Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Rolexrånet” var nära att kosta 42-åring livet

Mannen som utsattes för rånförsöket i Åhus hade varit på handboll i Kristianstad och just kommit hem med bilen.Foto: JENS CHRISTIAN
Mannen äger en Rolex Daytona som han är mycket stolt över. Han ville inte låta rånaren ta den.Foto: SKÄRMDUMP
Kristianstads tingsrätt dömer båda de inblandade till fängelsestraff.Foto: JENS CHRISTIAN

”Rolexrånet” som höll på att kosta en man i Åhus livet hade arrangerats av en av hans egna vänner.

Vännen skrev till och med en hälsning och ett beklagande på sms efteråt.

Han har nu dömts till två års fängelse. Gärningsmannen fick fem år för mordförsök. Båda nekar till brott.

Den nu 42-årige mannen utsattes för rånförsöket utanför sitt hem den 7 november förra året. Han hade just klivit ur sin bil när en 19-årig man krävde att få hans klocka.

Rånoffret har en Rolex värd 130–140 000 kronor som han är stolt över – och som syns på bilder han lagt ut på sociala medier. Han har ägt den i över tio år och bär den alltid.

– Jag har inte varit ifrån den klockan mer än två timmar, säger han i förundersökningen.

Vägrade lämna över klockan

42-åringen vägrade lämna ifrån sig Rolexen och försökte komma undan, men föll omkull. 19-åringen kastade sig då över honom och försökte dra av honom klockan.

Men mannen lyckades ställa sig upp och skaka av sig 19-åringen som valde att fly. Det tog ytterligare några minuter innan 42-åringen upptäckte att han blivit knivhuggen.

Medan polisen jagade rånaren med hundpatruller – och snabbt hittade honom gömd i ett buskage – fördes offret till Centralsjukhuset i Kristianstad.

Poliser med hund sökte efter knivmannen – och hittade honom ganska snabbt, gömd i ett buskage.Foto: JENS CHRISTIAN

En centimeter från hjärtat

Knivhugget hade tagit en centimeter från 42-åringens hjärta. Det hade gått nästan fem centimeter in i bröstet och kunde ha varit dödande.

Senare visade det sig att dådet hade skett på initiativ av en 34-årig vän. Den mannen hade uppmärksammat 42-åringens Rolex på en Instagrambild sommaren 2018.

”Fin klocka”, skrev vännen då i en kommentar.

Kristianstads tingsrätt anser det nu bevisat att det var 34-åringen som gav 19-åringen i uppdrag att råna Åhusbon på hans fina klocka. Sannolikt för att driva in en skuld.

Körde rånaren till Åhus

Han till och med körde 19-åringen till Åhus för att genomföra brottet.

Det var bara 19-åringen som greps i samband med rånet. 34-åringens roll som uppdragsgivare stod klar efter hand som förhören med honom gav resultat.

Någon månad efter rånet hade 34-åringen iskallt skickat en hälsning till rånoffret – ”Beklagar verkligen. Finns här om de e något.” Hälsningen avslutades med ett hjärta.

Vännen skickade ett beklagande sms till offret – trots att han själv legat bakom dådet.Foto: SKÄRMDUMP

Avtjänar redan annat straff

Nu döms 34-åringen för medhjälp till försök till rån och får två års fängelse. Han avtjänar redan straff för ett tidigare brott.

19-åringen som utförde dådet får fem års fängelse. Straffvärdet bedöms till åtta år, men han får tre års rabatt för sin låga ålder.

Han ska dessutom betala ett skadestånd på nästan 140 000 kronor till sitt offer.