han även få flera knölar på halsen. 

Hos Capio i Simrishamn blev beskedet däremot lugnande. Läkarna meddelade att smärtan satt i tänderna och skulle försvinna om han besökte tandvården och fick några tänder utdragna. 

Tre tänder senare var smärtan dock fortfarande precis lika intensiv. 

– Då fick jag beskedet från tandläkaren att det inte var något fel på mina tänder och att det måste vara något annat, säger Ronny Bille. 

Ronny Bille blev inte bättre och fortsatte söka sjukvård. Han berättar att en läkare vid ett tillfälle misstänkte att han simulerade sitt sjukdomstillstånd, och därför fick han inte längre några smärtstillande läkemedel. 

– Då fick jag gå och köpa sprit så jag kunde sova. Då drack jag ren whisky i tre - fyra dagar i rad, säger Ronny Bille. 

Ronny Bille fortsatte söka vård och till slut blev han så dålig att han svimmade vid ett läkarbesök. 

Trodde han skulle dö 

Det ledde till att han blev inlagd på en rehabiliteringsklinik. Där blev han kvar i två månader – och under tiden togs en mängd blodprover. Läkarna hittade däremot ingen förklaring till Ronnys nedåtgående hälsa.

Till sist tappade han synen på ena ögat.

– När jag blev blind tänkte jag att nu är jag nära slutet. Jag kunde inte gå och jag hade ingen balans och de körde mig i rullstol överallt. Det var väldigt jobbigt, säger han.

Efter två månader på rehabiliteringskliniken hade Ronny Bille så ont att han fick morfin var tredje timme. Till sist konstaterade läkarna att de inte längre kunde behandla Ronny, och han skickades till Lund. 

– Då tog det två dagar och sedan konstaterade läkarna att jag hade en kraftig tumör uppe i hjärnbalken och tre tumörer på vänster sida och även en tumör till höger. Efter röntgen hittade de en tumör på njuren till vänster också. Så de opererade bort delar av njuren, säger Ronny Bille. 

Efter beskedet i Lund väntade en lång period av operationer och ständiga vårdbesök. Ronny tappade drygt 20 kilo i vikt och var mer eller mindre bosatt på sjukhuset i fyra månader.

När han mådde som sämst trodde såväl Ronny själv som hans nära och kära att slutet var nära.

– När släktingarna hälsade på mig på sjukhuset trodde de inte att jag skulle överleva. De grät när jag blev inlagd i Lund för då trodde de inte att jag skulle klara detta, säger han. 

Chefsläkaren: ”Vi får titta närmre på detta”

Ronny Bille har anmält vårdmissen till Inspektionen för vård och omsorg och i väntan på att ärendet utreds kan vårdbolaget Capio inte i detalj kommentera ärendet. Men chefsläkaren Stefan Bremberg säger att cancersjukdomar ibland kan vara svåra att upptäcka och att det kan vara en faktor.

– Det exakta händelseförloppet, vad som har blivit sagt och gjort, kan vi inte bedöma i nuläget. Det är sådant vi får titta på närmre tillsammans med de övriga vårdgivarna, säger han.

Vad gjorde att cancern inte upptäcktes tidigare?

– Det går inte att generalisera. Det beror på vilka symptom som finns och hur långt fram i en cancerutveckling som patienten befinner sig. 

Finns där någonting du känner just nu att ni hade kunnat göra annorlunda?

– Det får en framtida utredning visa. Vi måste titta närmre på detta, tillsammans med de övriga sjukvårdsaktörerna som varit inblandade. Sedan får vi göra en samlad bedömning om vi hade kunnat göra något annorlunda. 

Stefan Bremberg är chefsläkare vid Capio och säger att Ronny Billes ärende kommer att utredas. Foto: Capio

Mår bättre numera

Ronny Bille berättar att han nu för tiden är friskare och på bättringsvägen. Den akuta faran är över och hans sjukvårdsbesök består numera av kontroller varje halvår. 

Han har även fått synen tillbaka. 

– När jag tog på mina gamla glasögon blev jag alldeles yr eftersom de är så starka, säger han.