Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Romska Daisy Balros kamp blir SVT-serie

– Om någon frågar så säger jag att jag är från Sverige, jag är född och uppvuxen här. Men om de frågar mer om detaljer så säger jag att jag är rom från Sverige.
Foto: SVT / SVT

När Daisy Balros växte upp i Malmö var hon italienare i skolan – men rom i hemmet.

– Om någon frågar så säger jag att jag är från Sverige, jag är född och uppvuxen här. Men om de frågar mer om detaljer så säger jag att jag är rom från Sverige.

Nu är Daisy Balros aktuell i en serie på SVT i fyra delar, en serie om alla de roller hon spelat längs sin väg mot vuxenlivet.

Daisy Balros har under sin uppväxt ständigt blivit påmind om de fördomar som kretsar kring hennes ursprung som rom. Allt från att hennes föräldrar varnade henne för att prata om sitt ursprung på arbetsintervjuer, till att hon fick höra antiziganistiska nidbilder på skolgården.

Daisy började ifrågasätta sin självbild och identitet. Hon beskriver det själv som att hon börjar spela olika roller. 

I skolan och med vänner var Daisy italienare. 

I hemmet var hon rom.

Dolde det för närmaste vännen

– Jag hade en kompis under gymnasiet som inte visste att jag rom. Men sen med tiden när hon kom hem till mig så såg hon ju att vi inte var italienare. 

Även gymnasievännen och hennes familj hade fördomar. Men efter att hon lärde känna hennes familj, ändrades det.

– På något sätt förstod hon ju ändå vem jag var.

– I gymnasiet hade jag jättemycket problem med min identitet, men samtidigt började jag forska lite själv om romsk historia, vart vi kommer ifrån. Det inspirerande mig och då insåg jag hur häftig vår historia är. Det gav mig självförtroende. 

Trots ett nyvunnet självförtroende tog det ändå flera år innan Daisy slutade skämmas över att prata om sitt ursprung inför nya människor hon mötte.

Daisys Balros har sedan uppväxten kämpat mot fördomar
Foto: Dennis Trulsson / SVT

Hennes kamp blir SVT-serie

Nu är Daisy Balros aktuell för en serie på SVT i fyra delar som handlar om alla roller hon spelat på sin väg mot vuxenlivet. Hur hon kämpat mot fördomar och med sin bakgrund som rom, och om jakten på en egen identitet.

– Jag är stolt över att jag är rom. Jag är stolt över att jag är från Sverige, men samtidigt är rom. Jag vill visa med serien att jag är den jag är och jag skäms inte för det.


"Vem är Daisy?"

En serie om Daisy Balros och alla roller hon spelat på sin väg mot vuxenlivet – hur hon kämpat mot fördomar och med sin bakgrund som rom, och om jakten på en egen identitet.


Del 1 av 4 har premiär på på SVT på söndag den 7 Mars kl 19:45

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!