Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ronja, 27: Jag har fem förhållanden samtidigt

Dagens toppnyheter – inrikes
Ronja Håkansson har fem förhållanden på samma gång. Folk blir nyfikna och vill veta mer, säger hon.Foto: Privat
Enligt Ronja finns det i dag cirka 2 500 personer i Sverige som lever eller önskar leva polyamoröst.Foto: Privat

Ronja Håkansson lever livet utanför de vanliga relationsnormerna.

Just nu har 27-åringen förhållanden med fem olika personer samtidigt.

– Min dröm är att få bo i ett stort hus med flera partners och många husdjur, säger hon.

Varför begränsa kärleken till en enda människa?

Ronja Håkansson från Karlskrona lever som polyamorös, det vill säga har flera pågående kärleksrelationer samtidigt.

– Just nu har jag två högintensiva relationer och tre lågintensiva relationer, säger hon.

Ronja beskriver sig själv som bisexuell och trivs med etiketten.  

När hon intervjuades av tidningen Sydöstran för två år sedan hade hon två partners och två älskare.

– Det här är mitt liv och jag gör ingen hemlighet av det. Jag är privilegierad med att ha en stöttande familj. De säger att det är mina val och mitt liv. 

”Folk blir nyfikna”

Enligt Ronja finns det i dag cirka 2 500 personer i Sverige som lever eller önskar leva polyamoröst. Enbart i Småland och Blekinge där hon befinner sig uppskattar hon att de är ett hundratal individer.

Ronja säger också att hon i dag har vänner som levt som polyamorösa i 25 år - alltså nästan lika länge som hon själv levt.

– Folk blir nyfikna och frågvisa när de får veta hur mitt liv ser ut. Orsaken är förstås att det för många ligger utanför de vanliga normerna. Men det här är inget nytt, det har praktiserats sedan urminnes tider.

Sedan flera år håller Ronja föreläsningar och workshops kring ämnena relationer och polyamori. Det händer att en av hennes partners finns med på scenen också.

– Vi ger ett annat perspektiv på relationer än vad folk är vana vid, säger Ronja.

Hon läser sedan flera år ett internationellt designprogram vid Högskolan i Växjö. Där har hon också gjort ett högskolearbete på 15 poäng i ämnet. 

Känslomässiga band

Under tonåren hade hon förhållanden med en person i taget. Men vid 22 års ålder insåg Ronja att hon var på väg åt det polyamorösa hållet.

– Jag kom från ett tre år långt monogamt förhållande och hade bestämt mig för att vara singel ett tag. Men samma vecka sprang jag ihop med en kompis kompis på stadsfestivalen i Karlskrona.

Ronja berättar att det slutade med att hon följde med honom hem. Paret dejtade en vecka, men hon hade ändå kvar längtan om att förbli singel.

– Vi pratade om det och kom överens om ett sexuellt öppet förhållande. Några månader senare, efter att jag varit på en dejt, omförhandlades det till ett polyamoröst förhållande, säger Ronja.

Men till skillnad från öppna förhållanden betonar de som praktiserar polyamori kärlek och känslomässiga band till alla de man är tillsammans med.

Polyamorösa anser ofta att varje relation är unik och att man inte kan byta ut någon man älskar bara för att man också börjar älska någon annan.

Träffas varje vecka

Rent praktiskt finns otaliga varianter, alltifrån någon som bor ensam och har flera partners till ett gift par där båda har andra partners till 3-5 människor som bor ihop. Ofta formas nätverk eller konstellationer av att de inblandade har flera relationer samtidigt. 

Ronja träffar två av sina partners i snitt varje vecka. De övriga är mera sällan. Nyår vill hon fira med minst två av sina partners.

– Själv vill jag leva så här resten av mitt liv, säger Ronja.

Hon gillar tanken på att inte behöva stänga av sin radar. Att bli ihop med en person innebär inte att man måste glömma bort andra människor.

Skydda sig

Men samlivet är inte okomplicerat. Ronja pratar om vikten av sexuell hälsa, att använda barriärskydd och testa sig för könssjukdomar regelbundet.

Svartsjuka då?

– Det förekommer, men det går att hantera genom att analysera och bryta ned i delar. Att prata med varandra, vara ärliga och lufta sina känslor, är bästa råden.

Ladda ner appen.Foto: Skärmdump