Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ronja räddade en bakbunden igelkott

Bakbunden igelkott. Under kvällspromenaden i veckan hittade Ronja Wahlgren en igelkott som var hårt bakbunden. Det vänstra bakbenet var uppe vid ansiktet. Efter att ha klippt loss repet kunde igelkotten komma undan.

Foto: Privat
Skrev på Facebook. Efter att ha hittat och befriat den bakbundna igelkotten skrev Ronja Wahlgren ett inlägg om händelsen på Facebook. "Jag ville sprida ordet, få folk medvetna om att det här kan hända. Är det ett barn som har gjort det är det bra om föräldrarna kan prata med barnen om det", säger hon. Foto: Privat

Ronja Wahlgren, 24, och hennes kompis skulle bara rasta hundarna.

Då hittade de en igelkott – bakbunden med flera hårda knutar.

– Den mådde inte alls bra och reagerade inte när vi försökte lyfta upp den, säger hon.

Natten till i onsdags var Ronja och hennes kamrat ute på en sista runda med hundarna inför natten. Alldeles utanför lägenheten i Trelleborg gjorde de den fasansfulla upptäckten.

– Först skrattade vi lite för det såg ut som om igelkotten hade bara hade trasslat in sig, vi tänkte att den var lite klumpig, säger hon.

Men en närmare titt på det lilla djuret visade att igelkotten var bunden med ett rep två varv runt kroppen.

– Förmodligen hade igelkotten rullat ihop sig under tiden, vänster bakben var uppe vid ansiktet, säger Ronja.

Igelkotten var synbart påverkad och såg inte ut att må bra. Den reagerade inte när vännerna närmade sig och låg helt stilla mitt på gräsmattan.

– Det var som om den hade gått dit för att dö.

Fick hämta sax

Ronja Wahlgren berättar att de först försökte få loss repet, men det satt så hårt att de tvingades springa hem för att hämta en sax. Till slut lyckades de få loss igelkotten.

– Benet satt så konstigt och foten var tre gånger så stor som den skulle vara. Snöret satt med fyra dubbelknutar. Igelkotten brydde sig inte ens att vi tog upp den. Det dröjde säkert 30 sekunder innan den rullade ihop sig, säger Ronja Wahlgren till Lokaltidningen som först uppmärksammade händelsen.

Efteråt satte de djuret vid en närliggande skogsdunge och gick i väg. När de kom tillbaka efter en kvart hade den satt av till skogs.

Ronja Wahlgren skrev ett inlägg på Facebook om händelsen och på kort tid har inlägget delats flitigt. Engagemanget gläder Ronja, som är utbildad djurskötare.

– Jag trodde faktiskt inte det men jag är jätteglad för att folk bryr sig. Det känns jättebra, säger hon.

Vill sprida ordet

På torsdagskvällen såg Ronja igelkotten i området igen. Hon är säker på att det är den samme eftersom igelkotten haltade lite lätt på vänster bakben.

– Nu verkar den må mycket bättre och det är en lättnad, säger hon.

Ännu är det oklart exakt vad som hände igelkotten.

– Det kan ju ha skett av misstag, men jag tror att det är någon som har bundit den eftersom repet var så hårt.

– Anledningen till att jag skrev om det på Facebook var att jag ville sprida ordet, att folk ska vara medvetna om att sådana här saker sker. På något vis hoppas jag att det är ett barn som har gjort det, för då kan föräldrarna prata med dem. Men om det är en vuxen som har gjort det är det verkligen hemskt, säger Ronja Wahlgren.