Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rondellgrisar i protest mot utländska köttet

Så här såg det ut i Hörby under grisprotesten.
Foto: Privat

Efter handlarnas bojkott kommer lantbrukarnas egen grisaktion. Genom att placera trägrisar och andra kreatur med svenska flaggor målade på sig i rondeller, hoppas de kunna vecka debatt och upplysa konsumenter om vad som finns i det utländska köttet.

– Det är skandal att de säljer dansk fläskfilé, säger Maria Hallring, en av initiativtagarna

Det började som ett skämt på Facebook i gruppen Lantbrukare som fått nog! men efter diskussioner kom man fram till att rondelldjur märkta med svenska flaggan kunde bli ett sätt att uppmana fler att köpa svenskt kött. En av initiativtagarna Maria Hallring från Båstad säger till Kvällsposten att syftet är att bilda opinion.

– Det finns för lite kunskap kring det här. 88 procent av alla danska grisar bär på MRSA-virus. Det är skandal att den danska fläskfilén säljs i svenska butiker, säger Maria Hallring.

Första aktionen

Under parollen "Betessläppet" vill nu ett nätverk av lantbrukare få människor att reagera – och agera. Under lördagen arrangerade man de första aktionerna då man "släppte ut" olika trädjur – grisar, kossor, höns, får och lamm märkta med svenska flaggan. Den blågula färgen har Hörby Lantmän sponsrat med. Bland annat placerade man ett antal djur i rondellen i närheten av Ica Kvantum och Netto nära väg 13 och Ringsjövägen i Hörby.

En av dem som står bakom idén är lammproducenten Sara Rosqvist, hon är nöjd med aktionen som hon vill ska få förbipasserande att tänka till på vägen till affären.

– Meningen är att uppmärksamma folk att se efter vad det är de köper, i Sverige har vi en av världens hårdaste djurskyddslag, vilken är kostsam och gör att bönder går på knäna samtidigt som folk köper utländskt kött.

Jörgen Leufstedt driver en liten Krav-ansluten gård i Sjöbo där han har ekologiska smågrisar och lammuppfödning. Han har hängt på Betessläppet och ställer ut hemmasnickrade djur i samtliga rondeller i Sjöbo.

– Det är en personlig värdering. Det handlar om att jag vill höja självförsörjningsgraden i landet, som i dag ligger runt 50 procent, och vill att fler ska köpa svenskt kött. Och att jag tar avstånd från genmanipulerat djurfoder, det finns ingen oberoende konsekvensanalys av vad det kan komma att innebära på lång sikt. Då finns det ingen ångerknapp, säger Jörgen Leufstedt.

Djur dyker upp på flera håll

Han menar vidare att det också finns en miljöaspekt, i takt med att fler betesdjur försvinner kommer det öppna vackra landskapet blir mer och mer begränsat är han rädd för.

I dagarna kommer fler aktioner ske runtom i landet, bland annat i Enköping, Uppsala och Bålsta och fler och meterhöga djur planeras dyka upp längs med E:22an i Hörby meddelar en av initiativtagarna.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!